Jelenlegi hely

A debreceni Virágkarneváli hét programjai

Újabb és népszerű programok várják augusztus 15-től a látogatókat az 51. debreceni Virágkarneválon, ami idén nem a szokásos módon folyik majd.

Ugyan a virágkarnevál leglátványosabb programja a hagyományos virágkocsis felvonulás idén elmarad, de bőven akad majd program helyette. A szervezők idén sem engedik, hogy unatkozzunk, sőt! Az elmaradt felvonulás helyett tucatnyi ingyenes és izgalmas programon felejthetjük el bánatunkat.

Augusztus 15., szombat

Debreceni Bor- és Jazznapok

augusztus 15 – 22.

Helyszín: Békás-tó melletti park

A tavaszi dátum átkerült nyárra, de így legalább hosszabb lesz, a 49. jazz és az 5. borfesztivál lesz.

A Bor

A fesztiválon idén 15 borvidék 32 borászatának borait lehet majd kóstolni, vagyis több mint 250 bor közül válogathatnak a borbarátok:

ANGYAL * BOCK * BOLYKI * CSOBÁNCI * FEHÉRVÁRY * FIGULA * FRITTMANN * GARAMVÁRI * GERE * GRAND TOKAJ * GRÓF DEGENFELD * HEIT * HILLTOP * JUHÁSZ * KECZE-HADY * KOCH * KŐVÁGÓ * LAJVÉR * MAUL * MÉSZÁROS * MOKOS * NYAKAS * PAANGOLD * PAULUS-MOLNÁR * PETRÉNY * SÜMEGI * TELEKI * TRINGA * VARGA * VIN ART * ZSADÁNYI

A Jazz

Ahogy azt már a közönség megszokhatta, a program vázát minden évben a fiatal jazzformációk bemutatása képezi, azonban 2020-ban egy kiemelt hangszer, a gitár adja a fesztivál tematikáját, melynek apropója a Bartók Rádió által megrendezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató verseny 20 éves évfordulója. A programot Maloschik Róbert jazz-szakértő, a fesztivál művészeti vezetője, a jazzma.hu főszerkesztője állította össze. A Magyar Rádió idén is rögzíti a fesztivál koncertjeit, sugározza a felvételeket, illetve elérhetővé teszi azokat.

A fesztivál bemutatkozási lehetőséget kínál a hazai jazzgenerációk tehetségeinek, az egymás mellett élő jazz-stílusoknak, valamint támogatja és elősegíti a különböző nemzetiségű, etnikumú, korú, nemű zenészek együttműködéseit. A legtöbb zenész színpadra állító hazai jazzfesztiválon kizárólag igényes élőzenei koncertek hallhatók. 2020-ban 36 formációban 151 magyar jazzmuzsikus (ebből 27 gitáros) lép színpadra. Artist in Residence pozícióban Gyárfás István négy alkalommal lép a közönség elé.

BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET FEAT. POCSAI KRISZTA * BENDE ZSOLT QUARTET * BIRTA TRIO * BOLYKI TAMÁS QUARTET * BUDAPEST RAGTIME BAND * CONTEMPO * CZIRJÁK CSABA QUINTET * CSEH PÉTER QUARTET * DEBRECEN DIXIELAND JAZZ BAND FEAT. GYÁRFÁS ISTVÁN * DEBRECENI JAZZEGYÜTTES * DUNAKANYAR JAZZ QUARTET * E.K. AVENUE * GÁSPÁR KÁROLY TRIO FEAT OLÁH LÁSZLÓ & PETHŐ CSABA & DIMÁK PATRIK * GITANO * GUITAR MADNESS * GYÁRFÁS ATTILA-FENYVESI MÁRTON DUÓ * GYÁRFÁS FAMILY FEAT. BERKES BALÁZS *GYÁRFÁS ISTVÁN TRIÓ * GYÁRFÁS PÉTER TRIÓ * HALPER QUINTET * HORVÁTH ALBERT ÉS A JAZZFED * JUHÁSZ GÁBOR TRIO * KALMÁR ZOLTÁN QUARTET * MÁRKUS TIBOR EQUINOX FEAT. JUHÁSZ GÁBOR * NAGY EMMA QUINTET * PÁRNICZKY ANDRÁS QUARTET * RESCHOFSKY DÁVID – KERTÉSZ ERIKA DUO * RIEGER – ROZSNYÓI QUARTET * SALVAI ÁDÁM QUARTET * SAX-O-FUNK * SEQUENCE QUARTET * TONY PUSZTAI TRIO * TRIO KOLTA * TRIPLE GRAB * VÖRÖS TAMÁS PROJECT

Debreceni Piknik

Augusztus 15 - 22.
Helyszín: Békás-tó melletti park

A nagy sikerű Debrecziner Gourmet Fesztivál mintájára a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai támogatásával valósul meg augusztus 15-22. között. Vendégéttermeket mint az Anyukám mondta vagy az Ikon Debrecen lát vendégül a SVÉT de önálló egységként a fesztivál vendégeinek főz majd a Gléda vendéglő (Budapest), Végállomás Bistorant és a Desszertem (Miskolc), A leves étterem és a Borsod Burger (Miskolc), NR. 8. Étterem (Hajdúszoboszló), Kispadlizsán (Debrecen), Művészbejáró Étterem (Debrecen), Pálma Étterem (Debrecen), Reskontó Étterem (Debrecen), Wok To Boksz (Debrecen)

A rendezvény ingyenesen látogatható.

Táncol a város!

Augusztus 15-22.

Folytatódik a Táncol a város! programsorozat, ahol városszerte bemutatkoznak a helyi művészeti együttesek, táncbemutatókkal, tánctanítással csempészik be a karneváli hangulatot Debrecen belvárosába és a Nagyerdőn!

Köszönjük Debrecen!

Ebben az évben a művészeti együttesek bemutatókat adnak Debrecen azon városrészeiben, ahol a „Köszönjük Debrecen!” felirat betűi találhatóak, a virágágyásokba ültetve.

Közösségi díszítés a város különböző pontjain

• Augusztus 15-én 12 órától Virágkarnevál felirat díszítése a Békás-tónál
• Augusztus 18-án 19 órától a Székelyek parkjában szőregi rózsák ültetésével emlékezik meg Debrecen Trianon 100 éves évfordulójáról. Az érdeklődők a város különböző pontjain képzett virágszobrászok segítségével leshetik el és tanulhatják meg a készülő kompozíciók díszítésének technikáját.

A karnevál történetének kezdetén Debrecen lakosai közösen díszítették fel az első virágkocsikat. Ezt a régi közösségi élményt szeretnék a szervezők újra életre hívni, hogy az érdeklődők a kulisszák mögött is részesei lehessenek a virágkocsik díszítésének és a karneváli előkészületeknek.

Klasszikusok éjszakája

augusztus 15. 21.00
Beethoven: IX. (D-moll) szimfónia

Közreműködik:
Rendes Ágnes, Bódi Marianna, László Boldizsár, Jekl László – ének
Kodály Filharmonikusok Debrecen / Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Vezényel: Kollár Imre

Augusztus 16., vasárnap

Galiba Gyermekfesztivál

augusztus 16-20.
Helyszín: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Nyolc éve született meg a Galiba Gyermekfesztivál, mely óriási tömegeket vonz évről évre. A Galiba Gyermekfesztivál teljesen új helyszínen és együttműködésben születik meg a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark stábjával. Izgalmas bemutatókkal és látványos zenés produkciókkal várjuk a gyermekeket, valamint a kézműves foglalkozás mellett megismerkedhetnek a Nagyerdő állat – és növényvilágával. Sétálhatnak a meseösvény állomásai között, részesei lehetnek a régi korok lovagi harcainak.
Megnyitó és Galiba felvonulás: augusztus 16.; programok minden nap 14.00 - 18.30 óráig

A helyszín ingyenes látogatható.

Egyetem téri zenés esték

augusztus 16-21.

Helyszín: Debreceni Egyetem

augusztus 16. Debrecen Big Band koncert
augusztus 17. Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertje
augusztus 18. Népzenészek éjszakája, táncház
augusztus 19. Az 50 éves LUX zenekar koncertje
augusztus 20. Utcabál a RedProdukció zenekarral
augusztus 21. Szarka Tamás és zenekara

Augusztus 18., kedd

Fények éjszakái

augusztus 18–22.

A Debreceni Virágkarnevál már jól ismert visszatérő programja a Fények éjszakái, melynek keretében nemzetközileg elismert alkotócsoport hozza létre a kortárs fényművészeti tartalmakat városszerte.

Virágkocsi-kiállítás

A Nemzeti Összetartozás Évében a virágkocsik tematikájának középpontjában olyan híres magyar alkotók, előadók, feltalálók, művészek, tudósok, történelmi alakok kerülnek, akik a saját területükön maradandót hoztak létre, valamint az általuk teremtett értékek révén megváltoztatták a világot.

A 2018-as év győztes kocsija a Piac utcán kiállítva

A virágkocsi kiállításnak 2020-ban új helyszín ad otthont, a II. János Pál pápa tér.
A frekventált helyen több ezer ember tekintheti meg a virágkocsikat testközelből, méghozzá ingyenesen.

Augusztus 20., csütörtök

Esti karneváli felvonulás

Augusztus 20-án este ismét esti felvonulás, a belvárostól a Nagyerdőig, amely a Kölcsey Központtól indul, s egészen a Nagyerdőig vonulnak a művészeti együttesek.

II. Night Ride

augusztus 20. 20.00
Indulás: Petőfi tér

A II. Night Ride kerékpáros felvonulás a Petőfi tértől indul a Nagyerdőre. A „Fények éjszakáin” tekerjétek fel a lámpát és bringázzunk közösen egy jót a virágkarnevál tiszteletére!

Szent István szoboravatás

augusztus 20.
Helyszín: Dósa Nádor tér

A Szent István szobor avatásán közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó.

Karneváli hajshow és hajszobrászat

Nagyerdő
augusztus 20.

Kiállítások a Kölcsey Központban

A Kölcsey Központ teljes földszintje tárlatoknak ad otthont. Megtekinthetjük többek között Makoldi Sándor Égmérték című kiállítását a körfolyosón, a Bényi Árpád kiállítóteremben pedig Boros Viola varázsol el bennünket Saját éden kiállításával.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére