Jelenlegi hely

Zenés programok a Zene világnapján Debrecenben

Az ősz legszebb hónapja, az év egyik legszebb időszaka hogyan kezdődhetne szebben, mint a Zene világnapjával?

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Összegyűjtöttük október első hetének debreceni zenei programokat Nektek.

Lélekmelengető koncert

2021. szeptember 30., csütörtök, 16.00

DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.


Családi zenedélután a Déri Múzeumban

2021. október 1., péntek 16.30

Hangszerbemutatós koncert: játék, daltanulás, sok-sok hangszer: furulyák, citera, duda, tárogató, kaval, tilinkó, párosfurulya, ütőgardon. Vendég: Battai István Batka néptánctanár, népzenész.

A múzeumban

kamarakiállítás is nyílik „Népi hangszerek a Déri Múzeum Néprajzi Gyűjteményéből” címmel.

A múzeumba védettségi igazolvány szükséges a múzeumba.


Zenélő villámok  

A naponta többször ismétlődő, 25 perces programra csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni.  A Zenélő villámok című program a kísérleti bemutató után kezdődik.

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert  Bejárat a Móricz Zsigmond út felől!

Láttál már villámlást egy szobában? És hallgattál? A Frankensteint idéző eszközzel képesek vagyunk mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából. A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Próbáld ki te is, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal!


Koncert a Zene Világnapján

2021. október 01., 19.30 Kölcsey Központ

Műsor: Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35. / VI. (h-moll, „Patetikus”) szimfónia, op. 74.

Közreműködik: Kállai Ernő – hegedű / Kodály Filharmonikusok Debrecen; Vezényel: Kollár Imre

Regisztrációs jegyár: 500 Ft. Regisztráció ITT.

Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye a hangszer irodalmának egyik legtöbbet játszott remeke. 1878-ban a Genfi-tó mellett vakációzva vetette papírra, ahol súlyos magánéleti gondjai miatt keresett megnyugvást. A darab eredetileg a kor nagy hegedűs egyéniségének, a veszprémi születésű Auer Lipótnak szólt. Auer azonban fanyalogva fogadta a versenyművet, melyet végül aztán Adolf Brodsky mutatott be közönség előtt. Később Auer megbánta óvatosságát, olyannyira, hogy a partitúra nyomtatásra történő előkészítését is ő végezte. A D-dúr hegedűverseny ragyogóan ötvözi az európai versenymű-hagyomány erényeit a szláv nemzeti hangvétellel. Tételei, témái megkapóan dallamosak, mesteri kézzel formáltak és színesen hangszereltek.


Zorán Koncert

2021. október 4. hétfő, 19:00 Kölcsey Központ

Miért járnak az emberek Zorán-koncertre? Miért szeretnék oly sokan legalább évente egyszer színpadon látni Zoránt? Azért, mert minden Zorán-koncert ünnep.


Orosz Zenei Fesztivál

Zongoramaraton 1. – Kétzongorás koncert

2021. október 5., kedd, 17.30 óra Kölcsey Központ

Műsor:

  • Csajkovszkij: Diótörő-szvit, op. 71a
  • Rachmaninov: I. szvit, op. 5.

Közreműködik: Pregun Tamás és Szabó Marcell

Az Orosz Zenei Fesztivál debreceni, mini-maratoni koncertjein az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: kétzongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek. Rachmaninov I. szvitjét Csajkovszkijnak ajánlotta és egyik levelében úgy is hivatkozott rá, mint zenei képek sorozata (erre utal a „Fantázia-tablók” alcím is). A négytételes kompozíció négy költő versét dolgozza fel. A maraton „magját” Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartozik, a kétzongorás koncerten a Diótörő-szvit lesz hallható.

Regisztrációs jegyár: 500 Ft


Zongoramaraton 2. - Négykezes koncert

2021. október 5., kedd, 18:45 Kölcsey Központ

Műsor:

  • Csajkovszkij–Rachmaninov: Csipkerózsika-szvit, op. 66a
  • Csajkovszkij–Langer: Hattyúk tava-szvit, op. 20a

Közreműködik: Balogh Ádám és Szabó Marcell

Mini-maratoni koncertjeinken az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: kétzongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek. A maraton magját Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartoznak- A második koncerten a Hattyúk tava mellé a Csipkerózsika került, melyből nem más készített átiratot, mint a fiatal Rachmaninov.


Zongoramaraton 3. - Szólókoncert

2021. október 5., kedd, 20:00 óra Kölcsey Központ

Műsor:

  • Prokofjev–Nyikolajeva: Péter és a farkas, op. 67.
  • Csajkovszkij: Dumka, op. 59.
  • Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

Közreműködik: Szabó Marcell

Az Orosz Zenei Fesztivál debreceni, mini-maratoni koncertjein az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: kétzongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek.

A szólókoncert műsorának első darabjával megemlékezünk Szergej Szergejevics Prokofjev zeneszerző születésének 130 éves évfordulójára. Prokofjev edukációs céllal írott Péter és a farkas művét az orosz zongoraművész-zongoratanár, Tatjana Nyikolajeva írta át, aki a Zeneakadémián is adott hangversenyt az 50-es években. Csajkovszkij ritkán hallott Dumka zongoradarabjának az alcíme „jelenetek egy orosz faluból”, a falusi lét minden öröme és bánata megjelenik a kompozícióban. Zárásként Muszorgszkij zongoraciklusa hangzik el, melyet építész-festő barátja, Hartmann halála után írt meg. A sorozatban valódi és képzeletbeli festmények elevenednek meg, melyeket a visszatérő „sétamotívum” köti össze.

Zene világnapja programok Debrecen
Zene világnapja programok Debrecen
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére