Jelenlegi hely

Változások a várandósgondozásban – újabb lépés a bábai gondoskodás felé

Júliustól változik a várandós kismamák gondozásának rendje. A legfontosabb eltérés az, hogy a várandósság gondozását és a szülés kísérését már nemcsak szülész-nőgyógyász szakorvos, hanem szülésznő, bába is végezheti.

 
A Semmelweis Mozgalom az AnyaBaba-barát szülészeti ellátásért 2010. decemberében kezdte meg munkáját a Szülészet újjászületése konferenciával. Ekkor mutattuk be az AnyaBaba-barát ellátás nemzetközi ajánlásait. Ezt követően további egyeztetések, háttérmunkák zajlottak, hol kisebb, hol nagyobb nyilvánosság előtt. Ennek az útnak az újabb mérföldköve a várandósgondozási miniszteri rendelet megszületésében való közreműködés, melyet 2014. július 1-től vehetnek igénybe a várandós kismamák. Köszönet érte az együttműködést és párbeszédet erősítő szakembereknek és szervezeteknek.
A szülésznői képzés lehetővé teszi a várandósgondozást teljes kompetenciával és felelősséggel. A szülésznők képesek a normálisan zajló várandósságot végigkísérni, illetve az egészségestől való eltérést időben észlelni mind anyában, mind babában. Ez esetben megfelelő módon, biztonsággal és kellő szakértelemmel reagálnak, azaz szükség szerint a megfelelő szakemberhez irányítják az anyát.
 
Lehetőség nyílik arra, hogy a várandósság tényének megállapításán kívül a szülésznő/bába legyen az anya elsődleges gondozója és kísérője a várandósság és a szülés teljes ideje alatt. Ha ez idő alatt egy személy egységként gondoskodik az anyáról és gyermekéről, az az egészségügyi előnyök mellett (kevesebb beavatkozás, kevesebb műtét, jobb egészség) gazdasági előnyökkel is jár, az anya és gyermeke oldaláról pedig az anyában növekszik a szülői és gondoskodási kompetencia; tovább és könnyebben szoptat és általánosságban elégedettebb.
 
A várandósság tényét továbbra is szülész-nőgyógyász szakorvos állapítja meg, majd besorolja az édesanyát kockázati kategóriába. A családorvos egyéb, nem szülészeti okok miatt is javaslatot tehet magasabb besorolásra. Az anya kérhet konzultációt bármelyik orvostól, akit választ. Az esetek igen nagy százalékában a várandósságok alacsony kockázatúak, ilyenkor az anya választhat, hogy szülésznő/bába vagy szülészorvos végezze a várandósgondozást. A területi védőnő szerepe továbbra is megmarad, ő adja ki a kiskönyvet és a lakóhely közelében elérhető.
 
A vizsgálatokra a felelős személy (szülésznő/bába vagy szülészorvos) küldheti az anyát közvetlenül államilag finanszírozott laboratóriumba, vizsgálatra kellő tájékoztatás után. A vizsgálatokat az egészségügyi törvényben meghatározott jogai alapján – tájékozott döntést és visszajelzést követően – az anya visszautasíthatja, erről nyilatkoznia kell. Ezt a kiskönyvben lévő mellékleten meg is teheti.
 
A vizsgálatok száma jelentősen lecsökkent, így sokkal kevesebb idő megy el a centikre, milliliterekre és egyéb megterhelő, orvosi várókban való ücsörgésekre. Mint minden újdonságot, ezt is az élet fogja felülbírálni és mindenképpen fontosak a visszajelzések, mivel ez alapján tudunk jelezni és módosításokat indítványozni vagy megköszönni a jó döntést.
 
Továbbra is igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a családok a bábai gondoskodás alapján személyre szabott, egy kézben összpontosuló ellátást kaphassanak a várandósság, szülés és gyermekágy teljes ideje alatt.
Várjuk visszajelzéseiteket, gondolataitokat a csaladvar@gmail.com címen vagy a Facebook-on a AnyaBaba-barát Mozgalom csoportban.
 
Csomóné Lindmayer Katalin
Semmelweis Mozgalom
 
„A gyermek az anyához tartozik – akár egészséges, akár beteg, akár élő, akár halott. Az anya a gyermekéhez tartozik. A gyermek a szüleihez tartozik. Minden körülmények között.” (M. Mrowetz)
 
 
A rendelet teljes szövege az alábbi linkre kattintva olvasható:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére