Jelenlegi hely

Ki a műanyagos bambusszal a konyhából!

Ki kell vonni a forgalomból azokat a termékeket, amik műanyagot és bambuszt tartalmaznak, és élelmiszerrel érintkeznek - március végéig tart a türelmi idő.

Kitiltott poharak: bambusz és műanyag egészségtelen kombinációja

Lehet, hogy a pandáknak jó, de nekünk, embereknek, műanyaggal keverve veszélyes. Már 2013-as tajvani kutatások kimutatták, hogy a bambusz és melamin keverékéből készített edényekből elfogyasztott leves után a vizeletben a megengedett értékek többzöröse mutatható ki. Jelen pillanatban még nincsenek ismert kutatások arra vonatkozólag, hogy hosszú távon hogyan hat ez az egészségünkre, de "

a melamin, az előzetes vizsgálatok szerint a vegyület növelheti a vesekövek kialakulási esélyét gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. "Állatok esetében a melamin-toxicitás vesekövesedést, vesekárosodást, sőt, daganatos megbetegedéseket is okozhat" - vélekedett Dr. Spaeth, a tajvani kutatás vezetője. (Forrás: ITT)

EU-s és magyar tiltás

Az MTI mai közleménye szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban

tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő.

Az első negyedév végéig biztosít türelmi időt, utána azonban fokozottan ellenőrzi és szankcionálja a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal azokat a forgalmazókat, akik bambuszból és műanyagból készült olyan termékeket forgalmaznak, amik élelmiszerrel érintkeznek.

A kapcsolódó jogszabályt Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet tartalmazza.

A döntés hátterében a melamin és a formaldehid házassága

A döntés azután érkezett, hogy az Európai Unió tagállamaiban betiltották ezeket a termékeket, mivel az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a hozzájuk kapcsolódó bejelentések és hatósági intézkedések, ugyanis a melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket.

A közlemény szerint az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező tárgyat forgalmaznak, pl. merőkanalakat, evőeszközöket, tányérokat, hordozható poharakat; amelyek műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más „természetes alapú” anyag hozzáadásával készülnek. említettek.

A műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról külön uniós jegyzék van, a bambusz azonban, több más növényi alapanyaghoz hasonlóan, ezen a listán nem szerepel.

Ezért minden, műanyag és „nem listás” (növényi) összetevő keverékéből álló termék – az összetevők arányától függetlenül – jelenleg is illegálisan van a piacon.

A Nébih a termékek haladéktalan kivonására hívta fel a forgalmazók figyelmét. A rendelkezés az Európai Unió teljes területén kötelező érvényű, ezért a vonatkozó termékek forgalmazását Magyarországon és minden más uniós tagállamban is be kell szüntetni.

MTI

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Sztrájktól az állami derék-méret felmérésig... világkörüli csatangolásunkban a Nemzetközi Nőnap szokásait néztük meg, ki hogyan ünnepli. Még ebben a több mint száz éve egységesnek tűnő ünnepben is hatalmas eltérések vannak világszerte.
Évente ünnepeljük a világban, 112 éves, ki az?

Évente ünnepeljük a világban, 112 éves, ki az?

A Nemzetközi nőnap! Ugyan máig sokan azzal próbálnak kivonulni a Nőnapi nemzetközi virágosítási kampányból, hogy kommunista ünnep, de messze áll ettől az érvtől az igazság. Több köze van hozzá sztrájkoknak, választási jognak és a mimózának, mint eredetének a kommunistákhoz.
Lélekfrissítő történetek 2.

Lélekfrissítő történetek 2.

Egy jó történet tanít, megerősít, beszélgetésre késztet, összekapcsol másokkal. Ezek a tanulságos, szívhez szóló történetek az élet dolgairól szólnak, útravalók a mindennapokban.
Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Ugrás az oldal tetejére