Jelenlegi hely

Babamúzeumtól a Hallépcsőig: kirándulás a téli Tisza-tóhoz

Eszedbe jutott már, mit csinálhatnak télen a halak a Tisza-tónál? Jártál már a Hallépcsőnél? És a Babamúzeumban?

Európa legnagyobbb ökológiai folyósója

A neve Hallépcső, és igen, itt található Magyarországon, pontosabban Abádszalókon. Közel 1400 méter hosszan kerüli meg a Kiskörei duzzasztóművet, így biztosít vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső alvízi szakasza között. Rengetegféle hal vándorol ezen a szakaszon. Ide bármikor jöhetsz kirándulni, ha friss levegőre vágysz vagy pár órára ki szeretnél szakadni a nagyvárosi nyüzsgésből.

Forrás

Karácsonyi hangulat a Tisza-tavi Ökocentrumban Poroszlón

Ők is különleges adventi hangulat varázsoltak az intézménybe és köré: a főbejáratnál a betlehemi jelenetben simogatást kuncsorgó élő bárány és kiskecske teszi változatossá a képet; hatalmas, az Ökocentrum dolgozói által elkészített Adventi koszorú áll; az információs pultnál különleges, egyedi karácsonyfa vár: mely korábban másra használt faanyag újrahasznosításával, szintén házilagosan készült el. Az Ökocentrum karácsonyi díszkivilágítását pedig érdemes sötétedés után, az esti órákban megcsodálni...

Látnivalói közül kiemelkedik az 1 millió literes egyedülálló édesvizű akváriumrendszer ahol végigsétálhattok a „víz alatt"; de megcsodálhatod a 3 cuki vidrát a napi két látványetetésen; hatalmasat sétálhattok és játszhattok a 7 hektáros szabadidő- és vadasparkban ahol 3 szuper szabadtéri játszótér is van. Biztos hallottatok mér az 5 méter mély Ökocentrum vízi alagútról!
A 9 szintes bemutató épület pedig telis tele állatokkal, kígyókkal, békákkal, bogarakkal (is), terráriumokkal, melyekben a Kárpát- medence élővilágát csodálhatjátok meg. A panorámáról pedig a 24 méter magas körpanorámás kilátótorony gondoskodik.

Nyitva tartás: december 22-ig és december 27 – 30. között: naponta 10.00 – 16.00 óráig; december 23-án és 31-én: nyitva 10.00 – 14.00 óráig;  december 24-25-26-én és január 1-én: ZÁRVA; Pénztárzárás: 1 órával zárás előtt.

Tudtad, hogy Poroszlón mozizhatsz is?

December 27-30-a között naponta két családi filmet is vetítenek.

A járványhelyzetre való tekintettel mozijegyet egyelőre csak az adott héten vetítésre kerülő filmekre lehet vásárolni az Ökocentrum főpénztárának nyitvatartási idejében (10 - 15 óra), vagy elővételben átutalással poroszlomozi@gmail.com vagy a honlapon.

A mozi védettségi igazolvány nélkül látogatható. Jelenlegi szabályoknak megfelelően a moziteremben a maszk használata kötelező.

1000 baba az Abádszalóki Babamúzeumban

A Faluház és Babamúzeum sokféle látnivalót kínál az Abádszalókra érkező vendégeknek. A folyosón a XIX. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak: a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők.

Forrás

A múzeum legnagyobb részét mégis a közel 1000! darab népviseletbe öltözött baba foglalja el, Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredménye a kiállítás.

A Kárpát-medence 560 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása és 60 ország diplomatái, államfői által ajándékozott, 240 db népviseletes baba tekinthető meg a helységekben.

A babák mérete lehetővé teszi, hogy a legbonyolultabb hímzést, szabást sem kelljen stilizálni. Értéküket növeli, hogy minden öltözetben eredeti textília is van. Szakemberek megítélése szerint elmondhatjuk, hogy ez Európa leggazdagabb viselet együttese. Természetesen ez a munka nem befejezett. Évente 25-30 új darabbal bővül a kiállítás.

A múzeum a téli időszakban előre bejelentkezéssel, nagyobb csoportoknak látogatható. December 27-ig zárva. Információ:
Telefon: +36/20/669/4474; Cím: 5241, Abádszalók, István király út 41.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére