Jelenlegi hely

Szülés - lehet-e felkészülni?

A szülés az anyák életének egyik legmeghatározóbb és legfontosabb eseménye. Lehet-e rá felkészülni?

A szüléssel kapcsolatban sok-sok bizonytalanság és aggodalom tartja markában a várandós családokat, különösen az anyákat. A nők ilyenkor megpróbálnak minél több információt összegyűjteni: szakirodalomból, újságokból, a netről és küldönböző facebook csoportokból. Sokszor a legtöbb szöges ellentétben áll egymással, a legtöbb néha minden valóságalapot nélkülöz. Természetesen nem szabad elítélni a mindent tudni vágyást, de fontos hangúlyozni, hogy az információkat elsősorban szakemberektől érdemes beszerezni.

A felkészülés miért nehéz?

Mindenre felkészülni és pontosan eltervezni nem lehet, de sokat lehet tenni azért, hogy a szülés folyamán felmerülő váratlan helyzetek, a testi-lelki igénybevétel az anyát ne érje váratlanul. 

A várandós nők legnagyobb része a szülés közbeni fájdalomtól és a kiszolgáltatottságtól fél. Az első gyermeküket váró édesanyáknak nehéz elképzelni, hogy mi fog a vajdúdóban, szülőszobán esetleg a műtőben történni. Komoly félelem alakulhat ki a fájdalommal kapcsolatban - hisz a "terep" ismeretlen. 

Hogyan lehet megfelelő ismereteket szerezni?
Régebben, vagy az olyan társadalomban, ahol a születés, szülés otthon, családi körben zajlik, a gyermekek/kislányok úgy nőnek fel, hogy tudják: a szülés az élet része, van róla élményük, ahogy az újszülött ellátásáról, szoptatásáról is. A mi társadalmunkban a szülés a kórház falai közé szorult (bár az elmúlt évtizedekben szabályozottan ugyan, de van lehetőség az otthon szülésre), a lányok számára ismeretlenné és misztikussá vált a szülés eseménye. 

A civilizált kultúrákban a szülésre való felkészülésnek maradtak a könyvek, folyóiratok, felkészítő (online)tanfolyamok, esetleg kórház/szülőszobalátogatások, önkéntes szülő-csoportok.

Bátran mondhatom: a ,második szülésnél már lesz némi "rutinunk" és helyismeretünk, ismerni fogjuk már a szülészet, az újszülött osztály belső protokollját.

 

Szülésfelkészítő tanfolyam? De milyen?

A felkészülésben manapság általánossá vált a védőnői felkészítés mellett a csoportos és online tanfolyamon való részvétel. Első babás anyukáknak erősen javasolt valamiféle tanfolyamon való részvétel.
Városonként és pénztárcánként eltérőek a lehetőségek az ilyesfajta tanfolyamokon való részvételre, de igyekezzünk valamelyik formájában bekapcsolódni.

Nem könnyű a helyzet, hisz ha nagy a választék, nagy a döntés, de ha vidéken élünk, kevés a lehetőség.

A felkészítő tanfolyamokank 2 nagy csoportja van:

  • kórház által szervezett - ez elsősorban alapvetően a kórház bemutatásáról szól, a kórház szülészeti és újszülött osztályiról adnak felvilágosítást. Ezeken a tanfolyamokon kevés a lehetőség az egyéni kérdések feltevésére, a vajúdás tényleges menetéről, a szülés lelki oldaláról kevés szó esik. Ami miatt azonban mégis hasznos lehet ez a típus, az az, hogy a helyi adottságokat itt ismerhetjük meg. 
  • intézményen kívüli, valamilyen egészségház, fejlesztőközpont által indított, általában fizetős tanfolyamok - ezek a tanfolyamok a folyamatra, a szülés menetére készít fel minket sok gyakorlai tanáccsal, praktikával, ill. egyéb tényleg hasznos ismeretekkel. Ezen felkészítők hátránya, hogy a szülés helyszínét nem ismerjük meg, sok dolog így csak elméleti marad. 

A szülésfelkészítő tanfolyamokon jó, ha ismereteket szerzünk, kérdéseket teszünk fel:

  • jogok a szülőszobán, vajúdóban, szülészeten 
  • vajúdás normális menete
  • szülési pozíciók és lehetségük 
  • alkalmazott beavatkozások és azok hatásai (gátmetszés, császármetszés)
  • segítők jelenléte (dúla, családtag) a vajúdásnál és a szülésnél
  • aranyóra lehetősége

Mit tehetünk még?

A legtöbb kórház szülészeti osztályán lehetőség van szülőszoba látogatásra, ahol a babát váró pár csoportosan vagy egyénileg, szülésznői vezetéssel megnézheti a vajdút, a szülőszobát, a szüléshez használható eszközöket, egyes etekben még a műtőt is. A szülőszoba látogatási lehetőségről érdeklődjünk az aktuális kórháznál vagy a védőnőnknél! A szülőszoba látogatáshoz általában "Szülészeti" szettet kell beszereznünk.

Mit tehetünk hát, hogy a szülésre felkészüljünk?

1. Információszerzés - mert amiről van pontos információnk, az már nem olyan félelmetes

Tájékozódjunk előre a lehetőségeinkről! Az adott kórházban milyen lehetőségeink vannk.
- hogyan jutunk el a kórházba? Saját autó? Ismerős? Mentővel? Milyen útvonalon? Hova kell menni a kórházba, ha beindul a szülés, hányadik emelet, melyik ajtó? - néha megmosolyogjuk a filmek azon jeleneteit, amikor a leendő szülők stopperral mérik a kórházig az utat - pedig tényleg fontos. A tudás itt fontos biztosnságérzetet ad!

- tájékozódjunk, milyen csomagot kell összeállítani, mit ad a kórház, mit kell bevinnünk - ezt a tapaszatlatot nyugodtan elfogadhatjuk az előttünk pár héttel szülő anyukáktól 

2. Saját szükségletek tisztázása 

A szülés folyamán akkor érezzük magunkat biztonságban, ha az anya végig támogatva van, folyamatosan tudja, mi várhat rá. A szülés és az azt megelőző vajúdás természetes és normális folyamat. A vajudó nőknek szüksége van arra, hogy legyen mellette egy olyen személy, aki a szülés alatt kizárólagosan csak ráfigyel. Kik lehetnek ezek? A legtöbben a kisbabájuk édesapját választják társul erre az időszakra, de egyre gyakrabb, hogy segítő asszonytársat (dúlát) s választanak az anyukák. 
Fontos, hogy bárkit is választunk, a szülés előtt beszéljük meg velük elképzelésünket, érzéseinket, fogalmazzuk meg igényeinket. Ebben a helyzetben az érzelmi támogatásnak rendkívül fontos szerepe van.

3. "Igények" részletes megfogalmazása

Más néven tervnek nevezik, de valójában nem egy forgatókönyve, ami pillanatról pillanatra eltervezi a szülés menetét, hanem inkább egy lista, amiben konkrétan megfogalmazzuk, hogy mit szeretnénk és mit nem, vagy mi az ami lényege és lényegtelen. Érdemes egy fontossági sorrendet felállítani: mi az, amihez feltétlenül ragaszkodunk és mi az, a ami kevésbé vagy egyáltalán nem lényeges.

A lista nem feltétlenül az orvosnak szól, hanem nekünk, magunknak, de ha van lehetőség és idő, próbáljuk megbeszélni az orvossal, szülésnővel, de legfőképpen azzal a személlyel, aki végig velünk lesz - fontos, hogy ő tudja, ha kell, képvisleje érdekeinket.

Fontos tudnunk: a tökéletes felkészülés lehetetlen, de informálódni, tervezni, készülni lehetséges - ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülés napjait, óráit biztonságban élhessük meg.

Vizaverné Horváth Zsófia 
Szombathelyimami
2 gyeremek édeanyja, egészségfejlesztési szakember

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére