Jelenlegi hely

Óvakodj a mikroműanyagoktól!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

13. lépés: Óvakodj a mikroműanyagoktól!

Mikroműanyagok… rejtélyes szó, pedig egyre többet használjuk, divatba jött.  Az 5 mm-nél kisebb műanyagokat hívják így. Elég nehéz megérteni elsőre, honnan kerülnek elő ezek a kis műanyag darabkák és miért is olyan veszélyesek. Mindennapi életünk leghétköznapibb cselekedetei, mint például az autóvezetés, a mosás, vagy a szobafestés, a szelektív szemétgyűjtésbe nem került műanyag tárgyak, vagy a trendi kozmetikumok termelik ki magukból a mikroműanyagokat. Ha érdekel a téma hogyan, hol és hogy mennyi található belőle, akár a hazai vizeinkben is, olvasd el cikkünket.

És azt tudtad, hogy nem elég, hogy a nagyméretű műanyag tárgyak aprózódása ellátja a környezetünket és vizeinket mikroműanyaggal, de még elő is állítunk?! Előszeretettel tesznek a kozmetikumokba a nagyobb dörzsölő, hámlasztó hatás érdekében kisméretű gyöngyöket, ún. elsődleges mikroműanyagokat. De nem csak műanyagok, hanem nagyon sok más, ártalmas anyag van naponta használt fogkrémünkbe, testápolónkba.

Hogyan, az arckrémemben műanyag és kőolaj van?

Igen, valószínűleg! A fürdőszobapolcon található dekorkozmetikumokban, pl.: púder, rúzs, körömlakk, ajakápolókban, fogkrémekben, testápolókban, tusfürdőkben, folyékony szappanokban és bőrradírokban találhatsz olyan termékeket, melyek tartalmazhatnak.

Ha vizuális típus vagy, ez a videó segíthet.

De pontosan mik is a nemszeretem dolgok a kozmetikumokban? Mit ne kenjek magamra?

  • Mikroműanyagok;
  • Kőolajszármazékok;
  • Flatátok;
  • Parabének;
  • Tenzidek;

A műanyagokról

Tudatosan élők, allergiások és a Tudatos vásárlók már kívülről fújják: „Olvasd el az összetevőket!” Ez az alapszabály itt is igaz. A megfejtéséhez a mikroműanyagok tudományos „álnevei” kellenek, amelyek a következők:

  • Polyethylene (PE),
  • Polypropylene (PP),
  • Polyethylene terephthalate (PET),
  • Polymethyl methacrylate (PMMA)
  • Nylon (PA)

A krémekben az emulgálószereknek köszönhetően elegyedik a zsírnemű anyag a víztől. Az emulgeálószerek közül a Polietilén-glikol (PEG) áteresztővé, átjárhatóvá teszi a bőrt, így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok is. PEG-ben gyakran megtalálhatók a gyártás során bele került problémás szennyezőanyagok is. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell a PEG-et tartalmazó kozmetikumokat. A Propilén-glikolt (PE) irritáló hatása miatt érdemes kerülni.

A triklozán az nem egy gombaölő?

De bizony! Antibakteriális hatású, így gomba-, és vírusölő hatása miatt előszeretettel kerül szappanokban, dezodorokban, zsíros bőrre ajánlott termékekben, fogkrémekben és lábápolókba. Hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban károsítja az egészséget.

Az Európai Unió betiltotta használatát élelmiszerrel érintkező termékekben, de kozmetikumokban még mindig használható. Legnyugtalanítóbb, hogy számos népszerű fogkrémben és szájvízben is megtalálható, hiszen fogmosáskor nagyon egyszerűen juthat be a szervezetbe elpusztítva a száj és a bélflóra hasznos baktériumait. Veszélyei, hogy használata hozzájárulhat az antibiotikum rezisztens baktériumok kifejlődéséhez, megzavarhatja az endokrin rendszert, irritálhatja a bőrt, a szemet, a tüdőt. Kanadában és Japánban a kozmetikumokban is korlátozták már felhasználását.

A tenzid  nem a mosószer címkéjén van?

Sajnos nemcsak vegyszerekben található, de bizony minden olyan tisztálkodásra alkalmas szerben, sampontól a tusfürdőn át a fogkrémig, ami jó, ha habzik, és zsíros szennyeződéseket kell eltávolítani.

A következő agresszív tenzidek és leszármazottaik fordulhatnak elő az általatok használt kozmetikumokban:

  • SLS Sodium Lauryl Sulfate,
  • SLES Sodium Laureth Sulfate,
  • ALS Ammonium Lauryl Sulfate,
  • ALES Ammonium Laureth Sulfate,
  • Sodium Cocoyl Sarcosinate,
  • TEA (Triethanolamin) Lauryl Sulfate,
  • vagy ha ezek összefoglaló nevét látjuk: Anionic Surfactans

A tenzidtartalmú szerek, pl. mosószerek, autósamponok legfontosabb tulajdonsága a mosóhatásuk szempontjából, hogy csökkentik a felületi feszültséget. Ugyanis a víz a nagy felületi feszültsége miatt a textilszövet finom pórusaiba nem képes behatolni, ezért onnét például a zsíros szennyeződést sem tudná eltávolítani. Szappan – és más, ma használatos nagy hatású mosószerek – segítségével azonban képes erre. A detergens részecskék egyi kezükkel (hidrofób) zsírcsepp belsejébe, míg a másik kezükkel (hidrofil) pedig a vízbe nyúlnak bele, és  ezzel beépülnek a zsír és a víz közötti közös határrétegbe. Mozgatással a zsírcseppek elszakadnak a textil felületétől és emulziót képeznek.

Kőolajból ásványi olaj, ásványi olajból hidratáló…

Gyakran használt szépség- és élelmiszeripari alapanyagok, de sok más hétköznapi termékben is előfordulnak, a legismertebb kozmetikumok 95%-ban találhatóak kőolajszármazékok olyan nevek alatt, mint Cera Microcri­stallina, Ozokerite, Paraffin, Paraf­finum Liquidum, Petrolatum azaz ásványi olajak. Az ilyen olajok tisztított, színtelen, szagtalan folyadékok, a petróleum gyártás és a kőolaj feldolgozás melléktermékei.

A kozmetikumokba hidratálóként kerül (nem engedi kiszáradni a bőrt), filmképző anyag, nem irritáló, állandó minőségben előállítható és olcsónak tűnő alapanyag.

Két alapvető oka is van, hogy a nemszeretem kategóriába kerültek:

  • Felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, ( lépben, a májban és a nyirokrendszerben), élettani hatásaik viszont még nem tisztázottak. Szoptatós anyukák által használt krémek ásványi olaj tartalma kimutatható volt az anyatejben!
  • Másrészt a legmodernebb, az élelmiszerek esetében használt vizsgálati eljárások bevezetésével egy még komolyabb probléma került felszínre: még az ásványi olajok gyógyszerkönyvi minősége sem elegendően tiszta! Szennyezésként poliaromás szénhidrogéneket is tartalmazhatnak A toxikológiai szakemberek  konszenzusa szerint pedig ezek a vegyületek rákkeltő anyagok.

Az ártalmatlannak vélt ásványi olajok elterjedt használata oda vezetett, hogy a bennük lévő aromás vegyületek már bekerültek az élelmiszerláncba is. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) potenciálisan aggasztónak nevezte az aromás szénhidrogének jelenlétét az élelmiszerekben, pl. zsiradékot tartalmazó gabonakészítményekben a keksztől a reggelizőpelyhekig. A "tiszta" ásványi olajokat lehet élelmiszerben adalékokként használni.

A flatátok

A ftalátok nemcsak műanyagok, de kozmetikumok rugalmasságát és lágyságát is biztosító vegyi anyagok, például körömlakkokban, parfümökben, dezodorokban. Az Európai Unió 2005-ben korlátozta illetve betiltotta több ftalát használatát gyermekápolási és játékszerekben. A ftalátok tartós károkat és krónikus betegségeket okozhatnak a hormonrendszerben és a szaporodási képességekben, a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülőkori tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. A DEHP ftalát összefüggésbe hozható az asztmával és az allergiával, mivel a nagy koncentráció egy adott helyiségben növeli az asztmás és allergiás megbetegedések rizikóját.

