Jelenlegi hely

Csodák földön, vízen, levegőben és virtuálisan

Hogy hol lehet ennyi csodát bejárni egy helyen? A debreceni Agórában! Már megtanultuk, hogy a tudomány nemcsak izgalmas, de szórakoztató is lehet. Egész nyáron meghosszabbított "vakációs" nyitvatartással és fantasztikus programokkal várja a gyerekeket és kíváncsi felnőtteket a tudományos központ.

Rendkívüli nyitvatartás

Az Agóra 2019. augusztus 21-ig szerdán, csütörtökön és pénteken is 10 órától várja a látogatókat. Augusztus 19-én, hétfőn és 20-án, kedden is nyitva tart az élményközpont 10-től 18 óráig.

Űrprogram, ahol nem kell űrhajósnak lenni

Izgalmas planetáriumi programok és különleges foglalkozások is várnak rátok az Agórában. Az égbolt titkai című előadáson a WorldWide Telescope segítségével kémlelhetik az eget a látogatók. A Microsoft és a NASA együttműködéséből született programon keresztül a földi és űrbéli távcsövek legjobb képei érhetőek el. A Földről megfigyelhetjük többek között az égbolt egyik legismertebb és leglátványosabb csillagképét, az Oriont, majd elhagyva a Föld légkörét körbenézhetünk a Világegyetemben is.

Különleges filmjeikkel a legnagyobb tereket járhatjuk be, a Földtől a Világegyetemig. Több mint 40 éve jártunk utoljára a Holdon – az Agórával most visszatérhetsz. A Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy megmérettetésről, amelybe végül mindenkinek beletört a bicskája. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkedtek, céljuk az volt, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A tíz évig tartó projektben 16 csapat indult, de a végén már csak 5 maradt versenyben, a holdjárók indulási határidejét pedig többször módosították. A díjat 2018 év elején visszavonták, mivel egyértelmű volt, hogy belátható időn belül egyik versenyző sem teljesíti a feltételeket, ugyanakkor tavasszal a Xprize bejelentette, hogy új szponzort keres és kidolgozza az új versenyfeltételeket. Ahogy sok más csapat, a Puli Space Technologies nevű magyar társaság is kilépett már korábban a versenyből, de nem tettek le róla, hogy saját holdjárójukat felküldjék a Holdra.

Angol nyelven is

A legtöbb film magyar narrációval tekinthető meg, de azért az angol rokon vagy a nyelvgyakorlásra elszántak sem maradhatnak program nélkül. Fél órás angol nyelvű planetáriumi filmvetítések augusztusban több alkalommal várnak a Planetáriumban.

Az Agóra részletes programjaiért ITT nézz körül.

VR bázis

Nem olyan rég még döbbenten meredtünk a híreket olvasgatva az első virtuális szemüvegekre. Ma már kipróbálhatod a virtuális játékkülönlegességeket az Agórában is. Ha mered! Az Icaros-al vagy az Oculus-al a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeit térképezheted fel. Több játék közül választhatsz: repülhetsz szabadon, bejárhatod a Földet, felfedezheted az emberi testet vagy autózhatsz esőben, hóban, jégen, sárban, napsütésben.

Figyelem! A programok félóránként indulnak egymás után. A programokhoz helyszíni regisztráció szükséges, és a részvételhez a belépőjegyen felül kiegészítő jegyet kell vásárolni a pénztárban! A jegyek korlátozott számban kaphatók. Az alsó korhatár 12 év, az Icaros esetében 14 év!

ICAROS VR
Ehhez az eszközhöz  a teljes tested be kell vetni az irányításhoz, egy Samsung Gear VR szemüveggel és egy Samsung Galaxy S7-es telefonnal működik, a „repülő” irányításához az impozáns szerkezetben és a telefonban lévő giroszenzorokat használja. A játék során szárnyalhatunk szabadon vagy átrepülhetünk karikákon különböző nehézségi fokozatokban. 

OCULUS RIFT
A virtuális valóság felfedezése az Oculus Rift szemüveg segítségével! Bejárhatod a Földet, pillanatok alatt eljuthatsz a bolygó bármely pontjára vagy belebújhatsz egy emberi testbe, hogy felfedezd az emberi szervezet működését.
Az eszköz a külső szemlélők számára is megjeleníti a VR-ban zajló eseményeket, így láthatjuk, hogy barátaink, családtagjaink hogyan ügyeskednek.

PS VR
A szerkezet egy Playstation 4-et, egy Playstation VR szemüveget, egy Logitech kormányt és pedálrendszert, valamint egy WRC playseat cockpitet tartalmaz. Az eszközzel kipróbálhatjuk, hogy milyen egy igazi rallyautót vezetni. A játékprogram valós versenyhelyzeteket szimulál, így autózhatunk esőben, hóban, jégen, sárban, napsütésben. A tájak szépsége is magával ragadó, ám ha az élmény egy 450 lóerős versenyautó vezetésével egészül ki, a hatás lélegzetelállító. 
A program szimulátor, tehát belső nézetben zajlik a verseny, itt a sérülések, csúszások, kipördülések, borulások, alulkormányozottság, felúszás, kisodródás modellezése is bekerült a programba. A szoftver használata kellő ügyességet és kitartást igényel.

Még sosem jártatok az Agórában?

Rengeteg programot találtok, elegendő megnézni az órarendet. Ha pedig várnotok kell, akkor sem fogtok unatkozni: az interaktív játékok garantáltan lekötik majd a gyerekeket, hiszen nyomogathatnak, lőhetnek, nyúlkálhatnak, csavargathatnak és tekergethetnek folyamatosan. Sőt, itt kötelező!

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére