Jelenlegi hely

Melyek egy webáruház általános szerződési feltételeinek kötelező elemei?

Napjainkban az e-kereskedelem robbanásszerű fejlődésével hihetetlen mennyiségben találhatunk különféle termékeket és szolgáltatásokat a világhálón. Egy hagyományos, élőben kötött szerződés esetén a vásárlónak lehetősége van aláírás előtt megtekinteni a terméket, feltenni az eladónak felmerülő kérdéseit és tisztázni a vásárlás feltételeit. Egy webáruháznál azonban nem ilyen egyszerű a művelet, ezért jogszabály írja elő a vállalkozó részére, hogy a szerződés megkötését megelőzően miről köteles tájékoztatni a fogyasztót.

Mikor kötelező ÁSZF-t készíteni?

Az ÁSZF készítés cégeknek akkor szükséges, amennyiben az valamilyen terméket vagy szolgáltatást értékesít az interneten keresztül. A dokumentum tartalmi elemeit a jogszabályok által biztosított keretek között a vállalkozás határozhatja meg szabadon. Vagyis mindenki maga dönthet, hogy milyen feltételek mellett biztosítja ügyfeleinek termékeit, szolgáltatását. Természetesen a törvényi előírásokat kötelezően be kell tartani - tehát a vevő jogszabály szerinti 14 napos elállási jogát nem lehet lecsökkenteni (növelni azonban igen).

Az ÁSZF készítésével mindenképp ügyvédet érdemes megbízni. Az interneten található sablonok ugyanis sok esetben elégtelenek, jogilag szakszerűtlenek és alkalmatlanok egyedi igények lefedésére. Dr. Andirkó Balázs debreceni ügyvéd arra figyelmeztet, hogy a megfelelő ÁSZF hiánya akár több millió forintos bírságot is vonhat maga után. Ezért - különösen az újonnan létrejött webshopok esetében – kritikus az aktuális és kifogástalan ÁSZF megléte.

Milyen információkat kell tartalmaznia egy ÁSZF-nek?

Mindenekelőtt informálni kell a fogyasztót:

  • A termék vagy szolgáltatás fontos tulajdonságairól és bruttó áráról
  • A vállalkozás nevéről, címéről
  • Telefonszámáról, email címéről
  • Teljesítéssel kapcsolatos feltételekről (fizetés, szállítás, teljesítés határideje, panaszkezelés)
  • Elállási joggal kapcsolatos tudnivalókról
  • Kellék- és termékszavatosságra vonatkozó kötelezettségekről

Mindezeken túl egy ÁSZF-nek tartalmaznia kell a webáruházat működtető vállalkozást bejegyző bíróság vagy nyilvántartó hatóság nevét, valamint a nyilvántartásba vételi számát. Engedélyhez kötött tevékenység– vagy ahhoz kötött termék értékesítése – esetén pedig fel kell tüntetni az engedélyező hatóság adatait, illetve az engedélyszámot. Végezetül szerepelnie kell az ÁSZF-ben a webshopot üzemeltető adószámának és szakmai kamarája megnevezésének is.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére