Jelenlegi hely

Ha nem elég az anyatej - pótoljuk vagy ne?

A élet első 6 hónapjában -  ahogy azt korábbi cikkemben írtam-  kulcsfontosságú az anyatejes táplálás, a baba számára a születést követően ez a legtökéletesebb táplálék. A szoptatás körüli kezdeti nehézségek idején sokszor túlaggódnak az újdonsült anyukák, hogy elegendő mennyiségű, illetve megfelelő minőségű-e a tejük. Aggodalomra azonban a legtöbb esetben nincs ok: az anyatej mennyisége és összetétele a kisbaba igényei szerint változik (akár egy etetésen belül is). Bizonyos esetekben azonban valóban előfordul, hogy nem elég  az anyatej – mit tehet ilyenkor az édesanya?

Sajnos általános tapasztalatom, hogy a legtöbb anya ad valamilyen kiegészítést, pótlást a kisbabájának már a 6. hónap előtt. A WHO és hazai ajánlások is megerősítik, hogy e kor előtt a csecsemőnek sem más folyadékra, sem más táplálékra nincs szüksége. Legelőször tehát mindenképpen azt kell megvizsgálni, hogy valóban szükséges-e a hozzátáplálás?

Biztosan nem elég?

A csecsemőkori szoptatással összefüggésben sok olyan viselkedés tapasztalható, amik önmagukban nem biztosan jelzik azt, hogy az anyatej kevés.

Ilyenek lehetnek (a teljesség igénye nélkül):

 • szoptatás közben vagy utána a kisbaba nem nyugszik meg
 • a szopásigény a korábbiakhoz képes nagyobb
 • az éjszakai ébredések gyakoribbak lesznek
 • délután és estefelé nyűgösebb a baba
 • a harmadik hónap után a baba gyarapodása lelassul

A fentieknek több oka lehet: felmerülő betegség, hirtelen felmerülő technikai probléma, de bizonyos esetekben ezek normális jelenségek is lehetnek.

Mikor mondjuk ki: pótlás kell?

Ha a kisbaba súlygyarapodása nem megfelelő, a pótlás akkor jöhet szóba, de fontos tudnunk: a baba súlyát és annak gyarapodását mindig önmagához kell mérnünk és hasonlítanunk, nem más babáékhoz, nem általánosító táblázatokhoz. 

Módszerek a pótláshoz

Ne nyúlj kapásból tápszerhez! A boltokban, drogériákban ma már (bizonyos értelemben sajnos) minden korlátozás nélkül kaphatunk tápszereket, ezért legtöbbször a leggyorsabb és számunkra a legegszerűbb módszerhez folyamodunk: tápszert vásárolunk.

Nézzük meg, mielőtt a tápszerhez folyamodunk, milyen lehetőségek, módszerek vannak:

- saját tejjel való pótlás - ha korábban sikerült a felesleget lefejnünk és azt tárolnunk, most bátran adhatjuk a babának

- más anya tejével való pótlás - több városban van megszervezve az anyatejgyűjtés, ahonnan a kismamák bizonyos mennyiséget  kaphatnak. Feltétele: a gyermekorvos receptre írja fel az anyatejet. Fontos tudnunk, hogy ennél a lehetőségnél elsősorban örökbe fogadott, árva vagy betegen született kisbabák előnyt élveznek. Léteznek már országos vagy helyi anyatejes csoportok is, ezekben is érdemes körülnéznünk, ha az állami rendszerben nem sikerül anyatejhez jutnuk (ennek általában az az oka, hogy nagyon kevés a tejleadó anyuka). Ilyen csoportok: Anyatej háztól-házigAnyatej veszek / keresekAnyatej eladó

- tápszer - ha az előzőek közül egyik sem elérhető, csak a harmadik lehetőség legyen! 

A megfelelő tápszet kiválasztásához és annak megfelelő adagolásához mindenképpen forduljunk gyerekorvoshoz! Bár tényleg csábítóak a drogériák polcairól korlátozás nélkül beszerezhető tápszerek, azok összetétele és kori meghatározása, esetleges allargén hordozói nem biztos, hogy megfelelnek a gyermekünknek. 

Mennyi az elegendő mennyiség?

A hiányzó mennyiség kiszámolása, megfelelő meghatározása szigorúan a gyermekorvos feladata, kompetenciája - higgyünk neki, a szakmai tapasztalata, tudása alapján szakszerű tanácsot tud adni! A helyes mennyiség megállapítása azért fontos, hogy a baba a szükségesnél több kiegészítést ne kapjon. Amennyiben a hozzátáplálás orvos/szakember felügyelete, kontrollja nélkül zajlik, a tápszeres pótlás mesterséges táplálásra való átállásra vezethet! Fontos aggodalmainkat és nehézségeinket megosztani a gyerekorvossal, tudnia kell a súlygyarapodást/csökkenést, a pelenka tarrtalmát, hogy ő megfelelően tudjon reagálni a kialakult helyzetre.

Eszközök, technikák, amivel az anyatejes táplálást segíthetjük

Ha a cél a szoptatás fentartása, ill. az átmeneti állapot után a kizárólagos szoptatáshoz való visszatérés, akkor érdemes laktációs tanácsadó segítségét kérni. A tanácsadó megtanítja a kismamát az átmeneti állapotban használható speciális technikákra, segít ebben az időszakban a fejésben, annak fenntartásában, ill. látja, hogy a pótlásnak mekkora mennyiségűnek kell lennie.

A cumisüveg túl korai használata, bevezetése leggyakrabban cumizavart okoz, amiről később nagyon nehéz "leszoktatni" a babát, legtöbbször nem is sikerül visszatérni a szoptatáshoz. 
Mit tegyünk, ha mégis cumisüvegre van szükségünk? A lehető legkisebb nyílású cumit válasszuk hozzá, így a folyadék lassan folyik ki belőle, így a baba nem szokja meg a gyors táplálékhoz jutást és nem "lustul" el.

A cumisüvegen kívül azonban több eszköz is segítheti az átmeneti időszakot.

1. Svéd itatópohár - talán az egyik legismertebb és a legtöbb bababoltban/drogériában beszerezhető speciális alakú, maximálisan sterilizálható pohár, aminek a segítségével egy-egy korty tejet könnyen lehet önteni a baba szájába. Ez a legszoptatásbarátabb eszköz azoknak, akik átmenetileg nem tudnak szopni, de a visszatérési lehetőséget biztosítani szeretnék. A speciálisan kilakított csőr tökéletesen felfekszik a baba nyelvére és az anyatej nem folyik ki a száján.
Használata nem zavarja meg a pici veleszületett szopási készségét, de hozzájut a szükséges folyadék mennyiséghez, majd később is képes lesz a szopizásra. 

2. SNS - azaz szoptanít készülék - szoptatási zavarnál (pl. a baba nem tud hatékonyan szopizni), átmenetileg kevés anyatej esetén rendkívül hatékony. A szerkezet lényege, hogy az anyatej egy kis tárolóban van az anyuka nyakában, a baba a mellett bekapva egy vékony csövön keresztül kapja a pótlást. A készülék több szempontból hatékony: a tejtermelődést folyamatosan segíti az ingerléssel, szoptatással ill. a baba a szopóreflexet gyakorolva nem szokik hozzá a cumisüvegjez. Gyakorló anyaként nagyobbik lányom születésekor ezt használtuk, nagy sikerrel.


kép forrása

3. Soft Cup - speciális etetőüveg, aminek a végén nem cumi, hanem kanál csatlakozik - ami általában szilikon, így egyesíti a kanalazás és a poharazás előnyeit - akkor is, ha nagyobb mennyiséget adunk a babának. 


kép forrása

4. Habermann etető - etető cumisüveg, mely egy megnyújtott cumijú üveghez hasonlít. Olyan sepciális esetekben alkalmazzák, amikor anatómiai eltéréssel született a csecsemő ( ajak- és/vagy szájhasadékkal) 


kép forrása

Az átmeneti időszakban hogyan serkenthetjük az anyatej termelődést?
 • Bármilyen furcsa, de tény: a legjobb anyatej-serkentő maga a baba. Ezért is remek eszköz az SNS alkalmazása, hisz a tej szoptatás közben termelődik.
 • Ha sok az otthoni  munka, fontos, hogy tudjuk letenni, képesek legyünk pihenni! Ha megoldható, akár egy teljes napot is tölthet a kismama pihenéssel, minél többet próbálkozva a szoptatással. Fontos, hogy ebben az esetben nem fejésről beszélünk, hanem a baba mellre helyezéséről. 
 • Megfelelő mennyiségű pihenés mellett fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, ivás. A napi minimum 2 liternyi folyadék elfogyasztása. Tipp: a konyhapultra reggel késztsünk ki palackban 2 liternyi folyadékot, így egész nap szemmel tarthatjuk, hogy mennyit ittunk.

Tejserkentők alkalmazása - több esetben alkalmazhatjuk a természetes, évtizedek óta bevált természetes tejserkentőket ill. azok modernebb változatát is. A szülés után azonnal teljesen felesleges ezeket alkalmazni, 2-3 hétig várjunk velük!

 • tea: legismertebbek a Laktoherbm és a Fitolac amiből napi 1-2 császe is elég
 • házi teakeverék: Másfél liter felforralt vízhez adunk 1-1 tesáskanálnyi csalánlevelet, kakukkfüvet, citromfüvet, édesköményt, kamillavirágot, kecskehutát és 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 
 • homeopátisás készítények - erről bővebben itt olvashatsz

 

  Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
  2 gyermek édesanyja, egészségfejlesztő szakember
  a Manóvár Kölcsönző tulajdonosa

  Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

  Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Neked ajánljuk!

  Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

  Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

  Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
  Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

  Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

  Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
  Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

  Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

  Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
  Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

  Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

  Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

  Partnereink

  Ugrás az oldal tetejére