Jelenlegi hely

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Sztrájktól az állami derék-méret felmérésig... világkörüli csatangolásunkban a Nemzetközi Nőnap szokásait néztük meg, ki hogyan ünnepli. Még ebben a több mint száz éve egységesnek tűnő ünnepben is hatalmas eltérések vannak világszerte.

Közép-, és Kelet Európában

Köztük hazánkban is, szintén szokás, hogy az urak virággal és csokoládéval lepik meg az életükben jelenlevő hölgyeket. Elsősorban családtagjaikat és kollégáikat, de sokan gondolnak azokra a hölgyekre is, akikkel tudják, hogy aznap találkozni fognak, számukra is készülnek egy szál virággal.

A Nőnap legnagyobb nyertese talán a hóvirág. Évtizedekig minden év márciusában tömegek tarolták le a hóvirágmezőket illendőségből ajándékozott kis fonyadtka csokrokért. Így nem csoda ha veszélybe került, és 2005-ben védetté nyilvánították.

Forrás: Pexels / Flora Westbrook

A sárga tulipán az egyik legnépszerűbb ajándék Oroszországban Nőnapra. Sőt, 1965 óta munkaszüneti nap - de itt nincs anyák napja és a Valentin napot sem ünneplik (még). Ilyenkor a férfiak szokás szerint átvállalnak minden házimunkát, hogy a nők kedvükre pihenhessenek. Ez vajon csak véletlen vagy van összefüggés a sárga tulipán jelentésével? Nem tudjuk, mindenesetre érdekes egybeesés.

Forrás: Pexels / Koolshooters

Déli temperamentummal

Olaszországban a mimóza sárga színe forrt egybe a Nőnappal, de igazi jelentősége csak 1945 óta van, amikor az olasz nőunió (l’unione Donne in Italia) megünenepelte a nőnapot a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken. Az ünnep jelképéül egy éppen ekkor, márciusban virágzó fa, az ezüst akácia virágát, a mimózát választották. És ezt a jelképet komolyan is veszik: mimóza borít be mindent: koktélok, fagyik és sütik, sárga virágstandok mindenhol és a nőnapi vacsora utolsó fogásaként mimózatorta járja.

Forrás: Pixabay

Persze, a meditárran országokra jellemző életöröm itt sem maradhat el: ahogy Portugáliában is, az olasz nők is nők szívesen tartanak csajos estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni.

A spanyol nők évek óta az egyenlőségükért folytatott felvonulással, országos sztrájkkal ünnepelnek: többszázezren követelnek maguknak - jellemzően bíborvörös ruhába öltözötten - egyenlő társadalmi jogokat.

Távolban, Keleten

Kínában a hölgyek kapnak egy fél nap szabadságot, hogy jusson egy kis idejük magukra is. Sőt munkaadójuk sokszor még valamilyen apró figyelmességgel is meglepi őket, hogy teljes legyen napjuk.

Forrás: Pexels / Cottonbro

Pakisztánban a dolgozó nők minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a folytonos harcról, melyet az őket megillető azonos jogokért vívnak az élet számos területén. Sok helyen ezt a napot a nők egyenlő jogaiért való küzdelemnek dedikálják.

Érdekes „szokás”, hogy a taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel. Ebből valószínűleg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a derekak évről évre szélesebbek lesznek és nem pedig fordítva. 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Wikipedia; 74nullanulla.hu; mult-kor.hu; arioso.hu;

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére