Jelenlegi hely

„Személyim a bérletem” – az eSZIG a debreceni tömegközlekedésben

Új, elektronikus jegyrendszer elsőként Debrecenben. Utána jártunk hogyan működik.

Debrecenben az új típusú, elektronikus személyigazolvánnyal rendelkező utasok, és a diákok novembertől már bérletként tudják használni okmányukat a DKV Zrt. valamennyi járatán. A helyi közösségi közlekedésben, a Nemzeti Egységes Kártyarendszer kialakításának részeként, Debrecenben vezetik be elsőként a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszert. A MÁV pusztaszabolcsi vonalán már működik a rendszer, a helyi közlekedésben pedig Debrecennek jutott úttörő szerep.

Hogyan jó erre a személyigazolvány?

Az új típusú személyigazolványok kibocsátását 2016-ban kezdte meg a Belügyminisztérium. Ezek az okmányok már chippel vannak ellátva, és utazási azonosítót is tartalmaznak. Ez teszi lehetővé azt, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papír alapú bérletet nem. A nyugta tartalmazza az utazási jogosultság időtartamát, valamint az utazáshoz használható okmány számát is, amit átvételkor érdemes ellenőrizni.

Mi a teendőm ha a személyim, diákom ez előtti kibocsátású?

Akiknek 2016 novembere előtt lett kiadva a chippes személyigazolványuk, azok díjmentesen kicseréltethetik a Kormányhivatalokban igazolványukat az újra. Azok a diákok, akiknek 2012. előtti a diákigazolványuk, új diákigazolányt kell igényelniük ahhoz, hogy elektronikus bérletet vásárolhassanak. Nem kell más tenni ehhez, mint bemenni egy okmányirodába, elkészítettni a fényképet, majd az ott kapott adatlapot leadni az oktatási intézménynek. Az új diákigazolvány igénylése díjmentes.

Hogyan működik a diákigazolvány?

A diákigazolványon lévő vonalkód tartalmazza a diákigazolvány azonosító számát. Az értékesítési pontokon ezen azonosító leolvasását követően a vásárlási rendszer nyilvántartja az azonosítóhoz tartozó, megvásárolt utazási jogosultságot.

Jegyellenőrzés

Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas elektronikus személyigazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okos telefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja. Itt az azonosítást a vonalkód alapján végzik. 

Jegyvásárlás

A rendszer nem csak bérlet vásárlására nyújt lehetőséget.  Ezen az elven vehetik meg, akár a városba érkező turisták is a napi-, háromnapos illetve hétnapos jegyet a DKV Zrt. járataira.

Az első „virtuális” bérletet 2017. október 28-tól vásárolhatják meg a debreceniek a DKV Zrt hivatalos honlapján közzétett állandó pénztáraiban és ügyfélszolgálatán. Még az idei évben várható a bérletek megvásárlásának weben történő biztosítása.

Milyen értékszelvények vásárolhatóak kártyára?

eSZIG esetében megvásárolható értékszelvények:

  • Általános havi kombinált bérlet
  • Általános félhavi kombinált bérlet
  • Általános éves kombinált bérlet
  • Nyugdíjas havi kombinált bérle
  • Nyugdíjas negyedéves kombinált bérlet
  • Kisgyermekes havi kombinált bérlet
  • 1 napos jegy
  • 3 napos jegy
  • 7 napos jegy

diákigazolvány esetében megvásárolható értékszelvények:

  • Tanuló havi kombinált bérlet
  • Tanuló negyedéves kombinált bérlet
  • 1 napos jegy
  • 3 napos jegy
  • 7 napos jegy                                                                 

Mit tegyek, ha lejárt a kártyám vagy elhagytam és van hozzá érvényes bérletem?

Az elektronikus bérletek esetén, ha a tulajdonos új kártyát kap Ügyfélszolgálatunkon díjmentesen át tudjuk vezetni a bérletet a régi kártyáról az új kártyára. Az eSZIG esetén ennek teljesítéséhez csak az új kártya szükséges. A diákigazolvány esetén a cseréhez hozni kell az iskolától egy igazolást, mely tartalmazza, hogy mely igazolványszámról, mely igazolványszámra történt a váltás.

További információk ITT.

 

 

Forrás, kép: dkv.hu

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére