Jelenlegi hely

Esküvőt terveztek? Lelki támogatás is kell a pároknak a közös élethez

Akár vallásos valaki, akár nem, az esküvő nagy változás a belső lelki életében és a pár közös jövőjében egyaránt. Az értékek megőrzéséhez, a változások kezelésére ugyanúgy fel kell készülnünk.

Manapság gyakran hallani, hogy nem olyan fontos az a papír, minek az esküvő.

Sokan nem mondanák magukról, hogy hívők, vagy vallásosak. De mégis hisznek azokban az emberi értékekben, melyek mentén élik a közös életüket, nevelnék a gyermekeiket. Ehhez a nagy váltáshoz jól át kellene gondolni a közös jövőt is. A ceremónia szerteágazó tenni- és szerveznivalói közepette gyakran a lelki változásokra jut a legkevesebb idő. Időveszteségnek tűnik, szívesen megúsznátok?

Kár lenne. Ahány pár, annyiféle igény a lelki életre, a közös megélésekre. Nem kell feltétlenül hívőnek lenni, hogy a közös jövő érdekében a leendő közös életről, házaséletről, érzelmeinkről beszéljünk valakivel. De ki lehet, ki legyen az?

Jegyesoktatás oltár elé készülőknek

Templomi esküvő előtt minden párnak kötelező ez a rövid képzés.  

A helyzet az, hogy római katolikus esküvő esetén nincs kivétel, kihagyhatatlan a jegyesoktatás.

A házasság a hét katolikus szentségek egyike – ahogy például a keresztelés vagy a bérmálás is – így a katolikus egyház törvényei szerint zajlik. A pap csak akkor szolgáltathatja ki ez a szentséget, csak akkor tarthat „templomi esküvőt”, ha a párok eleget tesznek az előírásoknak.

A jegyesoktatás legszemélyesebb formája a páronkénti egyéni felkészítés, de nagyobb városokban gyakran csoportos formában zajlik.

Minden esetben a következő témák mentén épül fel az oktatás: férfi-női kapcsolat, szerelem, gyerekvállalás, családfenntartás, valamint technikai információk, mint az egyházi ceremónia forgatókönyve. Itt ismertetik azt is, hogy mi a teendő az oltár előtt.

Tulajdonképpen miről is szól a jegyesoktatás?

A jegyesoktatás célja, hogy az egészséges kapcsolat fenntartása érdekében támpontokat adjon a házasélethez lelki, pszichológia és kommunikációs szempontból.

Nem lehet félvállról venni, még ha furcsának is tűnik első gondolatra,  hogy egy cölibátusban élő férfi ad tanácsokat egy ifjú párnak.

Pedig korántsem az! A papok mindennapi feladataik, a gyóntatás, betegekkel, szegényekkel, bűnösökkel való találkozásaik, a lelkigondozás közben nap mint nap szembesülnek az emberek gyakori hibáival, gyarlóságainkkal.

A túlzott egoizmusunk mellett néha elfelejtkezünk az igazi szeretetről. Jó, ha valaki emlékezteti az összeházasulandó ifjú párt arra, hogy mit találnak egymásban és mi lesz értékes hátralévő közös életükre. Hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy olyan párt találtunk, akivel le szeretnénk élni az egész életünket. Márpedig ezek nélkül nincsen boldog házasság. (Forrás)

A protestáns felekezetek esetében

A házasságkötést szintén megelőzi a pár felkészítése, azonban náluk a házasságkötés nem minősül szentségnek. A lelkész inkább segít megerősíteni a két fél között kötött fogadalmat.

A református esküvőn tulajdonképpen nem esketés, hanem áldást kérő istentisztelet történik.

A református szertartásra ugyanaz a letisztultság a jellemző, mint magára a református istentiszteletre. Házasságkötésnél a párok a szerelmi kapcsolatukba hívják Istent, hogy jelen legyen mint harmadik fél, akihez mind a ketten tudnak kapcsolódni együtt és külön-külön is.

Jegyesek imája

A jegyesség fontos időszak egy pár életében. A közös ima az egyik legjobb dolog, hogy lélekben is fel tudjatok készülni a házasságkötésre. Írhattok saját imát is – sőt, nagyon ajánlott – de elmondhatjátok az alábbi imádságot is. A lényeg, hogy vigyétek Isten elé imádságban a kapcsolatotokat. Itt találtok a közös imádsághoz egy igazán gyönyörű szöveget.

Ha bizonytalanok vagytok a szövegben, segítségre lenne szükségetek, itt az Imafalon imát is tudtok kérni.

Lelki megnyugvást keresel az esküvőtök előtt, bár nem vagy vallásos és felekezeti tag sem?

Egy esküvő bizony felborzolja a kedélyeket a családon belül és az ifjú pár között is. Nem várt kérdések és helyzetek elé állíthat, a döntéseket nyomás alatt vagyunk olykor kénytelenek meghozni. A megnövekedett stressz, a gyakoribbá váló konfliktusok a pár kapcsolatát is próbára teszik.

Segíthet egy külső, harmadik személy is: kérhettek közösen vagy egyedül is szakembertől tanácsot, aki lehet pszichológus, lelkész, párkapcsolati tanácsadó, coach.

Néhány éve egyre gyakoribb az esküvői coach segítségének igénybevétele, aki segíti a párokat az eljegyzéstől az esküvői napjáig.

A legklasszikusabb konfliktusok

Gyakori az ifjú pár és az örömszülők vagy más családtagok között eltérő véleményből kialakuló konfliktus. Jelentős feszültségforrás, valakinek az érdekei mindig sérülnek, akár egy életre szóló negatív érzelem is maradhat emiatt a család tagjaiban. Szintén gyakori elakadás, amikor maga a pár nem tud dönteni két lehetőség között. 

Vicces amerikai filmeket idéz a köztudatban „ara-para” néven emlegetett jelenség. Pedig valóban előfordul, hogy a menyasszonyok görcsösen ragaszkodnak a tökéletes esküvő illúziójához. A legkisebb nehézség is alaposan kibillentheti őket az egyensúlyukból, teljes kétségbeesésbe rántva őket.

A coach által a párral folyó beszélgetések alapja elsősorban az a tudás és erőforrás, a közös erő, ami már ott van bennük, ha nincsenek is ennek mindig tudatában. 

Az esküvő tündérmesés időszaka után mindenképpen szürkébbnek tűnnek a hétköznapok, a csillogó és mámorban úszó érzelmeket felváltja a mindennapos rutin.

Hová tűnt a boldogság? Mi történt velünk?

Közös értékeink megőrzéséhez tudatosan kell kezelnünk ezeket a kérdéseket. Ehhez készülnünk kell, felismerni a helyzetet, és okosan viszonyulni az újhoz.

Az esküvőszervezés egy csapatösszekovácsoló tréning. Látlelet a pár közös életéről, irányjelzés a kapcsolat dinamikájáról, a szerepek felosztásáról.

Kialakul-e munkamegosztás? Közös-e a tervezés? Észreveszik-e, ha a másik segítségre szorul? Mennyire jól találják meg a közös kommunikációs csatornát? Miként győzik le a nehézségeket?

Sok olyan helyzet adódik ebben az időszakban, mely később is nagy valószínűséggel elő fog fordulni, csak más területen, pl. gyermekvállalás, költözés, munkahelyváltás kapcsán. (Forrás) Akár a célfókuszú coaching szemléletet akár egy lelkészt hívunk ehhez segítségül, vagy jegyesoktatásra járunk, mindezek az egymásra hangolódást, és a közös és koncentrált megoldásra figyeléshez segítenek hozzá.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére