Jelenlegi hely

Hogyan legyél tudatos a babaruhák világában

A kisbabák életük első évében csaknem 5 méretet nőnek át. Egy-egy méretben legalább 20-25 darab ruhából fog állni a ruhatára, így csak az első évben több, mint 100 babaruhát fog viselni. És ez csak az első év…

Mit tehetünk mi, édesanyaként a ruhaipar pazarlása ellen? Hogyan tudjuk fenntarthatóbb módon öltöztetni kisbabánkat? A cikkünkben most 5 területen mutatjuk be, hogyan legyünk tudatosak a babaruhák világában.

Baba kapszularuhatár kialakítása

Első lépésként készíts egy listát, mire van szüksége a babádnak, és csak azután kezdd el beszerezni a ruhákat, ha ezzel a lépéssel már megvagy. Tervezd meg előre a színeket: próbáld meg a baba ruhatárát egy-két fő színre alapozni, és az alapdarabokat ezekben a színekben beszerezni.

Ha ez megvan, már könnyebb lesz a ruhatárat kiegészíteni hozzáillő, vagy neutrális színekkel, és beszerezni a még hiányzó darabokat.

A kevesebb több. Sokszor érdemes kisebb darabszámú ruhatárral indítani, és csak annyit beszerezni utólag, amennyire még szükség van. Így elkerülhetőek az átnőtt kisruhák.

Babaruhák beszerzése

Ha újonnan szeretnéd megvenni a kisruhákat, válassz ki magadnak legfeljebb két márkát. Így könnyebb összeegyeztetni a méreteket, színeket, gyorsabban tudod majd kialakítani a baba ruhatárát. Nem utolsó sorban, ha egy kisruha bevált egy méretben, akkor eggyel nagyobb méretben is meg tudod majd rendelni.

Mindig legfeljebb 1 mérettel rendelj előre.

Egyrészt lehet, hogy a következő méretet már más időjárás alapján kell majd beszerezned. Másrészt viszont, ha sok ruhát halmozol fel otthon, akkor pár hét alatt elfelejted, milyen ruhadarabokat kell még beszerezni, így többet vásárolsz majd, mint kellene.

Érdemes körbenézni a lakóhelyed baba-mama csoportjaiban, börzéiben is, mert főleg újszülött korban nagyon szép állapotú használt babaruhacsomagokat lehet találni. A személyes átvétel a legjobb ilyenkor, így élőben is meg tudod nézni, milyen állapotban vannak a kisruhák. Ne feledd, egy-egy méretet nagyjából 2-3 hónap alatt nőnek ki az első évben, így ha heti egyszeri mosással számolunk, legfeljebb 12 alkalommal viseli azokat a kisruhákat a baba. Te hányszor veszel fel egy-egy ruhát a ruhatáradból? :)

Babaruhák mosása

Próbáld meg megnövelni a babaruhák élettartamát azáltal, hogy követed a ruhacímkén lévő mosási útmutatót. Nem mindig célravezető, ha 90 fokon mossuk őket. Lehet babaruhát mosni 30-40 fokon.

A Sinner ciklus alapján, ha csökkentjük a mosási hőmérsékletet, és megnöveljük a mosás időtartamát, akkor ugyanazt a mosási hatékonyságot érhetjük el (feltéve, hogy mást, pl. mosószer mennyiségét nem változtatjuk meg). A hőmérséklettől függően viszont ügyeljünk a megfelelő fertőtlenítésre (hiszen a bacik nagyrésze csak 60 fokon vagy afelett pusztulnak el).

Sose áztasd a balesetes (anyatejes, pisis, kakis) babaruhát forró vízben. A fehérjealapú foltok ugyanis beleégnek a szövetbe, és utána sokkal nehezebb lesz kiszedni belőle a foltot, ha egyáltalán sikerül. Ilyenkor áztatáshoz mindig maximum kézmeleg vizet használj.

A mosásnál használj természetes vagy kifejezetten babaruhák mosásához is ajánlott mosószert. A pici bőre még nagyon érzékeny, nem mindegy, hogy milyen anyagokkal érintkezik. Öblítőt sem kell feltétlenül használni a mosáshoz. Ha mégis szeretnél, akkor válassz antiallergén, illatmentes verziót.

Babaruhák tárolása

A babaruhák beszerzési, mosása mellett nem kap kiemelt figyelmet a tárolás, bár egy-két apró trükkel sokat tudunk tenni azért, hogy kevesebb legyen az átnőtt babaruha.

Próbáljuk ki a függőleges tárolást. Helyezzük el úgy a babaruhákat egy-egy fiókban vagy tárolóban a polcon, hogy összehajtogatva egymás mellé állítjuk őket.

Így mindig látni fogjuk, milyen babaruháink vannak, könnyebb lesz a kiválasztás, és így az öltöztetés is.

A fenntarthatóbb környezetért - babaruha bérlés

Keressünk a környezetünkben olyan kezdeményezéseket, vállalkozásokat, akik segítségével fenntarthatóbb módon tudunk gondoskodni kisbabánk öltöztetéséről.

Megkereshetjük a hazai gyártókat, választhatunk többméretes babaruhákat is (például ilyen a Symbyo és a nemrég indult Growsie márka is), vagy igénybe vehetjük a BabuciBox babaruhabérlési szolgáltatását is.

A BabuciBox személyre szabható babaruhacsomagokat, különböző méretű baba kapszularuhatárakat ad bérbe előfizetéses rendszerben.

Ha kinőtte a baba a ruhákat, csak kérni kell a nagyobb méretet, és visszaküldeni a régi csomagot. A részleteket és a csomagokat a BabuciBox honlapon találjátok meg.

Vincze Tünde, a BabuciBox alapítója

Fotók: BabuciBox; Pexels

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát, a rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban. 22 éve minden évben novembertől Gödöllőn egy csodálatos ház karácsonyi díszbe öltözik, és nyitja meg kapuit és hangulatos adventi vásárát.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére