Milyen ételeket ettek 250 évvel ezelőtt? Vajon mivel lakott jól Csokonai? És azt az ételt hogyan viselné a mi gyomrunk? Meg tudnánk ma főzni ezeket az ételeket, vagy 250 év az étkezésben is azt jelenti, mint a technikai fejlődésben?
A beszélgetésben részt vesz Nagy Réka belgyógyász, gasztroenterológus, Barabás Zoltán étteremmester, a Barabás Étterem tulajdonosa, illetve Bánfalviné Csukás Judit, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK), Oktatás- és kutatástámogatási Osztályának szaktájékoztató könyvtárosa.
A Karakter Kávézóban (a Nagytemplom mögött) a november 13-ai héten megkóstolhatjuk a "Kálvinista Mennyország" süteményt, amelyet a Barabás Étterem készít el csak ezen a héten.
A különleges és nagy múltra visszatekintő sütemény Debrecenből ered, méghozzá a nagyhírű és múltú Arany Bika Hotel és Étterem egykori vendéglátósainak a leleménye, akik a vargabéleshez hasonlóan, de lebbencstésztával készítették.
A Barabás Étterem szakácsai újragondolták a finomságot és a régi hagyományoknak megfelelően nem metélttel, hanem lebbenccsel készítik, az alján megtalálható a vargabélesnél is megszokott vajas tészta alap, a tetejére pedig pörkölt-sült tojásfehérjehab kerül.
A program része a Csokonai 250 – Kedv! Remények! Lillák! jubileumi sorozatnak, mellyel Debrecen a költő emléke előtt tiszteleg.