Jelenlegi hely

Mire figyeljünk gyerekkel a hóban?

Ha hinni lehet az időjósoknak, idén nem lesz fehér karácsony. Én azért nem adom fel és legalább a két ünnep közötti időszakban reménykedem, hogy végre 1 éves kislányom is kipróbálhatja az angyalkázást, a hóemberépítést, meg a szánkózást. De addig is a meleg szobából, asztalon egy gőzölgő forró teával gyorsan összeszedtem Nektek, hogy mire is érdemes figyelni, ha kint végre minden csupa fehér lesz.

A móka előtt bizony jól fel kell öltöztetni a gyerekeket. Na de hogyan?

  • Pelenkásoknak a legjobb a vízhatlan, jó meleg overál, mivel ez védi a legjobban a derekukat mind a hidegtől, mind a nedvességtől. Szobatiszta gyerkőcöknél már más a helyzet, mivel amíg az utolsónál is utolsóbb pillanatban szólnak, hogy pisilni kell (és hidegben ez hatványozottan jelentkezik), addig a legjobb, ha csak alulról kell megbontani az öltözéküket. Ehhez persze az kell, hogy rétegesen öltöztessük fel őket, vagyis az overál/téli kabát alá több vékonyabb pulóver kerüljön, és ha van a kabáthoz hófogó, ne feledkezzetek el azt is rácsatolni. Én a sínadrágokra esküszöm a vízhatlanságuk, melegségük miatt. Ezek között is vannak már olyan változatok, amelyeknek jó magas a derekuk, így még a nagy játék közben is védve van a gyerkőc, vagy választhatjátok a kantáros változatot is (ekkor viszont jól gyakoroljátok be a csatok kikapcsolását: tudod, a pisilés miatt). A nadrág szárát vagy tűrjétek be a csizmába/hótaposóba (lényeg, hogy ez is vízhatlan és bélelt legyen), vagy húzzátok úgy rá, hogy a hó ne tudjon bejutni a lábbelibe.
  • Sapka: egy bőven elég, duplánál már könnyen beleizzadhat a fej, és akkor az örömbe üröm is vegyül. A sapka azonban legyen vastag és védje a gyerkőc fülét. Kisebb korban az űrhajós sapka is jó szolgálatot tesz, és egyben megoldja a sál kérdését is. A nagyobbak a „dizájn” miatt már valószínűleg nem fogják felvenni, és persze sok kisgyerek sem szereti, de egy próbát megér.
  • Sálat ne kössetek a száj elé, mert a kilélegzett levegő gyorsan ráfagyhat, így a gyerek még hidegebb levegőt szívhat be, mint sál nélkül.
  • A kesztyű elengedhetetlenül fontos. Kötött kesztyűt felejtsétek el, mert gyorsan átáznak és jégpáncélként fagyhatnak a gyerek kezére. Én az ötujjas, síkesztyűre esküszöm: vízhatlan és könnyen tud vele fogni (egy igazi hócsatában pedig villámsebességgel kell hogy készüljenek a hógolyók).

Hogy a kint töltött idő valóban az örömről és ne a bosszúságról szóljon, fontos néhány szabályt betartatni a gyerekekkel, illetve ezekre figyelni:

  1. Kezdő hógolyózók még nem tudják, így érdemes a hócsata előtt felhívni a figyelmet, hogy arcra, fejre tilos a célzás. Sőt, akár azt is kiköthetjük, hogy kizárólag a lábra dobott hógolyó a megengedett. Talán még neked is vannak kellemetlen emlékeid a nyakadban olvadó jégcsodákról…
  2. Fagyott hóval, jégdarabokkal kevert hógolyóval ne dobálózzanak. Persze ha soha nem fordult meg hasonló a fejükben, akkor ne most adjunk nekik öleteket!
  3. Szánkózáshoz mindig biztonságos helyet válasszatok. Kicsivel a túlságosan zsúfolt szánkópályákat is kerüljétek, mert könnyen feldönthetik, elüthetik a nagyok.
  4. Kisgyerekeknél különösen fontos, hogy csak lankás, alacsony dombról ereszkedjenek le, mivel még nem nagyon tudnak kormányozni. Hagyományos faszánkót válasszatok, a háttámlás, karfás szánkót nem a lesiklásra tervezték! Először pedig jobb, ha szülővel csúszik le a gyerkőc, majd ha már biztonságban érzi magát, akkor próbálkozzon egyedül.
  5. Ha sétára indultok a gyerekekkel, akkor a szánkóra tegyetek vastag takarót, mert sajnos gyorsan átveszi a hideget. Kicsiknél a bundaszák is praktikus lehet, amibe a nagy mínuszokba még akár melegvizes palackot is tehettek.
  6. Ha pedig átáztatok vagy már elég időt töltöttek a szabadban, akkor irány a jó meleg szoba, gyors átöltöztetés (egy fürdő sem árthat), majd egy meleg tea. Nagy hidegben érdemes inkább többször kimenni a nap folyamán, mint egyszer órákat kint tölteni.

Jó szórakozást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére