Jelenlegi hely

Gőzölős vasaló vagy gőzállomás? - Termékteszt a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

Állítólag a gőzállomás a legerősebb és leggyorsabb eszköz a vasaláshoz. A gőzölős vasalóhoz képest többszörös gőzteljesítménnyel bír, ezáltal sokkal gyorsabban érhetjük el vele a ruhaneműk gyűrődésmentességét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azonban a fogyasztók érdekében semmit sem vesz készpénznek, csak amiről meggyőződik a gyakorlatban. Ezért most több terméket is teszteltek mindkét típus képviselőiből. A teszteredmények már elérhetőek az érdeklődök számára. Lássuk, melyek a legfőbb tanulságok!


A kép illusztráció (forrás: freepik)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal 22 márka 141 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható gőzölős vasalóját (91 db) és gőzállomását (50 db) tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.

Az öt legfontosabb szempont, melyek mentén vizsgálták a termékeket:

  • az eszköz tartóssága,
  • a használat egyszerűsége,
  • a gőzölős vasalás minősége,
  • a gőzkibocsátás hatékonysága,
  • és a talp karcállósága.

Annál, aki gyakran vasal, jogosan felmerülő igény, hogy a vasaló bírja a strapát, ne legyen vízköves, ne duguljon el, folyamatos gőzt biztosítson. Ezért a tesztek során rögtön 252 óra, vagyis 2 évnyi aktív vasalást modelleztek a termékekkel. Bizony akadtak gőzölős vasalók és gőzállomások is, melyek elvéreztek ennél a résznél. A legkitartóbbak között elsősorban Philips és Tefal termékek végeztek. Viszont ettől még ne könyveljük el minden terméküket kiválónak, mert például a Philips DST5030/20 5000 Series gőzölős vasaló vagy a Tefal SV9202 Express Protect gőzállomás nem fogja teljesíteni hosszútávú elvárásainkat a maguk kis gyenge eredményével. Egy márkán belül is jó, ha kellő odafigyeléssel válogatunk. Ráadásul márkán belül sem feltétlenül a drágább a jobb!

A használat egyszerűségét 17 szempont szerint értékelték, úgyhogy jó eséllyel mindenki rátalál a teszteredményekben arra, amelyik számára fontos, és kiderítheti melyik vasaló lesz a legbarátságosabb számára. Az Ufesa PL2410 gőzállomás például több szempontból sem bizonyult felhasználóbarátnak. Ami a legaggasztóbb amellett, hogy nehéz mozgatni és tárolni az az, hogy nem megfelelő a hőmérsékletszabályozása, és még az égési sérülés veszélye is konkrétan fennáll. Na ki szeretné gyorsan megvenni? Nem annyira drága, mindössze 30 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ezzel szemben 33 000 Ft-os átlagáron már elérhető például egy olyan gőzölős vasaló is, amely használhatósági és egyéb szempontok szerint is az élen végzett. Te melyiket választanád?

Na de most akkor kivasalja vagy nem vasalja ki? Háromféle szöveten is tesztelték a gőzölős vasalás hatékonyságát: poliészter/pamut, 100% pamut és farmer anyagokon. A legjobb eredményeket gőzállomásokkal érték el a tesztelők, azonban közel sem annyival jobbat, hogy az magyarázatot adna a jelentős árkülönbségre a termékek között. A legjobban vasaló gőzállomások ugyanis 51 000 – 220 000 Ft-os, míg a gőzölős vasalók 24 000 – 26 000 Ft-os átlagáron voltak kaphatóak a tesztelés idején.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem lehet egyértelműen bajnokot hirdetni gőzölős vasalás kategóriában. Egy-egy termék, még a legjobbak közül való is változó eredményességgel tudott megküzdeni a különböző szövettípusokkal. Ha egyik vagy másik típusból jellemzően több fordul elő a háztartásunkban, érdemes erre külön szűrni a teszteredményeknél és a számunkra leghatékonyabb vasalót választani.

Ha már muszáj vasalni, akkor legyünk a saját magunk legjobb barátja és szerezzünk be egy olyan terméket, amelyik igazán megkönnyíti ezt a remek házimunkát. Csak tudnunk kell, hova nyúljunk a polcon. Többek között ebben segítenek a gyártóktól független teszteredmények.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető ITT

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére