Jelenlegi hely

Advent: Várakozások-vágyakozások gyerkőcökkel

Hányat kell még aludni karácsonyig? Ezt a kérdést gyakran teszik fel a gyerekek újra és újra. Nem csoda, hiszen már nagyon várják azt a bizonyos varázslatos estét... Vajon megértik a válaszunkat vagy tovább türelmetlenkednek? 4 TIPP, hogyan használjuk ki az adventi időszakot  az időérzék és önkontrolll fejlesztésére.

Az Adventi időszak keresztény hagyományok szerint a várakozás időszaka, mely az „eljövetellel” éri el a beteljesedését. Akár követjük a keresztény tanításokat, akár „csak” tanult szokásból tartjuk számon az Adventet, mint a Karácsonyt megelőző időszakot, mindenképp érezhetjük azt az emelkedett és feszült légkört, amit ez az időszak gerjeszt. Kiváltképp, ha kisgyermek van a családban, tele égigérő álmokkal…

A gyermekekre különösen erősen hathat ez az időszak. Ugyanis, amit ilyenkor várunk tőlük mi, felnőttek, az nem kevesebb, mint hogy késleltessék vágyaik beteljesülését. De gondoljunk csak bele, mennyire nehéz ez a gyerkőcnek.

A vágykésleltetéshez két dologra van szükség:

1. IDŐÉRZÉKRE

2. ÖNKONTROLLRA

Fotó: pixabay.com

Ha már elfújta a hatodik gyertyát is a tortán a gyermekünk, talán kicsit könnyebb a dolga- és a miénk is, hisz ezek képességei már viszonylag stabilok. Azonban ovissal a családunkban okozhat némi türelmetlenkedést, esetleg krokodilkönnyeket is ez az időszak. Ha fel akarjuk használni az Adventet arra, hogy segítsük őt, fejlesszük időérzékét és önkontrollját, íme néhány tipp, ami beválhat:

1. A legkézenfekvőbb: Adventi naptár

Gyermekednek alapvetően nem az ajándékokra, csokira van szüksége persze. Sokkal inkább a napok, hetek fogalmának alakulását, a pici gyermek- kobakban való rendezését segíti egy ilyen naptár. 

2. Amikor elfogy a türelme és nem tudja kontrollálni magát: Segít a hógömb

 A hógömb nem csak dekoratív, de hasznos "mindfulness-eszköz" is lehet.  Nagyon jó eszköz arra, hogy a gyerkőc figyelmét az üvegben keringő csillámokra koncentrálva relaxálódjon, időt kapjon arra, hogy visszanyerje önuralmát, az irányítást saját teste-lelke-gondolatai felett. Mielőtt odaadjuk a gyerkőcnek a hógömböt, tanítsuk meg rá, hogyan is kell használnia: Mutassuk meg neki, hogy üljön le szépen a hógömb mellé és amíg nézi a kavargó csillámokat, lélegezzen mélyen be- és ki. Ezután kérjük meg, hogy figyeljen picit a testére és vegye észre azt a nyugodt érzést, ami elönti. Lélegezzen be- és ki, amíg ki nem tisztul a hógömb. Ahogyan a hógömb kitisztul, úgy tisztulnak majd ki gyermekünk gondolatai és érzései is.

3. Az önkontroll tanulható: Változz jégszoborrá

Ezt a játékot játszhatjátok otthon, családi környezetben, de akár gyerekcsoporttal is. A játékosok kedvükre szaladgálnak, ugrándoznak, -sőt ha zenét is használsz a játékhoz- táncolnak, majd amikor elkiálltod magad, hogy „Dermedj meg!” mindenki jégszoborrá fagy. Csak akkor mehetnek tovább, ha azt mondod: „Olvadás!”. Ez a játék úgy fejleszti a gyermekedet, hogy közben mindenki nagyon jól szórakozik!

4. Vágyaink kifejezése: A rajzolás mindig jól jön

A fentiek tudatában, arra kérlek, ne gyötörd gyermekedet azzal, hogy beengeded a játékboltba vagy a játékosztályra, hogy válassza ki, mit hozzon a jézuska. Gondolj bele: vágykésleltetése, önkontrollja még fejletlen. Sem érzelmi intelligenciája, sem a gondolkodása nem teszi lehetővé számára, hogy megértse: „Most csak mutasd meg mit szeretnél, aztán majd talán megkapod.” -Amire vágyik, amit kiválasztott, azt magának akarja AZONNAL, nem később…MOST. Ebből a helyzetből csak ritkán jöhetünk ki krokodilkönnyek nélkül.

Fotó: Lehetsz király!

Kérd meg inkább, rajzolja le -otthon- mi az, amire vágyik. (És kérd meg az adventi időszak alatt többször, mert gyakran előfordul, hogy változik a vágy tárgya…) Rajz közben elér egy nyugodtabb lelkiállapotot. Ilyenkor könnyebben eljut hozzá a boldog várakozás érzése is. Megjelennek fantáziájában a képek, ahogyan majd karácsonykor megkapja az ajándékát. Az elképzelt jelenetek boldogsággal tölthetik fel pici lelkét. Hát nem jobb így mindenkinek?

Boldog, Békés Adventi készülődést és Szeretetben, Családi Melegségben eltöltött Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Szerző: Posztós Réka, pszichológus


NÉVJEGY
Posztós Réka: pszichológus, integratív gyermekterapeuta 
Elérhetőség:
lehetszkiraly@gmail.com; Tel: 0670/420-6327

10 éve foglalkozom gyerekekkel és gyerekcsoportokkal. Egész életemet végig kísérte a mesék és az alkotás szeretete, melyet családom nő tagjai hagytak rám örökül. Nem véletlen, hogy életutam során választásaimat mindezek irányába tettem meg és segítő tevékenységemben kiemelt helyet kapnak. Küldetésemnek tartom a gyermekek életének megkönnyítését, fontos számomra, hogy közvetítsem a családok felé az együtt töltött hasznos idő és a családban rejlő megtartó erő pótolhatatlanságát.
www.posztosreka.hu
www.facebook.com/lehetszkiralyr
pinterest.com
www.instagram.com/lehetsz/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére