Jelenlegi hely

Kirakatban a kínai holdújév

Tudtad, hogy február 12-én kezdődik a Bivaly éve? Tavaszköszöntő kiállítás a Kínai Holdújév alkalmából a Piac utca 28/C kirakatában, közel a Gambrinus közhöz.

A kínai Holdújév februárban kezdődik

A Holdújévvel, vagy más néven Tavaszi Fesztivállal kezdődik el hagyományosan az újév Kínában. Ez Kína legfontosabb, hosszú történelmi múltra visszatekintő, élő és hagyományos fesztiválja, Kína nemzeti szellemi kulturális öröksége. A fesztivál az első holdhónap első napján kezdődik és annak tizenötödik napjáig, az úgynevezett Lámpás Fesztiválig tart.

A Tavaszi Fesztivál ideje alatt Kínában és a világ számos pontján őrzik a régi szokásokat. A házat ekkorra kitakarítják – jelképezve a rossz, ártó dolgok eltávolítását, ezzel beengedve az újévi szerencsét. Ilyenkor találkoznak a távolban élő családtagok is egymással, hogy közösen ünnepeljenek, szórakozzanak, és hogy befogadják az új házaspárokat a nagycsaládba. Az ünnep része a tűzijáték és a petárdázás, a szilveszteri vacsora elfogyasztása, a rokonok és a barátok meglátogatása. Ekkor rendezik a híres oroszlán táncot, a sárkánylámpás játékot, templomi vásárokat. Az ünnep jellemző étele az édes gombóc. A kínai Holdújév erősen nemzeti jellegű, ugyanakkor helyi sajátosságokkal és fesztiváli jellemzőkkel is bíró ünnep.

A kínai új év február 12-én kezdődik el, mely 2021-ben a Bivaly éve lesz. Sokak számára sikereket, kihívásokat és pénzügyekben szerencsés hónapokat hozhat.

Tavaszünnep kirakatkiállítás a Kínai Holdújév alkalmából

A kiállítás megnyitója 2021. február 12-én 14 órakor lesz, mely online megtekinthető az esemény Facebook oldalán itt.

A Tiencsini Képzőművészeti Akadémia (TAFA) Kína kilenc tekintélyes művészeti iskolájának egyike, az északi régió fontos művészeti, oktatási és kutatási központja. Tiencsin az ország harmadik legnagyobb, városa. A Képzőművészeti Akadémia jelen kiállítása három generáció, mintegy 39 művész alkotását mutatja be.

Tavaszünnep – a tianjin-i szépművészeti egyetem tanárainak kiállítása a Kínai Holdújév alkalmából
A több mint ezeréves múltra visszatekintő kínai festészet középpontjában az ember és a természet közötti szimbiózis áll. A hagyományos tájképek monokróm vagy dekoratív színvilágú, aprólékos ecsetvonással megformált papír és selyemalapú jellemzőit sok kortárs kínai képzőművész viszi tovább.


Ezt a kalligrafikus technikát megjelenítő növényi, állati és tájakat ábrázoló képeiken látjuk visszaköszönni.  A megjelenített tájak azonban nem valóságos tájak, sokkal inkább a művészek belső, lelki, gondolati tájai, meseszerűen megformált dombok, hegyek és vizek. A fiatal alkotók a természet kortárs újraértelmezésével új utakat keresve a hagyomáynos témákat a nyugati kultúrából átvett emberábrázolással egészítették ki. Nyugati viseletben és városi környezetbe helyezett zsánerjelenetek a nagyvárosi kínaiakkal vagy képeslapszerű útirajzok a vidék mindennapi életéről.

Az alkotók nemcsak a témák kereteit, de a klasszikus technikák nyújtotta kereteket is kitágították: a tus, és az akvarell mellett megjelent az olaj, elterjedt az új médiumok használata is,  a táj térbeli ábrázolása, installáció és szobor formájában.

A kirakattárlat monitorán futó képsorok a több mint ezeréves kínai tájképfestészeti hagyomány továbbélését szemléltetik. A sokféle stílusú és technikájú munka a kortárs kínai képzőművészetet változatossá és mozgalmassá teszi.
A Konfuciusz Intézet által szervezett Holdújév tárlat az egymás mellett élő, különböző irányzatok változatosságát, a kelet és nyugat, a régi és az új békés együttélését mutatja be.

A kiállítás megtekinthető: 2021. február 12 - február 26 között a Piac utca 28-as számú épület kirakatában (Gambrinus köznél)
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Gyerekrajz pályázat-Kreatív gyerekeket keres a Beango designer márka

Beango stílus designer rajzpályázata gyerekeknek - fődíj egy egyedi szülő-gyerek ruhaszett

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 5-12 évesBeküldési határidő: 2021. március 14.
Ugrás az oldal tetejére