A parabének segítenek, hogy tartós maradjon a kozmetikum és én is?

Tartósítószerként használják, és hasonlóan komoly veszélyeket hordoznak magukban, mint a triklozán. Károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok. Olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például a lányoknál előrébb hozzák a nemi érettséget. Ettől függetlenül, széles körű tiltás híján, sok cég még mindig nem hajlandó kiváltani, továbbra is használják őket, még baba termékekben is.

Mi történik akkor ha elhagyod pár napra megszokott, korántsem műanyag és kőolajszármazéktól mentes kozmetikumaidat és biztonságosabbakra váltasz? Itt egy érdekes ellentanulmány – természetesen brittektől – 100 önkéntes fiatal lányt a kísérlet előtt és után megvizsgálva érdekes felfedezéseket tettek. A legszembetűnőbb talán, hogy 3 nap után 44%-kal kevesebb parabén származék volt a vizeletükben. Érdemes elolvasni az egész cikket! A legfontosabb, hogy a tinilányok kiemelten veszélyeztetettek ezen a területen, egyrészt mivel a reproduktív rendszerük még fejlődés alatt áll, másrészt mert kutatások szerint több kozmetikai cikket használnak, mint egy átlagos felnőtt nő.

No de nézzünk végig a fürdőszobán, mit mivel lehetne helyettesíteni!

Szerencsére szinte mindegyikre létezik természetes, mikroműanyag-mentes alternatíva. Vásárolhastz készen is, vagy akár kialakíthatod a magad boszorkánykonyháját is.. Természetes alapanyagokból személyre szabott kozmetikumokat készíthetsz magadnak, bio krémekkel, testápolókkal, növényi vajakkal és olajokkal hidratálhatod bőröd. Mindezt káros és irritáló adalékanyagok, kőolajszármazékok nélkül!

Különböző bőrproblémákra: ekcémára, pikkelysömörre, aknéra, csípésekre vagy más irritációra is találhatsz természetes megoldást, illetve megelőzheted kialakulásukat.

TIPP: légy türelmes, míg kiválasztod azokat az új kozmetikumokat, mely Neked és családodnak is ideális. Sokat kell olvasgatnod az összetevőket (ha elfelejted, melyik miért rossz, inkább nyomtasd ki magadnak), és kísérleteznetek, kinek melyik használ. Az is előfordulhat, hogy a korábban bevállt dezodor bizony a terhesség vagy szoptatás alatt kiemelkedően ingadozó hormonháztartásod miatt épp nem hat úgy, mint korábban.

Folyékony szappan

Adja magát a tömbszappan, mint a legegyszerűbb és legtermészetesebb lehetőség. Lehet növényi, vagy tej alapú, egy dekoratív szappantartón fürdőszobád új sísze lesz. Nálunk mindegyik gyereknek megvan a maga kedvenc formája és színe, így tudom, tényleg használják.

Arc-bőrradír

Általában cukortenzidekkel helyettesítik a műanyag mikrogyöngyöket. Hatékony, ha kis textil korongokat használsz, így az anyag is elősegíti a hámlasztást. Otthoni receptekben porcukor, mandulaliszt, kókuszreszelék, zabpehely is használható. Klassz gyors recepteket lehet találni az interneten, házi alapanyagokból bármikor elkészíthetőek, olcsók és természetesek. ha mélyebben érdekel a téma, it találsz kezdőknek szóló információkat: https://www.zoldbolt.hu/magazin/kozmetikumkeszitesi-alapismeretek-kezdoknek

Tusfürdő

Az egyik kemikáliákkal legtelítettebb termék, szinte minden lehet benne. A jó hír, hogy egy olcsó natúrszappan is kiválthatja. De drogériák polcain találni mindenmentes termékeket is. A legnagyobb felületen ér a testedhez, a rengeteg bőrbetegség egyik fő kiváltóoka is lehet, érdemes igazán megbízható megoldást keresni.

Hajsampon

Sampon nélküli hajtisztításnak számtalan módja van, a rendszeres fésülködés mellett használhatunk samponszappant, mosószappant, tojás és citromlé keverékét száraz hajra, szódabikarbónát vagy agyagot is, de a legtöbben mégis a samponra esküsznek. Készíthetünk otthonra házi sampont, öblítésül az almaecetes víz semlegesíti a szódabikarbóna maradékát, szintén zsíroldó, és visszaállítja a fejbőr PH-ját. Nagyanyáink kamillás teát használtak, hogy szőkeségüket garantálják. sok-sok ötlet, de ezeket is próbálgatni kell, míg rátalálsz az igazira.

Íme Lukrécia kencéi weboldalról egy egyszerű recept: Hozzávalók: 1 evőkanál szódabikarbóna (érzékeny fejbőrűeknek 1 kiskanál; 2.5 dl víz; 1 evőkanál almaecet; 2.5 dl víz; Elkészítés: Egy üres flakonban keverjük össze a szódabikarbónát meleg vízzel, egy másikban az almaecetet meleg vízzel. Vizezzük be a hajunkat, majd tegyünk rá a szódabikarbónás vízből (hajhosszúságtól függően, akár az egészet). Masszírozzuk jól a hajunkba, majd öblítsük le. Utána öntsük rá az almaecetes vizet, ezt is masszírozzuk a hajunkba, majd öblítsük le.

Testápoló

A különböző növényi olajak, shea vaj tartalmú vagy állati tejtermék alapú termékeket már nem olyan egyszerű elkészíteni minden esetben otthon. De egy kis extraszűz olivaolaj mindig jó, ha más nincs is hirtelen a közeledben.

Dezodor

Jó, ha mentes az alumíniumsóktól, alkoholtól, nem tartalmaz parabéneket, SLS-t, mesterséges színezéket, ártalmas tartósítószereket.

Lehet kristály dezodor, ez természetes sókristályt, timsót tartalmazhat; vagy krémdezodor, mely illóolaj és shea vaj tartalmú, gyógynövényesek, esetleg testhintőpor, Izzadást mérséklő testpermet

Fogkrém

S.L.S. és triclosanmentes legyen; jellemzően gyógynövények vagy a természetben fellelhető természetes anyagok pl. mészkő felhasználásával készülnek a természetes alapú fogkrémek.

A krém és fogkefe együtes kombinációja a gyökérfogkefe, az indiaiak évezredek óta ezt használják.

A fogkrém testünk szennyezésének egyik elsődleges forrása lehet: a száj nyálkahártyája könnyedén, akár már fél-1 perc alatt is felszívja az anyagokat, melyek a fogkrémben találhatók. Egyes gyógyszerek szájon át történő felszívódását azért javasolják az orvosok, mert a felszívódás gyors és az anyagok azonnal véráramba jutnak, kikerülve a méregtelenítésért felelős májat is. Nem mindegy, tehát, hogy a naponta többször használt fogkrémmel milyen vegyi anyagok kerülnek a véráramodba is.

Borotvahab

A borotvaszappan pamaccsal felhabosítva hulladékszegény és környezetbarát alternatívái a flakonos, hajtógázas borotvahaboknak. Igen, ehhez kell egy borotvapamacs is (már 1000.- Ft-tól kapható), illetve egy szappantartó. Milyen klassz kis ajándék, hogy melepd vele a párod. Borotvagél: Bőrkímélő cukortenzidekkel kismértékű habképzéssel alaposan puhítja a szőrszálakat, antiszeptikus illóolajai segítik a higiénikus bőrállapot fenntartását.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu; kremmania.hu; zoldgondoskodas.hu; gyogyszernelkul.com; Képek: pixabay.com,www.alternativenergia.hu

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

12. lépés: Eldobható pelenka helyett válassz moshatót!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére