Jelenlegi hely

Varázslatos erdei kalandokkal vár Szent Iván-éjjelén a Zsuzsi Erdei Vasút

Időpont: 2022. június 25., szombat 19.30-22.20
Helyszín: Hármashegyalja

 

Varázslatos éjszakára hívja az érdeklődőket június 25-én, szombaton a Zsuzsi Erdei Vasút. A régi hiedelem szerint a nyári napfordulót követő Szent Iván-éj a varázslatok éjszakája, a fény ünnepe, melyhez számos hagyomány és babona fűződik. Ezeket lehet majd közelebbről megismerni a Zsuzsi Vasút rendhagyó éjszakai eseményén, melynek főszerepében a természet, mint nagy varázsló áll majd!

 Szent Iván éjjele több szempontból is különleges, hiszen rengeteg hiedelem kapcsolódik hozzá. Amellett, hogy az egyik legpogányabb gyökerekkel rendelkező ünnep, a keresztény egyház is elfogadta és megtette Keresztelő Szent János, vagyis Szent Iván napjává. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak. A népi babonák és hagyományok mellett a nyári napforduló időszaka egy másik különlegességgel is megörvendezteti a természetkedvelőket: Szent Iván éjjelének környékén a természet is ünnepel, a dátumhoz közel eső napokban kezdődik meg a szentjánosbogarak rajzása is.

 Az idén 140-ik születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút egy igazi varázslatos programmal várja az érdeklődőket június 25-én, szombaton, Szent Iván éjjelén. A programra érkezők egy különleges éjszakai vonatozást követően vezetett erdei túrán vehetnek részt, melynek során megismerhetik a sötét erdő rejtelmeit, megtudhatják, milyen népi hiedelmek kötődnek a vakítóan sárga színű közönséges orbáncfűhöz, valamint, hogy miért és hogyan világítanak kis lámpásokként a sötétben a szentjánosbogarak. A jó hangulatról törzsi táncok, tüzes és LED-produkciók is gondoskodnak majd.

A Szent Iván-éji esemény részletes programja:

  • 19:30 Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról;
  • 20:30 Vonat érkezése Hármashegyaljára;
  • 20:40 Szentjánosbogár-túra Varga Edit környezeti nevelő vezetésével; Főnix Tribal - Talizmán duó: Törzsi fúziós hastáncos produkció; Latin Dream LED Show – Amirah HMS műsora;
  • 22:20 Vonat visszaindulása Debrecenbe.

 A Természet Házában további programokkal várják a családokat. Érkezik a Madársuli, akik a baglyok titokzatos szeméről mesélnek majd az érdeklődőknek, de lesz arcfestés, jósda és kreatív foglalkozások is, többek között mandala-, éjrózsa- és tüzespálca-készítés.

A Szent Iván-éji programra rendkívüli menetrenddel közlekedik a Zsuzsi vonat:

  • 19:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról és
  • 22:20-kor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe.

 

A vonat ezen az estén csak a Ruyter utcai, Hétvezér megállóhelyen és a Hármashegyaljai állomásokon áll meg, így a kedves Utasaink csak ezen a három megállóhelyen tudnak a vonatra fel- és leszállni.  

A többi megállóhelyen a vonat nem áll meg az est folyamán.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére