Jelenlegi hely

Cumizás: igen vagy nem?

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak a gyermeküknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival nyugtatják a csecsemőjüket.

Van előnye a cumizásnak?

Elalvást követően sok csecsemő kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik. A legújabb eredmények alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál, a bölcsőhalál kockázatát, így elfogadottsága is jelentősen nő.

Árt a cumizás?

Az, hogy a cumizásnak van-e negatív hatása a szoptatás csecsemő általi elfogadottságára, még nem egyértelmű. Mindenesetre sok orvos csak négy hetes kor fölött ajánlja a cumit. Tény azonban, hogy míg a játszócumi csak nyugtató szerepet tölt be a csecsemőknél, addig a cumisüveg etetőcumija a szopás jelentette megnyugvást a táplálékkal kombinálja, így az jobban hasonlít az anyai mellre. A szopásról való leszokás veszélye inkább fennáll a cumisüveges táplálás esetén, mint a játszócumi csecsemőnek adásakor.

Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. A kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az eddig bekövetkezett esetleges állkapocs- és fogelváltozások később még helyreállnak. Idősebb gyermekeknél egyébként alacsony, mindössze 1% a cumizók aránya.

A cumizásnál rosszabb szokás az ujjszopás. Az állandóan kéznél lévő hüvelykujj szopása nagyobb nyomást fejt ki a fejlődő állkapocsra, így jelentősebb mértékű deformációkhoz vezethet, mint a cumi. Emellett a kézujj tisztasága nehezebben biztosítható, mint a cumié.

Mikor nem tanácsos használni a cumit?

Ha már egyszer cumizik a csecsemő vagy kisgyermek, ügyelni kell arra, hogy csak vigasztaláshoz, altatáshoz legyen a szájában a cumi, és a cumizás időtartama lehetőleg napi hat óránál kevesebb legyen.

Amikor beszélni kezd a gyermek, és az első szavakat ejti ki, azt sose cumival a szájában tegye, ugyanis a cumi – mint minden szájban lévő idegen test – a hangok képzését jelentősen zavarja, és a gyermekben a rossz hangképzési technika rögzülhet.

A cumi-higiénia

A megvásárolt cumit használatba vétel előtt alaposan meg kell mosni, és „kifőzni” vagy gőzzel sterilizálni. Mindennapi használat esetén naponta ajánlott a mosás és kifőzés ismétlése. A földre, koszos felületre esett cumit nem szabad a gyermek szájába visszaadni. Teljességgel a higiéniai szabályokba ütközik az, ha az anyuka a leesett cumit úgy próbálja „tisztítani”, hogy bekapja, lenyalja, majd a gyermeke szájába adja. Ezzel a tisztításnak vélt művelettel számos kórokozó baktérium átadható a csecsemőnek.

A cumit megédesítendő, sosem szabad azt cukros vízbe vagy mézbe mártani, és úgy a gyereknek adni. A méz egy éves kor alatt egyébként sem adható csecsemőknek, mert esetleg abban a súlyos ételmérgezést okozó Clostridium botulinum baktérium spórái lehetnek.

Ha a cumi anyaga ragadóssá válik, szakadós lesz, netán porózus vagy lyukas, azt le kell cserélni. A cumik élettartama két-három hónapra rúg, azt követően újakat kell vásárolni.

Rengeteg a cumi a piacon

A cumik hatalmas választékának köszönhetően minden baba számára megtalálható a neki tetsző cumi: különböző méretű, formájú, színű cumik között lehet válogatni. Anyagát illetően, szilikon és latex cumikat lehet venni. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai: míg az esztétikusabb szilikon cumik könnyebben szétrághatók, a fognyomok jobban ártanak neki, addig a sárgás színárnyalatú latex cumik hamarabb válnak tapadóssá, ragacsossá, morzsolódóvá, gumiszagúvá.

Óvatosan a cumik rögzítőjével

A cumik fontos tartozéka az azokat ruhához rögzítő szalag vagy műanyag lánc. A cumirögzítők vásárlásakor figyelemmel kell lenni azok hosszára. A túl hosszú szalagba a kisbaba beletekeredhet, használata fulladásveszéllyel jár. Emiatt előírások szabályozzák, hogy mekkora hosszúságú rögzítőket lehet forgalmazni. Kerülendők a gyöngysor alapú rögzítők, mivel szakadás esetén a gyöngyök lenyelése veszélyes.

 

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére