Jelenlegi hely

Hortobágyi programok a Nemzeti Parkok Hete alkalmából

Vadlóles vagy daruvonulás? Kerékpártúra, rovarséta... megannyi program, gyakran a hétköznapok látogatói elöl elzárt helyeken. A Nemzeti Parkok Hete alkalmából most beleshetsz mindenhova!

Már javában tart a Nemzeti Parkok Hete, Te jártál már a Hortobágyon?

2020-ban tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot. Szeptember 14. és 20. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

2020. szeptember 18. (péntek) 17.00 órától Naplemente kerékpártúra a Horobágyi Vadasparkban

Találkozás és kerékpárok felvétele: 2020. szeptember 18. (péntek) 17.00 óra HNP Látogatóközpont parkolója (Hortobágy, Petőfi tér 9.)

A 10 km-es táv kb. 2,5 óra alatt tehető meg. A Hortobágy kistáj meghatározó vízfolyása a Hortobágy-folyó, melynek partján kialakított tanösvényen, a nemzeti park zárt területén keresztül jutunk el célunkhoz, a táj jelen- és régmúltkori vadvilágát bemutató állatkerthez, hogy naplementei hangulatban bejárva találkozhassunk többek között a vadmacskával, pelikánnal, sassal, farkassal stb.
 A vadaspark ajándékboltjában őstulok és szürkemarha szalámi is kapható.

Részvételi díj: 2500 Ft/fő; mely tartalmazza a Hortobágyi Vadaspark belépődíját illetve a kerékpárok kölcsönzési díját is. A fenti összeg(ek) kizárólag készpénzben fizetendők a program indulásakor!
Információ, előzetes bejelentkezés 52/589-000 info@hnp.hu

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

2020. szeptember 19. (szombat) 10.00 Egy bogaras nap az arborétumban (Tiszakürti Arborétum)

Rovartani és haltani bemutató, vezetett túra az arborétumban.

A várhatóan 1,5 km-es kb. 1,5 órás szakvezetés során bemutatják az arborétum alapjait megteremtő Bolza grófok által létrehozott gyűjteményt, a kivételes jelentőségű tiszai ártéri ligeterdőt és az újabb telepítések érdekességeit.

Játszóház az előadó teremben, megtekinthető a tiszavirágos és a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet bemutató mobil kiállítási anyag, illetve társas játékok is.

Részvételi díj: 800 Ft/fő; Jelentkezés, információ: arboreta@hnp.hu; 30/732-3740

Találkozás: 9.45 Tiszakürti Arborétum főbejárat, jegypénztár

2020. szeptember 19. (szombat) 6.00 Hajnali és kora reggeli darules

Az ősz egyik nagyon látványos eseménye a természetben a madárvonuláshoz kötődik. A Hortobágyon szeptember elejétől egyre növekvő számban érkeznek hozzánk északi költőterületükről a nemzeti park címermadaraként is ismert darvak, melyek telelőterületükre tartva kisebb-rövidebb időt tartózkodnak a biztonságot és bőséges táplálékot jelentő Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Az itt tartózkodó madarak megpihenni éjszakázó helyükre alkonyatkor szállnak be csapatosan, és hajnalban, napkeltekor röpülnek ki onnan a környező táplálkozó területekre. Ekkor remek lehetőség kínálkozik a csapatosan kiröpülő, kihúzó darvak megfigyelésére, melyet a nemzeti park szakembereinek vezetésével egy a darvak által használt éjszakázó hely megközelítésével, majd a táplálkozó helyeken való darucsapatok felkeresésével tapasztalhatunk meg. Az 1 km-es távot kb. 5-10 perces sétával meg lehet tenni, a program kb. 2 órás.

Részvételi díj: 1600 Ft/fő, előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezés, információ: 52/589-000 (kedd-péntek: 8.00-15.45); info@hnp.hu

A program részben a nemzeti park olyan területén valósul meg, ahol a nemzeti parki munkatársa nélkül egyéni látogatás nem lehetséges.

Találkozás: 2020. szeptember 19. (szombat) 5.00 HNP Látogatóközpont parkolója

Vulkántúra és madárgyűrűzési bemutató a Kaszonyi-hegyen.

A szakvezetéses séta során a Kárpátok belső vulkáni övezetéhez tartozó Barabás melletti Kaszonyi-hegy fejlődéstörténetét, kőzeteit is megismerhetik a földtudomány iránt érdeklődők.

A 2-3 km-es ( szintemelkedés: kb. 70m) min. 3-4 órás körtúrán az egykori kőbányát és a terület jellegzetes élőhelyeit, valamint a hegy és környezetének gazdag élővilágát, természeti értékeit mutatjuk be. A területen zajló élőhely-kezelések és fajvédelmi tevékenységek folyamatába, valamint a madárgyűrűzés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a program résztvevői.

Jelentkezés, információ: szatmarbereg@hnp.hu 70/198-9731

Találkozás: 9.45-től Barabáson, a körforgalomból az országhatár felé kivezető úton (GPS: 48.230666, 22.430802)

Részvételi díj: ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges!

2020. szeptember 20. (vasárnap) 9.00 Mesél a múlt - gyalogtúra a Meggyes csárdához

Az 1770-re felépült és ma már a közúttól távolabb eső, igazi természeti környezetben található Meggyes csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be. Jöjjön velünk, a kb. 8 km-es, 3 órás program alatt a sószállítók és pásztorok nyomában, s tekintsen velünk a múltba! A túra alkalmával a csárdát övező természeti környezetet is megismerhetjük.

Találkozás: 9:00 óra; Górés tanya (Megközelítés: gyalogosan vagy személygépkocsival 33-as főút 54. km Kócsújfalunál lekanyarodva a földúton 4 km)

A megközelítés időjárásfüggő. Az autós megközelítést csak saját felelősségre javasoljuk! A gyalogos megközelítés 4km és kb. 50 percet vesz igénybe.

Információ, előzetes bejelentkezés: HNP Látogatóközpont Tel.: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-16.45); E-mail: turizmus@hnp.hu; Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 19. (szombat) 14.00 óra; A program időjárásfüggő és előzetes bejelentkezés szükséges!

Részvételi díj: nemzeti parki belépőkártya (felnőtt: 1 200,- Ft/fő; gyerek/diák/nyugdíjas: 600,- Ft/fő; családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 2 400,- Ft/család) + 1000 Ft/fő (6 év alatt ingyenes) + 1000,- Ft/fő (6 év alatt ingyenes)

Időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, szúnyogriasztó használata ajánlott.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére