Jelenlegi hely

Online istentiszteletek, új miserendek Debrecenben

Debrecen város nagyon is intenzív és élő hitéletét is próbára teszi a koronavírus terjedése. A szokásokon egy kicsit változtatva ugyanúgy lesz istentisztelet, de a 21. század előnyeit élvezve rádión, online vagy a Youtube-on is követheted az eseményeket. 

A Tiszántúli Református Egyházkerület tájékoztatást tett közzé a a kialakult vészhelyzet miatt az istentiszteletek rendjére vonatkozóan. Az eredeti tájékoztató ITT olvasható.

Az állami intézkedéseket figyelembe véve kéréseik híveikhez az alábbiak:

  • Ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat.
  • Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Kérjük, hogy járjanak el szabály szerint, és száz főnél többen ne tartózkodjanak az istentisztelet helyszínén. A rendelet 2020.03.12-től visszavonásig érvényes.

Istentisztelet a rádióban és online

Minden vasárnap 11 órakor közvetít az Európa Rádió református istentiszteletet, amit este 8 órakor megismétel. A református rádió adása interneten is követhető.

Debrecenben és Nyíregyházán 15 órakor is hallgatható istentisztelet közvetítés.

Az élő közvetítések linkjeit keresse a Tiszántúli Református Egyházkerület weboldalán és Facebook-oldalán.

A Nagytemplomi istentiszteleteket online közvetítés formájában a Nagytemplom weboldalán ITT követhetik. 

A Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség istentiszteleteit a gyülekezet Youtube-csatornáján nézhető meg.

A járvány terjedésének megállításáért és a már megbetegedettekért, orvosokért és kutatókért imádságra buzdítanak.

Istentiszteleti változások az egyházközségekben

Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

  • A 8 órakor kezdődő istentisztelet a szokott rend szerint, a Nagytemplom Imatermében lesz.
  • A 10 órakor kezdődő istentisztelet résztvevőinek száma rendszerint meghaladja a Kormány által meghatározott létszámot, ezért az alábbi módosítások lépnek életbe:
  • A templomtérbe kizárólag a jobb oldali (villamos sín felőli) ajtón keresztül lehet belépni.
  • A templomtér bejáratánál az istentiszteletre érkezőket számolják, és a templomtérben az első 100 fő tartózkodhat.
  • Mindenképp a Nagytemplom templomterében tartózkodnak az alábbi személyek: az istentisztelet liturgiájában résztvevő lelkipásztorok, a gyülekezet kántora, a templomi személyzet, valamint a keresztelés sákramentumának résztvevői és családtagjaik.
  • A Nagytemplom méretét figyelembe véve javasolják a templomtérben tartózkodóknak, hogy mindhárom hajót vegyék igénybe, egymás között az egy-másfél méteres távolságot lehetőség szerint megtartva.
  • Amint a templomtérben tartózkodó gyülekezeti tagok száma elérte a 100 főt, további 40 fő külön helyiségben, az Imateremben foglalhat helyet. Számukra az istentiszteletet élőben, kivetítőn keresztül közvetítjük.
  • Az Imaterem használatba vételének okán a Tizenévesek alkalma március 15-én délelőtt 10 órától elmarad. Arra biztatják a fiatalokat, hogy helyette vegyenek részt a 18 órakor kezdődő istentiszteleten.
  • Amint az Imateremben elérték a 40 főt, a további, istentiszteletre érkező gyülekezeti tagok a Gyülekezeti Teremben (Kálvin tér 17.) követhetik élőben, kivetítőn keresztül az alkalmat. A Gyülekezeti Teremben a kormányzati előírásnak megfelelően 100 fő tartózkodhat.
  • Arra kérik az idős és/vagy beteg gyülekezeti tagokat, hogy a veszélyeztetés elkerülése érdekében az istentiszteleteket online közvetítés formájában kövessék.
  • A 18 órakor kezdődő istentiszteletet hagyományos rend szerint, a Debreceni Református Nagytemplom templomterében tartjuk, viszont az alkalmat követő teaház elmarad.

Kossuth Utcai Református Egyházközség

  • Vasárnaponként egymást követően két alkalommal tartanak istentiszteletet: az elsőt 10 órai, a másodikat pedig 11.30 órai kezdettel.
  • Kérik, hogy az ábécé szerint A-tól K-val bezárólag kezdődő vezetéknevű testvérek a délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteletet látogassák, az L-től ZS-vel bezárólag kezdődő vezetéknevűek pedig a 11.30 órakor kezdődő alkalmat.

Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség

  • Istentiszteleteken óvatosságból a kézfogásos üdvözlést átmenetileg felfüggesztik.
  • Kiscsoportos alkalmaikat a kialakult rend szerint megtartják.
  • Vasárnaponként több istentiszteletet tartanak a veszélyhelyzet idején a szükséges óvintézkedések figyelembe vételével.
  • Már most, március 15-e, vasárnappal kezdődően, létszámra tekintettel három, hasonló istentiszteletet tartanak vasárnaponként, azaz: fél 9-kor, fél 11-kor és délután 5 órakor is.

Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség

  • Március 15-én 10 órakor a Kistemplomban és a Kistemplom gyülekezeti termében párhuzamosan lesz két külön istentisztelet.
  • Március 22-étől minden vasárnap 8.30-kor és 10.00-kor lesz istentisztelet a Kistemplomban.
  • A március hónap végi úrvacsora most elmarad, igehirdetéses istentisztelet lesz.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére