Jelenlegi hely

Mindenkiben van egy Gergőce vagy Máriskó

Új mese várja a nem is olyan gyerekeket és nem annyira felnőtteket a Vojtina Bábszínházban Madarak voltunk címen.

A Vojtina Bábszínház darabjainak jellemzője, hogy erősen merít a népmesei motívumokból és történetelemekből, művészi igényességű színpadképet és bábszereplőket formálva hozzá. Szinte hangszerként használja színészeit, hangjuk, minden testrészük az előadás szerves részeivé vállik. 

Most sem csalódnak azok, akik ilyen darabra vártak: a lineáris történet ívén keresztül a két főszereplő, Gergőce és Máriskó próbatételein át végigjárjuk az emberi élet fontos stációit.

Galuska László Pál meséjét Lázár Zsigmond néhol franciás könnyedségű, balkáni, magyaros dallamokra visszhangzó zenéje és dalai színesítik. A darabot Kovács Géza rendező és Boráros Szilárd álmodta-tervezte színpadra. A mesében találkozunk tündérrel, gonosz boszorkával, csúnya lánnyal, ördöggel, farkassal és szárnyat kapott szamárral, postással és katonával, cirkusszal és esküvővel.

A főszereplők személyisége korukkal változik. Csínytevőkből érett felnőtté, majd együtt megöregedő párrá válva szembesítenek minket a próbatételek során a mindennapok hősiességével. A szeretet, a hűség, a bátorság és a kitartás erejével.

A darab díszlete minimalista: a mindenhol-tér, központi eleme a multifunkcionalitásában lenyűgöző taliga – csúzda - cirkuszi színpad - kapu a pokolba és a mennybe.

Nem(csak) gyerekeknek való mese ez, bár a gyermekek is szerethetik. Akad néhány, számukra nehezebben érthető szimbólum, mint a behívó-levél drámai súlya, vagy a darab végén a megöregedett főszereplő-bábok emberré változása és bőröndökkel való kivonulása; az elvágyódás, a menni vagy maradni érzetek.

Fontosak a mesék, és az ilyen mesék, hogy a napról napra változó értékrend- trendek között a gyerekek azonosulva a szereplőkkel, átéljék az ember legalapvetőbb tulajdonságait megkövetelő emberpróbáló helyzeteket.

 

Fotók: vojtinababszinhaz.hu; debrecenimami.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére