Jelenlegi hely

10+1 tipp, ha az allergia poratka volna

Allergia, nátha, szemgyulladás, bőrviszketés? Esetleg poratka? Tünetei, kiváltó okai és 10+1 takarítási tipp a túléléshez. 

Egyre többen panaszkodunk véget nem érő náthára, szemgyulladásra, bőrviszketésre késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel. Mindenki megmagyarázza magának valahogy, ráfogjuk valamely növény virágzására, egy nagyobb kirándulásra, fűnyírásra, az új tusfürdőre, a takarítás közben szálló porra.

Pedig lehet, hogy másról van szó. Gondoltál már a poratkára? Hallottál már róla?

A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka okoz leggyakrabban allergiát. A köznyelvben házipor-allergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor, hanem a háziporatka, egy kicsi, pókszerű lény, és annak mikroszkopikus méretűre porladt, így a levegőben szálló megszáradt ürüléke. Ez az, amit belélegezve, bőrkontaktust teremtve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja.

A poratka tünetei

Poratka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki.

Arra érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés, vagy annak belégzése okozhatja:

 • az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását;
 • erős könnyezést, szemvörösséget, -viszketést, orrfolyást, -dugulást, tüsszögést, szájpadviszketést;
 • később száraz, majd erőltetett köhögés is kialakulhat;
 • a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki;
 • a bőrön csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában jelentkezik.

A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival. Az atkák jellemzően a magas (kb. 60-85%-os) páratartalmú, meleg (20-25 fokos) és rosszul szellőző területeket szeretik.

A poratka allergia kiváltó okai

Tévedés azt hinni, hogy az allergiás tüneteket megjelenése összefügg a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük - a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegővel láthatatlan porszemcsék milliói kerülnek életterünkbe.

Ahogy fentebb említettük, a poratka mikroszkopikus levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához. Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, mi vagyunk nekik a svédasztal. Emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok.

Hepa szűrős takarítás eredménye (balról jobbra): matrac - dívány - egy éves szőnyeg

Poratka allergiásnak plüssállatot, kispárnát ne ajándékozz! avagy 10+1 takarítási tipp

Minden textilből készült anyagban előbb-utóbb megjelennek a poratkák. Az atka terjedését jól jellemzi az az adat, mely szerint az egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának mintegy 10 százalékát már az elhullott atkák és ürülékük teszi ki.

Nálatok hány plüss állatka van a gyerekágyban? Természetesen bizonyos idő elteltével ezek is megtelnek poratkával. A poratkák kedvenc élőhelyei a lakásban az ágynemű, a szőnyeg, a plüssállatok, a függöny, a bútorhuzat, a falvédő.

Fontos, hogy tisztában legyünk az atkamentesítés főbb szempontjaival:

 1. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel.
 2. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek és mossuk gyakran, legalább havonta történjen.
 3. Kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr, illetve műbőr borításúakat.
 4. Búcsúzzunk el a falvédőktől, a textilalapú tapéta helyett inkább legyen falfestés, az is lehet mintás.
 5. Az ágynemű talán a legideálisabb atka-tenyészhely, ezért az ágyneműt, a paplant és párnát is 1-2 havonta, 60 C fokon mossuk át, ez egy valódi árvíz erejével pusztítja majd őket.
 6. Az ágyneműhuzat gyakori cseréje és 60 C fokon való átmosása is fontos.
 7. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák – akár a vámpírok - sötétséget kedvelő lények, a napsugárzás elpusztítja őket. A már lerakott atkaürülék azonban csak mosással távolítható el.
 8. A plüssjátékok, drapériák és kispárnák tisztítására a 60 foknál magasabb hőmérsékleten végzett mosás mellett megoldás lehet, ha 24 órára a fagyasztóba helyezzük - és után alaposan rázzuk, ütögessük át - ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.
 9. A szőnyeg - ha van -, lehetőleg mosható legyen, ha nem az, évente 2-3 alkalommal mélytisztítás javasolt, és/vagy atkairtás. Ugyanez vonatkozhat a kárpitokra is, illetve az ágymatracra is.
 10. Takarításhoz Hepa-szűrős (nagy hatékonyságú szemcse-levegőszűrős) porszívó javasolt, portalanításhoz nedves kendő - 1 csepp eukaliptuszolaj hozzáadásával. A sima porszívó szűrőjén nem akad fel a poratka ürüléke, így lényegében a hagyományos porszívót felfoghatjuk egy szuperszonikus poratka- szóró fegyverként is.

Nem kevés feladat, ugye? Időt takarítasz meg, ha profit választasz!

Csökkenthető a tennivalók mennyisége, és ezzel párhuzamosan a felhalmozódó atkaürülék és az atkák száma is egy igazán professzionális eszközzel.

A gyógyászati segédeszköznek nyilvánított Vorwerk Kobold porszívó Hepa szűrőrendszerének és speciálisan kifejlesztett mélytisztító technológiájának köszönhetően hatalmas segítség tud lenni egy allergiásnak.

 • Csak 3 kg, így egy kézzel a lakás bámely pontjára el tudod vinni, egy mozdulattal a sarokba állítva diszkrét, kis helyet foglal.
 • Nem kell levenned a matracot a gyerekek magasított ágyáról sem: egy mozdulattal ki tudod tisztítani, a fordulékony fej és a hosszabbítható/teleszkópos nyél segítségével.
 • Nemcsak a padlóra való! A díványpárnán, szőnyegen, vastag sötétítőfüggönyökön, ágytakarón is hatékony.
 • Nagyon halk, meghallod, ha csörög a telefonod vagy kiabálnak a srácok tévézés közben, hogy válts nekik csatornát.
 • Rengeteg kiegészítővel rendelkezik, más jellegű takarítási feladatokban is segíthet: felmosás, ablakpucolás nem akadály.

Matrac, lepedő, dívány porszívózása egy kézzel és egy pihenő Vorwerk Kobold

Elsőre meglepő, hogy ennyi mindent tud, igaz?

Próbáld ki egy napig ingyen, házhozszállítással, és Te is meggyőződhetsz róla.

SZERETNÉM KIPRÓBÁLNI, KATT IDE!

 

Szakmai forrás: allergiakozpont.hu; képek: Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére