Jelenlegi hely

Indul a Z-szak a Debreceni Egyetemen

Indul a Z-szak, azaz az új, ötéves természettudomány-környezettan tanárszak Debrecenben is. Szakítanak a korábbi oktatási formával, a kísérletezés, a szemléletes oktatás a cél.

A Debreceni Egyetem egyike annak a hat egyetemnek, ahol 2022 szeptemberétől elindul az új, ötéves természettudomány-környezettan tanárszak, másnéven a z-szak. Az új képzés integrált módon juttatja el a természettudományi ismereteket a diákokhoz.

- A Debreceni Egyetem számára kiemelten fontos terület a pedagógusképzés, hiszen a pedagógusok oktatják a következő generációkat, a jövő egyetemistáit. Éppen ezért támogattuk az integrált természettudományos tanárképzést, a természettudomány-környezettan tanárszak indítását – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Forisek Péter egyetemi docens.

A Debreceni Egyetem egyike az ország hat egyetemének, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Eger, Budapest-ELTE, Szombathely-ELTE mellett, amelyen 2022 szeptemberétől elérhető az új, öt éves természettudomány-környezettan tanárszak, amelyet a z generációhoz igazodva z-szakként emlegetnek a szakemberek.

Célja a környezettudatosság és a természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és a vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett diákokra biztos állás vár a közoktatásban, de a munkaerőpiac más területein is komolyan versenyképesek lesznek. A szak sokoldalúsága miatt akár humán, akár reál hátterű diákok érdeklődését, jelentkezését várják, ennek megfelelően jelentkezni bármilyen tantárgyból szerzett emeltszintű érettségivel lehet.

Az intézményben a Természettudományi és Technológiai Karon fogják képezni az integrált természettudományos tanárokat. Kun Ferenc dékán szerint egy fontos problémát orvosolhat az új pedagógusképzés.

- Sokszor tapasztaljuk, hogy az általános iskola alsóbb évfolyamaiban még lelkes diákok 7-8. osztályra elveszítik motivációjukat a természettudományi tantárgyak – a biológia, a fizika és a kémia – iránt, ebben szerepet játszanak az egyre komolyabb középiskolai felvételi eljárások, illetve a növekvő tudásanyag.

Az integrált természettudományi tanárnak lehetősége lesz, hogy összefüggéseiben, kontextusában mutassa meg a diákoknak a minket körülvevő világ fizikai törvényeit, biológiai, kémiai jelenségeit és folyamatait.

Reményeink szerint azoknak is érdekes lehet, akik már más pálya iránt érdeklődtek, de így visszacsábíthatjuk őket a természettudományokhoz – fejtette ki Kun Ferenc dékán.

A természettudomány-környezettan tanár általános iskola felsőtagozatában, illetve középiskola első két évfolyamán oktathatja a természettudományos tantárgyakat.

- Az új pedagógus szak szakít a korábbi oktatási formával, a kísérletezésre, a szemléletes oktatásra lesz kihegyezve. Ennek megfelelően a képzésben részt vevő pedagógusok a stabil természettudományi, biológiai, fizikai, kémiai alapok mellett a szükséges módszertani és kommunikációs ismereteket is elsajátíthatják majd. Utóbbiaknak kulcsszerepe lesz az oktatásban, hiszen az integrált természettudományban különösen jelentős funkciója lesz a kreativitásnak és a problémamegoldó képességnek – sorolta Magura Tibor egyetemi tanár, tehetséggondozásért felelős dékáni tanácsadó.

A z-szakról bővebb információ olvasható a képzés Facebook- és Instagram-oldalán.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Sajtóiroda - TPL

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére