Jelenlegi hely

Iskolakezdési szokások a világban

Esenyő, hátitáska, köpeny színes szalaggal, gyertya... Az új tanév kezdetét sokféle módon ünneplik a világ különböző tájain. Bemutatjuk, milyen ajándékot kapnak a gyerekek az iskolakezdéskor.

Indiában az első tanítási napon, a "belépés napján" (praveshanotshavan) a diákok kis ajándékokat, köztük új esernyőt is kapnak. Ennek az az oka, hogy az iskolakezdés ideje egybeesik a monszunszezon kezdetével, és sok gyerek gyalog jár iskolába.

Az Egyesült Államokban szeretik megörökíteni az első tanítási napot, ilyenkor a közösségi oldalak idővonalain megjelennek olyan mosolygó gyerekek képei, akik táblát tartanak a kezükben, mutatva azt, hogy milyen  évfolyamot kezdenek. Az elsőnapi fotókat sokszor kreatív módon készítik el.

Németországban az első osztályt kezdő gyerekek Schultüte-t kapnak, ez egy színes, feldíszített papírtölcsér, amelyet iskolaszerekkel (ceruzák, tolltartó, radír, stb.), apró játékokkal és édességgel töltenek meg. Ez a vidám iskolakezdési hagyomány az 1800-as évek elején alakult ki Jena, Drezda és Lipcse városaiban. Akkoriban az osztályteremben egy úgynevezett Schultütenbaumra („iskolai fa”) akasztották fel a tölcséreket. Amikor a fa „megérett”, az azt jelentette, hogy a diákok készen állnak az első osztály megkezdésére. Az első tanítási napon a diákok leszedték a nevükkel ellátott Schultüte-t, melyek édességekkel voltak megtöltve.

Indonéziában az első napok a közösségépítésről szólnak, ilyenkor megismerkednek egymással és a tanáraikkal. Csoportokra osztják a diákokat (idősebb tanulók vezetésével), hogy olyan közös tevékenységeket végezzenek, amelyek egész évben segítik a csapatmunkát. 

Japánban a tanév április 1-jén kezdődik, ilyenkor az iskolába először belépő diákok kapnak egy „Randoseru”-t. Ez egy kemény oldalú bőr hátizsák (hagyományosan piros színű a lányoknak és fekete a fiúknak), melyet úgy terveztek, hogy sokáig, akár az iskolás évek végéig kitartson. 

A japán diákok az első napon egy különleges ebédet kapnak, amely rizsből, hínármártásból és fürjtojásból készül, és az egész évre szerencsét ígér.

Amikor egy hétéves gyerek először kezdi meg az iskolát Kazahsztánban, a család ünnepséget rendez. Ez a nap a "Tyl Ashar", vagyis „Bevezetés az oktatásba." Ilyenkor a lakomán bárányhúst, rizst, zöldségeket és desszertet kínálnak. A vendégek előtt az új tanuló emlékezetből elmondja a nagyapák hét generációjának nevét, így tisztelegnek az őseik előtt. A gyerekek ajándékot kapnak a szüleiktől: ceruzát, édességet és gyertyát (ez a tradíció azokat az időket idézi fel, amikor a diákoknak gyertyafénynél tanultak).

A kazah gyerekek egyetlen virágot visznek az iskolába a tanáruknak, aki a virágokat összegyűjti egy csokorba. Az osztálycsokor a diákok összefogását jelképezi. 

Olaszországban a gyerekek már az első napon "grembiule"-ben mennek iskolába, amit a ruhájuk fölött viselnek a tanítás alatt. A köpenyre emlékeztető, általában mélykék színű különleges ruhára különböző színű szalagokat tűznek, ezzel jelzik, hogy melyik évfolyamba járnak. A grembiuli személyre szabható és kreatívan díszíthető, hogy tükrözze az egyéni stílust. 

Forrás: lifeisbetterwithfriends.com, carnegielearning.com, prometour.com

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére