Jelenlegi hely

Te is kifogásokat keresel?

Néhány év étrend-tanácsadás, edzősködés után nem kevés kifogással hozott össze a sors. Kifogás a túlsúlyra, a mozgáshiányra mindig van, mindig is volt.

Facebookos posztokban elemzik, milyen klassz az általuk képviselt alkat, és életmód. Mert ugye „kövéren is boldogan”, meg „nem akar izmos halott lenni”.

Hogy én ezt mégsem találom olyan jópofának, annak több oka is van. Egyrészt mert magam is jártam az ő cipőjükben, egyszer majd ezt is elmesélem...

Másrészt a személyes beszélgetések során mindig kiderül, hogy tulajdonképpen cefetül érzik magukat a bőrükben, főleg így nyáron.

És az a lángos, meg fagyi sem segít, csak két percig, utána jön a lelkiismeretfurdalás. És a fekete ruha, mert az ugye slankít…

(Most komolyan, ezt még elhiszi valaki? Olyan ez, mint a dohányzó gyerek, aki felnőttnek érzi magát, közben meg egyszerűen annak látszik, ami.)

Néha összefutunk az utcán: „most akkor már tényleg jövök, változtatok, együnk másképpen, nem vagyok jól, sok a túlsúly, mindig fáradt vagyok, tudom, hogy változtatni kellene…”

Aztán telnek a napok, várom, nem jön.

És akkor jönnek a kifogások.

Kifogás az idő:

Sosem érek rá, dolgozom, utána a gyerekek, hétvégén takarítás…

Ez nehéz, igen, ezt aláírom. De valahogy azokra a fránya sorozatokra mégis jut idő, nem? (Említettemmár, hogy nincs tévénk?)

Oké, akkor ne menj el szervezetten sportolni! De miért is nem lehet változtatni az étkezésen? 20 perc alatt elkészíthető családbarát receptjeim vannak. Tényleg: meddig is tart bedobni valamit a sütőbe, vagy teflonban összepirítani? Vagy még mindig hatlapost sütsz a rántott csirke után? Meg elé levest, mert három fogás alatt nincs is családi ebéd?

Apró változtatások, és végül te nyersz az időddel… Lehet, hogy még egy nagy ebéd utáni kirándulás is belefér majd!?

Kifogás a fáradtság:

Tudod, hogy végül is a mozgáshiány, és a minőségileg helytelen táplálkozás miatt vagy folyton fáradt?

Téged is ért már el a kajakóma? Este nem tudsz elaludni? Hova fordulsz a problémáiddal?

Üldögélsz néhány órát a rendelőben, kiváltod a méregdrága gyógyszert, vagy megveszed a táplálékkiegészítőt, ami „természetesen hat”, és végeredményben nem változtatsz semmin? El tudod képzelni, mennyivel több az energiája annak, aki a sportol, és helyesen táplálkozik?

Kifogás az étrend:

Ezt sajnálom… Sajnálom, hogy sokan nem látnak túl a csirke-brokkoli- rizs-zab kombináción, és elhitetik veled, hogy csak így lehet. Ez hazugság, és nagyon rossz irány!

Sajnálom, ha te nem látsz túl a tészta-krumpli köreteken. Egyszer írd le, mit eszel a héten. Elképzelhető, hogy az általad változatosnak vélt étrend mindössze 3-4 alapanyagon nyugszik, melyek nélkülözik a legalapvetőbb vitaminokat és ásványi anyagokat is, de legalább elálmosítanak?

Kifogás a pénz:

Az egészséges életmód drága, nekem erre nincs pénzem.

Tényleg drága? Megmutassam, mennyi olcsó, remek ételünk van, idényzöldségek például?

Megmutassam, milyen fantasztikus dolgokat főzhetsz belőlük? Kíváncsi vagy rá, hogy készítheted el a divatos kúrák kenyereit otthon is, egyszerűen, gyorsan, adalékanyagok nélkül? Elhiszed, hogy végül itt is csak te és a családod nyerhet?

Mellesleg: 20 g krumplit akciósan tényleg megveszel 299 Ft-ért? Mert ennyi a chips, legalábbis mikor utoljára nagy betűkkel kiírva láttam. Soroljam tovább a drága szemeteket? Akkor melyikünk költ feleslegesen sokat?

Most eszembe jutott a vasárnap is, mikor néha nagylányommal csajos délután tartva nézelődünk a bevásárló központban. Eszembe jutott a rengeteg család, akik éppen Mekis, vagy silány kínai ebédjüket költik el ott. Mondjuk négyen. Az vajon mennyi pénzbe kerülhet?

Kifogás az is, mikor igyekeznek elhitetni magukkal, vagy inkább másokkal, hogy ők tulajdonképpen így boldogok.

Akkor csak azt nem értem, miért a sok próbálkozás? A megannyi elkezdett, majd ott hagyott fogyókúra? A kínos ruhapróbák? A fürdőruhavásárlás, ami kész gyötrelem? A tippek gyűjtögetése különböző netes csoportokban? Most akkor jó így Neked, vagy mégsem annyira?

Emlékszel még, milyen volt, amikor utoljára felszabadultan éltél, mozogtál? Tényleg boldog vagy most? Elfogadod, hogy magas a vérnyomásod, hogy összeér a combod, vagy éppen vékony vagy, de folyton fáj a hátad, a derekad, rosszul alszol, kedvetlen vagy, lassan sehová sem akarsz menni?

Tényleg nyugdíjasként akarsz már most élni?

Kifogás az összes csoda módszer

Több ezer forintot kifizetsz drága kúrákra, csodabogyóra, ilyen-olyan porokra, folyadékokra, kezelésre, amitől csak a kezelő lesz vékonyabb, és neki lesz egyedül kevesebb narancsbőre. Meddig hiszed még el, hogy nélküled kezdődik a változás? Hogy elég, ha odamész, és betekercselnek, masszíroznak, beveszed ezt-azt, és majd jön a siker? Meddig áltatod még magad azzal, hogy befektetés nélkül van nyereség?

És, ha én azt mondom, hogy a befektetés nem kivétel, hanem az már maga a nyereség része? Nem vagyok nagy közgazdász, de ebben az esetben ez tényleg így van… Elképzelhető, hogy egyszer csak jobban fogod érezni magad ? Valami olyantól, amitől eddig tartottál, és kifogásokat gyűjtöttél, hogy ne kelljen szembesülni vele?

Kifogások mindig vannak. Hetente kapom őket.

Ami azért is vicces, mert igazából nem velem tesz jót, aki elindul az általam kínált úton. Nem az én életemet változtatja meg alapjaiban pozitív irányba, hiszen az már megtörtént.

Neked kell változtatnod, és a körülmények majd hozzád fognak idomulni. Egyszerűbben, mint hinnéd!


Szerző: Gyarmati Bea edző, táplálkozási- és életmód tanácsadó


Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére