Jelenlegi hely

A fantázia birodalma és a versenyszellem

Mindannyian éreztük már azt, hogy iskolás gyerekünk nem akar kilépni játékbirodalmából és felvenni a napi ritmust, kényszerítettnek érzi a különórákat és az iskolai fegyelmet. Nem kis belső és családi konfliktust okozva ezzel. Pedig lehet, hogy neki van igaza?

A Csokonai Színház új, elsősorban alsós általános iskolásoknak szóló darabja, a Nemtudomka ősbemutatója november utolsó napjaiban volt. Az eredeti népmese fő mondanivalóját megtartva Mikó Csaba író és Madák Zsuzsanna író-rendező igazi aktuális, a 21. század iskolás kistinijeinek szóló művé írta-rendezte át.

"Az eredeti népmesében van egy fiú, aki egy trauma következtében, csak annyit bír mondani, hogy „nem tudom”, és zárkózott viselkedése miatt alulmarad a többiekkel szemben. Ezeket szálakat megtartottuk, ugyanakkor tovább gondoltuk: a mi főszereplőnk a társadalom által értékesnek, hasznosnak tartott dolgokban, cselekvésekben sem kiemelkedő. Azonban van egy különleges képessége: kivételes a fantáziavilága. Nincs könnyű dolga ennek a fiúnak abban a királyságban, ahol csak a hasznos dolgokat tartják értékesnek, és csak azok kapnak figyelmet, akik valamilyen hasznos tevékenységből a legjobbak. A képzelőerő nem tartozik az értékesíthető, forintosítható hasznot hozó képességek közé. (Madák Zsuzsanna)

A darab szerint Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, akinek határtalan volt a fantáziája. Világokon, földrészeken át repítette a képzelete, nem volt hely az univerzumban, amit ne ismert volna. Azonban a mostohaanyja nem szívlelte, hogy a fiú ilyen haszontalan dolgokkal tölti az idejét, míg más srácok sokkal fontosabb ügyekkel foglalatoskodnak: keményen edzenek, tanulnak.
Mindig azt mondogatta: „Ők érdemes férfiakká válnak, te pedig nem tudsz semmit, semmit sem tudsz.”

A fiúnak el kellett hagynia a szülői házat. Magával vitte furulyáit, de már nem játszott rajtuk, nem paripán vagy léghajón indult útnak, ahogy korábban képzeletében tette, hanem gyalog.
Elhitte mostohaanyja szavait, elhitte, hogy ő semmit nem tud. Bele akart olvadni a világba. A királyi palotához ért, ahol megkérdezték: „Ki vagy, fiam?” Erre ő: „Nem tudom”.

A folytonos versengésre kényszerített mai gyerekeknek alig marad idejükaz önkiteljesítő játékra. Ha valaki nem akar beállni a versenypályára, kilóg, mert nem felel meg az érthetetlenül felállításra került szabályoknak. Nemcsak a gyerekek, de szülők, pedagógusok éppúgy küzdenek ezzel a problémával. Az alkotók célja, hogy azok a gyerekek is, akik valamilyen oknál fogva perifériára szorulnak ebben a nagy és oktalan versenyben, kapnak egy kis megerősítést, egy kis önbizalmat, érezhetik, hogy másnak is lehet hasonló nehézsége, hogy nincsenek egyedül. 

Pálóczi Bence, Horváth Julianna, Hajdú Péter, Gelányi Bence, Janka Barnabás, Vékony Anna, Hajdu Imelda és Edelényi Vivien a történet szereplői. Kozett, a legfiatalabb királylány szerepét Horváth Julianna játssza. Zenéjét, mely igazi mai zene a mai gyerekfüleknek Szirtes Edina Mókus szerezte.

A látványvilágot Ondraschek Péter díszlet- és jelmeztervező álmodta színpadra: lenyűgöző mesei királyságot teremtett; a jelmezeket nézve nehéz nem vágyakozni arra, hogy valaki ne akarjon a
„legjobbak” közé tartozni. Ezt a világot a haszonelvűség és a szabálykövetés mellett alapvetően meghatározza a katonai fegyelem. A látvány mellett erre nagy hangsúlyt
fektettek a mozgásban és a zenében is.

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére