Jelenlegi hely

Csecsemő orrszívás helyes technikája

A csecsemő orrszívás helyes technikája sok kisbabás édesanyát foglalkoztat, hiszen a picik még nem tudják kifújni az orrukat, de orrváladék ugyanúgy termelődik, mint a felnőttek esetén. Ha valaki egyszer ráérez a csecsemő orrszívás helyes technikájára, sosem felejti el, cserébe pedig ez az egyszerű művelet tisztább légutakat biztosít a babának és a nátha komolyabbra fordulása ellen is hatékony megoldás lehet. Mivel pici babákról van szó, nem mindegy, hogyan végezzük, mennyire kíméletesen és milyen orrszívóval.

csecsemő orrszívás

Csecsemő orrszívás helyes technikája

Az orrszívók használata egyre szélesebb körben elterjedt az elmúlt években. Bár vannak, akik ódzkodnak a használatától, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy szükséges a babák akadálymentes légzéséhez és a pangó orrváladék eltávolításához. Ez utóbbi sajnos komolyabb szövődményeket is okozhat, mint például arcüreggyulladás, hörghurut, középfülgyulladás.

Ajánlott először fiziológiás sóoldatot vagy tengervizes orrsprayt befújni, mert az lazít picit a váladékon. Várunk 1-2 percet és következhet az orrszívás. Ha a porszívóra csatlakoztatható csecsemő orrszívót választja, az sem fog kárt okozni, hiszen nem a készülék erejével szívja az orrot, csak a segítségével. Ha a csecsemő fél a porszívó hangjától és csendesebb, kíméletesebb orrszívást szeretne, válassza a kézi pumpás vagy elektromos változatú orrszívókat. Ha helyesen alkalmazza ezeket, bármelyikkel elérheti a kívánt célt, az orrjáratok megtisztulnak.

Fontos, hogy mindegyik orrszívó esetén kövesse a használati utasítást! Figyeljen rá, hogy a gyermek helyzete stabil legyen az orrszívás során. Ezzel elkerülhető, hogy a gyermek elmozdulása sérülést okozzon az orrnyálkahártyán. A kíméletes orrszíváshoz nem szükséges mélyre dugni az orrszívó végét, hiszen megfelelő használattal a hátrébb található orrgarati részből is kiszívható a váladék. Mindkét orrjárat esetén meg kell ismételni az orrszívást.

csecsemő orrszívás - orrszívó babáknak

Orrszívó babáknak, vagyis orrszívás porszívó nélkül

Manapság többféle orrszívóból is választhatunk, akár porszívóra csatlakoztathatót, akár vákuumos, kézi szívót. A porszívóra csatlakoztatható orrszívók kétség nélkül igen hatékonyak az orrjáratok megtisztításában, viszont zajos, nem minden baba viseli el az erőteljes hanghatást. A vákuumos orrszívókat nem kell porszívóra csatlakoztatni, csupán kézzel működtetni. A szájjal szívhatók esetén pedig a felnőtt szívóereje működteti az orrszívót. Nem okoznak zajt, nem ijesztik meg a babát.

Kézi orrszívók

Nagy előnyük, hogy nincs motorjuk, nem hangosak, a baba nem ijed meg tőlük. Gyengébb a szívóerejük, mint a porszívóra csatlakoztatható orrszívónak, de napi használatra ezek is megteszik. Kis helyet foglalnak, nem igényelnek áramot és utazásnál is használhatók. Működésük vákuumhatáson alapul. Össze kell nyomni a kézi orrszívó pumpáját és betenni a szívófejet a baba egyik orrlyukába. Miközben a másik orrlyukat befogva tartja, fel kell engedni a pumpát.

Szájjal szívható orrszívók

A szájjal szívható orrszívók babáknak nem vákuummal szívják ki a váladékot. Emberi szívóerő szükséges hozzá, ezáltal a szívás erőssége is szabályozható. A kézi és a szájjal szívható orrszívók az orrszívást porszívó nélkül oldják meg, mivel csendesen távolítják el az orrváladékot, ezekkel az orrszívás éjszaka is lehetséges anélkül, hogy felébresztenék a babát.

Kíméletes orrszívás milyen gyakran végezhető el csecsemőknél

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a csecsemő orrszívás milyen gyakran végezhető el? Erre a helyes válasz, hogy a fertőzött orrváladék kórokozók tömegét tartalmazhatja, amit minél előbb és minél hatékonyabban el kell távolítani. Ha a baba nem náthás, csak szeretné tisztán tartani az orrjáratokat, elegendő lehet a napi egyszeri orrszívás. Azt is szokták mondani a szakemberek, hogy a csecsemő orrszívása olyan gyakran kell történjen, amilyen gyakran egyébként – ha már alkalmas lenne rá – kifújná az orrát.

Amikor viszont náthás, orrdugulása van, folyamatosan orrváladék termelődik, az orrot nem elegendő naponta egy alkalommal kiszívni, fontos, hogy a termelődő váladék folyamatosan el legyen távolítva. A csecsemő orrszívásnak nincs káros mellékhatása, nem lehet túlzásba vinni. Ha a babának „tele van az orra”, nem tud rendesen lélegezni, enni, aludni. A mai korszerű orrszívókkal nem csak a kellemetlen érzéstől szabadíthatjuk meg a babánkat, de sok esetben a komolyabb szövődmények is megelőzhetők a gondos használattal. Figyeljen rá, hogy az orrszívót mindig tisztán, sterilen tartsa. 

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

A napokban belefutottam egy anyukák között zajló beszélgetésbe mely igazán megosztotta a társaságot.  Arról diskuráltak a játszótéren ücsörögve, hogy vajon mennyire illik/kell/szabad kimutatni az érzelmeinket a gyerekek előtt. Nagyon érdekes meglátásokat hallottam, melyeket most szeretnék veletek is megosztani. Sőt, kíváncsian várom véleményeteket a témában. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

Ólom, higany, króm.. nem csak a kémiaóráinkon szereplő elemek. Nap mint nap kapcsolatba kerülünk velük, krómozott eszközök és aluminium edények állnak a konyhákban, ólom van a nem étkezési célokra szánt kerámiamázakban... soroljam?
Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Akárhogy nézzük, hosszú volt az a 72 nap nyári szünet.  Biztos lehetsz benne, nem Te vagy az egyedüli, aki csemetéje minden imádata mellett ne érezne időnként így. A sulikezdés okozta féktelen örömképekkel szeretnénk erőt adni a szünet utolsó napjaira.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére