Jelenlegi hely

Melyek egy webáruház általános szerződési feltételeinek kötelező elemei?

Napjainkban az e-kereskedelem robbanásszerű fejlődésével hihetetlen mennyiségben találhatunk különféle termékeket és szolgáltatásokat a világhálón. Egy hagyományos, élőben kötött szerződés esetén a vásárlónak lehetősége van aláírás előtt megtekinteni a terméket, feltenni az eladónak felmerülő kérdéseit és tisztázni a vásárlás feltételeit. Egy webáruháznál azonban nem ilyen egyszerű a művelet, ezért jogszabály írja elő a vállalkozó részére, hogy a szerződés megkötését megelőzően miről köteles tájékoztatni a fogyasztót.

Mikor kötelező ÁSZF-t készíteni?

Az ÁSZF készítés cégeknek akkor szükséges, amennyiben az valamilyen terméket vagy szolgáltatást értékesít az interneten keresztül. A dokumentum tartalmi elemeit a jogszabályok által biztosított keretek között a vállalkozás határozhatja meg szabadon. Vagyis mindenki maga dönthet, hogy milyen feltételek mellett biztosítja ügyfeleinek termékeit, szolgáltatását. Természetesen a törvényi előírásokat kötelezően be kell tartani - tehát a vevő jogszabály szerinti 14 napos elállási jogát nem lehet lecsökkenteni (növelni azonban igen).

Az ÁSZF készítésével mindenképp ügyvédet érdemes megbízni. Az interneten található sablonok ugyanis sok esetben elégtelenek, jogilag szakszerűtlenek és alkalmatlanok egyedi igények lefedésére. Dr. Andirkó Balázs debreceni ügyvéd arra figyelmeztet, hogy a megfelelő ÁSZF hiánya akár több millió forintos bírságot is vonhat maga után. Ezért - különösen az újonnan létrejött webshopok esetében – kritikus az aktuális és kifogástalan ÁSZF megléte.

Milyen információkat kell tartalmaznia egy ÁSZF-nek?

Mindenekelőtt informálni kell a fogyasztót:

  • A termék vagy szolgáltatás fontos tulajdonságairól és bruttó áráról
  • A vállalkozás nevéről, címéről
  • Telefonszámáról, email címéről
  • Teljesítéssel kapcsolatos feltételekről (fizetés, szállítás, teljesítés határideje, panaszkezelés)
  • Elállási joggal kapcsolatos tudnivalókról
  • Kellék- és termékszavatosságra vonatkozó kötelezettségekről

Mindezeken túl egy ÁSZF-nek tartalmaznia kell a webáruházat működtető vállalkozást bejegyző bíróság vagy nyilvántartó hatóság nevét, valamint a nyilvántartásba vételi számát. Engedélyhez kötött tevékenység– vagy ahhoz kötött termék értékesítése – esetén pedig fel kell tüntetni az engedélyező hatóság adatait, illetve az engedélyszámot. Végezetül szerepelnie kell az ÁSZF-ben a webshopot üzemeltető adószámának és szakmai kamarája megnevezésének is.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére