Jelenlegi hely

Mi az a TORCH szűrés, és miért érdemes elvégeztetni?

A TORCH olyan fertőzések nevének kezdőbetűiből álló betűszó, amelyek a magzatra veszélyt jelenthetnek, amennyiben az anya nem védett még. Ezek azok a fertőzések, amelyeken a lakosság nagy többsége már gyerekkorában átesett, így szervezete felismeri később a betolakodót és ellenanyagokat termel, ezáltal megvédve a magzatot is.

Azoknak az anyáknak a magzatai, akik nem védettek e fertőzésekkel szemben, veszélynek vannak kitéve, ha az anyuka nem elég körültekintő a terhessége során. Különösen azért, mert a felnőttkori fertőzések sokszor nagyon enyhe tünetekkel járnak, így nem is biztos, hogy fény derül a fertőzésre, amely azonban károsíthatja a magzatot vagy vetélést okozhat. Ezért érdemes tudatában lenni annak, hogy a várandós anyuka védett-e, és ha nem, milyen óvintézkedéseket érdemes megtennie.

A TORCH tehát a toxoplasma, rubeola, citomegalovírus, herpes fertőzések kezdőbetűiből áll.

A toxoplasmosist egy parazita okozza. A terhesség alatt megkapott fertőzés a méhlepényen átjutva vetélést vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozhatja. A fertőzés forrásai lehetnek: nem kellően átsütött, vagy nyers hús (vigyázni kell a csak füstölt húsokkal is), a nyers kecsketej, a macska ürüléke, illetve az ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs (földdel érintkező). A házi kedvencek almát ne a kismama takarítsa, és váljon a „kézmosás rabjává”. Csak kesztyűben kertészkedjen. A kismamának el kell felejtenie 9 hónapra a nyers tojást, a lágy és a penészes sajtokat (tiramisut) is.

A rubeola vagy más néven rózsahimlő a fertőző gyermekbetegségek közé tartozik. Magyarországon gyermekkori kötelező védőoltás van ellene 1989 óta. A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeolafertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz. Veszélyeztetett kismamáknak kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magasabb.

A kismama citomegalovírus-fertőzése a terhesség alatt vagy a szoptatás ideje alatt terjedhet át a magzatra, csecsemőre.

A herpesz vírusnak 2 típusát kell megemlíteni, az 1-es típust (ajak herpeszt), amelyet az emberek többsége hordoz, és a 2-es típust (ami a nemi szerveket érinti) ami csak 20 – 30 %-ban fordul elő. Veszélyeztetett kismamáknak különösen figyelniük kell, nehogy terhesség alatt fertőződjenek meg. Javasolt ez esetben a szexuális partner ellenőrzése is.

 

Szerző: M. Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére