Jelenlegi hely

Egyedülálló módon csak Debrecenben kóstolhatjuk meg Szabó Magda süteményét

Van már debreceni emlékmúzeuma, szobra, a meséje alapján játszótere és most már sütije is... ha Debrecen akkor ki másról lehetne szó, mint Szabó Magdáról? Az országban kuriózumként csak Debrecenben kóstolható ez az egyedülálló desszert. 

Emlék-sütemény Szabó Magdának

Szabó Magda ugyan nem szeretett sütni-főzni, de gasztronómiai örökséget is hagyott ránk, például kiváló sütirecepteket. Tóth Ibolya helyi cukrász álmodta meg és készítette el az író emlékét tovább éltető édességet, amely csokis, diós, kávés, mézeskalácsos, valamint feketeribizli-lekváros ízesítésű.

A városban egyetlen helyen, a Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Karakter könyvesboltban és kávézóban lehet megkóstolni.

Szabó Magda ízei

Szabó Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, recepteket tartalmazó füzetecske is. 
A két könyv (Egy meszely az fél icce; Egy czitrom hajával) receptjeit nem főzte meg soha maga az írónő de minden bizonnyal sokat kóstolt, evett ezekből a fogásokból. A visszaemlékezések szerint egész életében ragaszkodott a házias ízekhez, azokat értékelte igazán.

Az írónő receptjei ihlették a süteményt, amelyben megjelennek a gyerekkorához és Debrecenhez köthető alapanyagok, a dió, a mézeskalács-fűszer; a csokoládé, a kávé. A keresztényi jelképnek számító dió utal Szabó Magda református egyházhoz és a valláshoz fűződő szoros viszonyára: nemcsak egyházi tisztségére (a Tiszántúli Református Egyházkerület gyülekezetei a főgondnoki tisztség - a szerk) de a Nagytemplomhoz kötődő viszonyára is, ott házasodtak szülei és őt is ott keresztelték meg. A Nagytemplom mögötti Emlékkertben található a Gályarabok emlékoszlopa, amely az író egyik felmenőjének is emléket állít, aki református hitét vállalva lett gályarab.

A sütemény

  • Alsó réteg: ropogós dió grillázs
  • Középső réteg: feketeribizli zselé
  • Felső réteg: kávés-tejszínes csokoládé (ganache)

Tóth Ibolya elmondása szerint az újragondolt házi desszertben dió praliné van az alján, ugyanis a dió fontos keresztény jelkép, a kisdedet óvó szűzanyát szimbolizálja, ráadásul ez volt Luther Márton kedvence is. Ezt mézeskalácsos tészta követi, amelyben egy fontos debreceni hagyományt és mesterséget mutat meg. Ezt csokis-kávés íz bolondít tovább.
Ezeken kívül egy feketeribizli réteg is található még benne, ami számára a játékosság és a nőiesség jelképe és ő ilyenek látja Szabó Magdát. Hozzátette: kifejezetten figyelt arra, hogy ne egy habos, édes desszert készüljön, hanem valami sötétebb, visszafogottabb.

A fotón Szabó Magda látható az 1974-es Ünnepi Könyvhéten. Amint látszik, szerette a kávét, így telitalálat a krémes, sötét kávés sütemény, amit elneveztek róla. A kép a Szabó Magda Emlékház Facebook oldaláról származik, ahol még sok, az írónőről szóló emléket találhatunk.

ADL - Debrecenimami

Forrás: MTI; Fotó: Miskolczi János

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az évrendező füzet segít rendet tenni az életedben

Évrendező munkafüzet 2024/2025: zárd le az előzőt és tervezd meg az újat!

Zárd le 2024-et. Tervezd meg 2025-öt. Az évrendező segít. Egy zseniális találmány, hogy 2025 végre a Te éved legyen!
Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére