Jelenlegi hely

A felhalmozástól a kenyérsütésig - gondolatok egy bábszínésznő életéből

Nagy Viktória Éva bábszínész nem a fellegekben jár, nagyon is tudatos a hétköznapokban. Kell is, ha folyton változó világunkban környezettudatosan szeretné kormányozni családja és élete hajóját. 

Van, hogy bábszínész, szövegíró, rendező, koreográfus, táncos, a fellegekben vagy a pokolban jár-kel, arcát, hangját, testét adja egy-egy figurának. De a hétköznapokban nagyon is tudatosan kezeli családi életvitelüket.

Nagy Viktória Éva, bábszínész és rendező, játszik és rendez a Vojtinában Bábszínházban, a Csokonai Színházban; a Hepp Trupp Társulat alapító tagja, kétgyermekes édesanya

- Mesélnél magatokról pár szót, hol, hogyan, hány gyermekkel töltitek meg a teret?

Debrecen belvárosában 2 gyerekkel, 3 éves kislányunkkal és 9 éves fiúnkkal lakunk egy társasházban.

- Mi volt az, ami elindított a környezettudatosság felé?

Még a gyerekek születése előtt – több mint tíz éve - Budapesten éltünk a férjemmel (Schneider Jankó bábszínész és rendező - a szerk.), mi már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet. Igazán tudatosan körülbelül egy éve kezdtünk a műanyagmentes életmódra áttérni. Azóta mondható el, hogy „szigorúan” műanyagmentesen próbálunk élni, kezdve a vásárlástól a takarításon át a mosásig.
Egy győri bábszínész kolléga újévi fogadalma volt, hogy  megpróbálja a műanyagmentes életet és erről blogot kezdett írni. Ennek az olvasása adott nagy hajtóerőt az induláshoz.

- Gyakran léptek fel az ország különböző városaiban. Hogyan tudjátok a műanyagmentesség elvét utazás közben érvényesíteni?

Idő kellett, mire hozzászoktam, de ma már tudatosan készülök. Nemcsak utazáshoz, de a mindennapokhoz is van egy kis zero waste túlélőcsomagom, amiben összecsukható evőeszközkészlet, üvegkulacs, kávésbögre van; mindig van nálam összehajtva bevásárló – és kis vászonszatyor. A gyerekeknek már poharat is viszünk, ha kínálják őket, ne egyszerhasználatos műanyagból igyanak. Rágcsának előre sütök kekszet, ha tudom, hogy utazni fogunk. Előfordul, hogy be-becsúszik egy túró rudi vagy egy szelet csoki, de nem állunk meg és engedünk mindenféle csábításnak, hiszen annyi feleslegeset tud az ember utazás közben is összevásárolni.

- A fürdőszoba területén, a tisztálkodásban hogyan sikerült az átállás? 

Korábban kis apróságokban már megjelent a környezettudatosság, például a szappanhasználat tusfürdő helyett, de mára már a hajmosáshoz is szappant használunk. Eljutottunk oda, hogy a fürdőből a flakonokat teljesen ki tudtuk zárni. Az arcbőrömre nem használok sok krémet, a tisztításhoz van vászonkendőm és mandulaolajat használok. Előnyben részesítem az üvegbe csomagolt natúr kézműves termékeket. Számomra a csomagolás is nagyon fontos döntési szempont vásárlásnál.

- A tisztítószerek választásakor, mosás terén is érvényesül ez a következetesség? 

Sőt! Mióta a nekünk jól bevált mosószóda és mosószappan-reszelék keverékét használom, nem kell annyi időt töltenem a vásárlással és termékválasztással. Sokan macerásnak és időigényesnek gondolják az ezzel való mosást, pedig szerintem nem erre, hanem a bevásárlóközpontokra megy el nagyon sok idő. Természetesen nem rögtön változtattam: először elhasználtuk a bolti mosószereket,és nem vettünk helyettük újat. Nagyon sok cikket, videót néztem meg a neten a témában, több mindent kipróbáltam. Mosódióval kezdtem, de mivel ez messziről jött import termék, váltottam. Gyerekek mellett sok a folt, erre egyszerű epeszappant használok, és hatékony.

Viki mosáshoz szükséges tisztítószerei

- A műanyagmentes vásárlás milyen új szokásokat hozott számodra?

Piacra járunk, sokkal több a közelben termelt és megvásárolható terméket veszünk, nem külföldi, messziről jött, vagy gyári, nagyüzemi élelmiszereket. Ezáltal frissebb, minőségibb ételeket eszünk. A kenyeret is én sütöm. Üveges tejet veszek a piacon a dobozos helyett. Ha nincs nálam vászonyszatyor, akkor csak annyi gyümölcsöt veszek, ami a kezembe elfér. Idő kellett, mire rászoktam hogy mennyire előre kell gondolkodni.

Hmmm... Viki kenyerét mi is szívesen megkóstolnánk!

- Mi az, amiben úgy érzed, még változtatnál?

Kevesebb hús és tejtermék fogyasztása a jövőben, bár nem vagyok vegán. Inkább az állattartás környezetre gyakorolt hatásai miatt. Az autót is kevesebbet szeretnénk használni a városon belül.

- A környezeted hogy fogadta az új szokásokat?

A családon belül a rokonság először távolságtartással fogadta az egyszerhasználatos zacskómentes vásárlást. Néha szóvá teszem, de próbálok nem radikális lenni. A munkahelyemen, a bábszínházban, ha előjön a téma, szívesen beszélgetek a tapasztalataimról. Hónapokkal ezelőtt kitettem egy posztot a témában, mire a kollégák között is többen változtattak, vászonyszatyrot és kulacsot vettek.

- Mi volt a számodra igazán nehéz a váltásban?

A legnehezebb a gondolkodásbeli átállás, leszokni a felhalmozásról.

Kiindulásként az alapelv az volt, hogy ne vásároljunk műanyag dolgokat, ne akarjunk megfelelni. Feleslegesen hozzászoktunk, hogy mindenből sok legyen otthon, hogy tele legyen a hűtő, a kamra. Minek háromféle felvágott, ha egyféle is elég? Nem ijedek meg, ha nincs otthon „semmi”, akkor szárazáruból oldom meg a főzést.
A gyerekek is természetesnek veszik, gyorsan átálltak, főleg a 9 éves fiam, pedig tartottam tőle, hogy fogja majd venni a változásokat. Például hogy változtattunk a megszokott csokigolyós, müzlis reggeliken. Kikerültek az étrendből, mert zacskó+ kartonpapír a csomagolás. De elfogadta. Lett helyette tejbegríz, bundáskenyér. Mióta így élünk, sokkal egészségesebben étkezünk, kerüljük a tömeggyártott termékeket. 

A gyerekeken keresztül jön rá az ember, hogy a kényelme miatt nyúl a készen vett dolgokért. Én mindenkit bíztatok, hogy ha csak kis lépésekkel is, de bátran vágjon bele.  

Nagy Viktória Évát leggyakrabban a Vojtina Bábszínház előadásaiban láthatjátok, de munkásságát követhetitek a Hepp Trupp Társulat blogján is.

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére