Jelenlegi hely

Így kerüld el a családi csapdákat karácsonykor!

Egy kis önismeret karácsonykor is jól jön. Most még van időd nyugodtan átgondolni, hogy mit és miért csinálsz, esetleg hogyan lehetne másképp. Szerinted létezik-e igazi karácsony rántott ponty nélkül?

Miért akarok mindent én csinálni?

#Kata 35 éves 3 gyermekes édesanya. Nem igazán lelkes a karácsonyi ünnepektől. A rengeteg egyedül elvégzett munka után csalódottan, fáradtan esik be a fa alá. Miért végzi egyedül a feladatokat? Mert úgy érzi, hogy csak ő tudja tökéletesen elvégezni a házimunkákat, a főzést, mosást, takarítást, díszítést. Ha más csinálja, akkor az “nem úgy néz ki, nem pont annyira szép.”

Mi lehet a háttérben?
Maximalizmus, bizalmatlanság, “csak én tudom, csak úgy jó, ahogy én csinálom” vagy éppen a “nélkülözhetetlen vagyok” érzése.

Következmény
Megbántódás a segíteni akaró fél részéről: “Én segíteni akarok, de neki semmi sem jó, akkor inkább nem csinálom.” Előbb-utóbb nem fognak segíteni a családtagok, mert úgysem tudják elég jól csinálni, ami megfelel Katának. Így ő magára hagyatott lesz ebben a helyzetben. Aztán egyszer csak váratlanul kifakad, mikor besokall, elfárad és a családra zúdítja keserűségét, mivel úgy érzi, hogy kihasználják.

Megoldás 

Ha magadra ismertél a fenti példában és felfedezted a maximalizmus csapdáját,  akkor “dolgozz“ ezen. Vannak nagyon egyszerű lépések, amiket meg tudsz tenni magadért.

Például: Családi kupaktanács, ahol megbeszélitek a párotokkal, a gyermekeitekkel az ünnepkörhöz tartozó feladatokat és közösen elosztjátok azokat. Lehet, hogyha más családtag végzi el, akkor nem lesz olyan  tökéletes, de nem veszik ki belőlük a segítés igénye.

A férj es a gyerekek nem érzik azt, hogy ők semmire sem képesek. A “semmit tevés” ideig óráig egyébként kényelmes, de ahol nem vállalunk feladatot ott nem is vagyunk igazán jelen.

Minden úgy tökéletes,  ahogy anyukám csinálta

#Judit karácsonykor mindent pontosan úgy csinál, mint gyerekkorában otthon az anyukájától látta. Döbbenten tapasztalja, hogy férje családjában másképp készültek az ünnepre. Más a koreográfia, a munkamegosztás, a menü.

További nehezítés, hogy a szülők látszólagos jóindulattal erőltetik a hazait. Hozzák a náluk szokásos hurkát, beiglit vagy rántott halat. Hát még ha az Anyós??

Mi lehet a háttérben?
Foggal körömmel ragaszkodni a származási család mintáihoz. Önbizalmi problémák. Ha mindenki úgy tudja, gondolja, ahogy én, akkor nekem igazam van. Tehát jó vagyok. Az értékek összeütközėse.

Következmény
Sok veszekedés van ilyenkor, hogy létezik-e igazi karácsony rántott ponty nélkül? Látszólag az egyik család győz a másik veszít. A valóságban azonban mindenki veszít. Keserűség, meg nem értettség, csalódás marad hátra.

Megoldás

Ha magadra ismertél, akkor neked és a párodnak érdemes dolgozni a leválás kérdésével. Írjatok össze sok olyan mondatot,  melyek hatással voltak rád, rátok az ünnepi készülődésben. Beszélgessetek erről a pároddal, mert náluk lehet, hogy nem ugyanazok voltak az értékek.

Keverjétek ki ebből a saját színeiteket. Menjetek el egy randira es beszélgessétek át, hogy kinek mi a fontos, kinek mit jelentenek az ünnepek. Mik a szokások és mik azok, amik valóban örömöt adnak, mik azok amik az “így kell” kategóriába esnek.

Legyetek bátrak és őszinték! Hiszen számotokra és gyermekeitek számára is az a legfontosabb, hogy együtt, szeretetben megélhessétek a családi lét meghittségét. Ehhez pedig nem kell tökéletesnek  lenni. Ráadásul a gyermekeiteknek a ti szokásaitok lesz az alap, így arra bíztatlak, hogyha megvan a közösen “kikevert szín”, akkor képviseljétek azt bátran a családotok felé.

Végül két jó tanács

Légy őszinte magadhoz!

Gondolkozz el rajta, hogy valójában mi mozgat, mi motivál?

  • Megfelelés?
  • Öröm?
  • Kötelesség?
  • Megszokás?

Tervezz!

  • Kezdd el időben, hogy ne kapkodás legyen a vége. Most még időben vagy.
  • Írd össze az állandó feladatokat és nézd meg az “eszeddel” és a szíveddel is.
  • Írd mellé, hogy milyen érzés megcsinálnod.
  • Ki tudná esetleg még megcsinálni?
  • Ez milyen érzés lenne számodra?
  • Ezekről az érzésekről beszélgess valakivel.
  • Milyen mintázatot vélsz felfedezni?


Szerző: Süttő Márta
mentálhigiénés szakember
www.suttomarta.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére