Jelenlegi hely

40 éves Debrecenben az apás szülés, dr. Szeverényi Péterre emlékeznek

40 évvel ezelőtt indult el az apás szülés Debrecenben, köszönhetően dr. Szeverényi Péter szülész-nőgyógyásznak. Emlékére tudományos ülést tartanak.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szervezésében kerül sor a Dr. Szeverényi Péterre emlékező tudományos ülésre. Az alig egy éve elhunyt, elhivatott szakemberről, munkásságáról és a folytatásról, eredményekről a pályatársak, kollégák tartanak előadásokat.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az egészséges anyákat és újszülöttjeiket nem választották el egymástól, a gyermek azonnal emlőre kerülhetett, létrejöhetett a korai kötődés szempontjából alapvetően fontos bőr-bőr kontaktus. 

Kezdeményezése révén vált az apás szülés vált mellett mindennapi gyakorlattá a rooming-in ápolási rendszer meghonosodása is. Mindezek eredményeként a debreceni Szülészeti Klinika 1992-ben Európában elsőként érdemelte ki a Baby-friendly Hospital („bababarát kórház”) megtisztelő címet.

Negyvennégy év alatt körülbelül 3800 gyermeket segített a világra dr. Szeverényi Péter a debreceni női klinikán.  A magyar orvosvezetők által akkor még elutasított gondolkodással szemben állva nagy energiákat mozgósított már a 80-as évektől azért, hogy a szülés a férfiak számára párjukkal együtt átélhető esemény válljon. Ne maradjon tabuktól övezett ismeretlen, az anyák és a babák között pedig létrejöhessenek a korai kötődés alapvető feltételei.

A rendezvényre 2024. május 10-én, 13.00 órától kerül sor a DE KK Szülészeti Klinika Tantermében (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)

Az esemény védnökei Prof. Dr. Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Engler Ágnes, a DE Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet tanszékvezetője, a Három királyfi három királylány Mozgalom debreceni szervezetének vezetője.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére