Jelenlegi hely

Természet, ahol otthon vagyunk

XI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok - július 8-9.

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok sok gyógynövénybarát számára az egyik legfontosabb nyárindító esemény. Idén július 8-9-én – szombaton és vasárnap – várják a szervezők a gyógynövények szerelmeseit Szabó Gyuri bácsi falujába, a Bükk egyik eldugott, romlatlan szépségű településére, Bükkszentkeresztre.

Gyuri bácsi, a Bükki füves ember ajánlásával

A rendezvény megálmodója, a 89 éves Gyuri bácsi a népi gyógyítás egyik legtapasztaltabb mestere, aki kisgyermekként nagymamájától, Bori nénitől, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét. A sajókazinci nagymama nagy kincset hozott magával szülőfalujából: a gyógyító növények ismeretét, tiszteletét, a népi gyógyító tudást. Mint a környék ismert javasasszonya, ő kúrálta a hozzá forduló betegeket. Kisunokáját már gyerekkorában hívta az erdő, rengeteget kószált a természetben, és szívta magába a nagymamájától hallott gyógynövényes ismereteket.    

Gyuri bácsi az évtizedek alatt folyamatosan továbbfejlesztette, gyarapította ismereteit a gyógynövényekről, harmonikusan vegyítve javasasszony nagymamája ősi tudását saját tapasztalataival és a legfrissebb fitoterápiai kutatásokkal. Ebben hű segítőtársa lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta is, aki szintén elkötelezett a gyógynövényes ismeretterjesztés, egészségvédelem iránt. A bükki füvesember hite a növények gyógyító erejében sokak érdeklődését keltette fel a fitoterápia világa iránt, így a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok immár több ezer látogatót vonz. Bár Szabó Gyuri bácsi már majdnem 90 éves, éppen az ő nyitottsága, tanulni és a tanítani vágyása garantálja, hogy a Gyógynövénynapok egy mindig friss, naprakész témákkal jelentkező, több generációt megszólítani képes fesztivál.

„Természet, ahol otthon vagyunk” 

A fenti mottó köré épül az idei program. Szabó Gyuri bácsi és lánya a fesztivál mindkét napján tart majd előadást és nyilvános tanácsadást is, melyen a közönség kérdéseit válaszolják meg. A rendezvény háziasszonya természetesen ismét Kertész Zsuzsa lesz. A fesztiválon meg lehet majd hallgatni Schäffer Erzsébet Príma Primissima díjas írót, Szendi Gábor táplálkozási szakértőt, dr. Halmy Lászlóné Esztert, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnökét, dr. Gillich István természetgyógyászt. Előadást tart majd dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító, Árvai Nóra pszichológus, Kump Edina környezetkutató és Nagy Réka (Ökoanyu) blogger is. Soltész Erzsébet dietetikust nem csak a színpadon hallhatják majd, de szombat délután a Diabess sátorban személyre szabott táplálkozási tanácsokért is fordulhatnak hozzá.

A fesztivál ideje alatt a látogatók szakképzett túravezetők kíséretében kirándulhatnak a Bükkben, és óránként indulnak séták Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjébe is. A kisgyermekes családokat szabadtéri népi játékok és kézműves foglalkozások várják. Akik szívesen beállnának egy-egy könnyebb mozgásórára, azok Zsámbókné Zana Mária Aviva- és jógaóráin vehetnek részt. A rendezvény résztvevői ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokra is bejelentkezhetnek, és az alternatív gyógyítás képviselőivel is találkozhatnak. A fesztivál ideje alatt hatalmas kirakodóvásár is várja a vendégeket: a falu főutcáján ilyenkor a pultok házi készítésű szörpöktől, lekvároktól, sajtoktól roskadoznak.

A XI. Gyógynövénynapokra a szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne kiszállni egy kicsit a mindennapok hajtásából, és szívesen eltöltene egy inspiráló, szívet-lelket melengető, hangulatos hétvégét Bükkszentkereszten.

Részletes program 
Miskolcimami - Tóth Ági, Györgytea

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére