Jelenlegi hely

Hétvégi programok az Agórában - június 25-26.

Időpont: 2022. június 25-26., szombat-vasárnap 10.00-18.00
Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert - Bejárat a Móricz Zsigmond úti parkoló felől!)

 

Planetárium: A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

Földtől a Világegyetemig az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Színházzal együttműködve. Narrátor: Varga Klári

 A film angol nyelvű előzetese itt nézhető meg.

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumban ajánlott a maszk használata.

2022. június 25., szombat 11.00, június 26., vasárnap 14.00

Lufimóka

Egy léggömböt nem nehéz kipukkasztani. Vagy mégis? A kísérleti bemutató során a lufi kap hideget, meleget, hegyeset és nehezet, miközben különböző fizikai jelenségeket figyelhetünk meg az elkerülhetetlen durranások közepette.

A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. június 25., szombat 12.00 és 15.00 óra

A beporzás mesterei

Hogyan csalogatják magukhoz a virágok a beporzókat? Gondoltátok volna, hogy hüllők vagy majmok is szerepet játszhatnak a beporzásban? Vajon ugyanúgy látják a virágokat az állatok, mint mi emberek? És milyen hatással lenne a Földünkre, ha a méhek kipusztulnának? Az előadás során az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan kommunikálnak egymással a méhek.

A 30 perces előadást 6 éves kortól ajánljuk.

2022. június 25., szombat 13.00 és június 26., vasárnap 13.00

Planetárium: Satelix

Mire jók a műholdak és mi lesz a jövőjük? Mit tudnak a magyar űreszközök? Milyen hatással vannak az űrtechnikai fejlesztések az életünkre? A TIT Budapesti Planetárium munkatársai, valamint cseh, lengyel, szlovák és német planetáriumok közreműködésével készült teljeskupolás-film bemutatja az európai műholdak céljait, eredményeit, és kiderül az is, hogy miként befolyásolja az űrkutatás a mindennapi életünket.

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumban ajánlott a maszk használata.

2022. június 25., szombat 14.00 és június 26., vasárnap 16.00

Planetárium: Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első a Tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.

Utazás a Tejútrendszer középpontjába
A Naprendszerünknek otthont adó galaxis legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket a rövidfilm az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével. A chilei Atacama-sivatagban található gigantikus kupolák alatt működnek a valaha épült legfejlettebb és legnagyobb teljesítményű teleszkópok. A segítségükkel a szabad szemmel megfigyelhető objektumoknál négy milliárdszor halványabbakat is láthatunk, és még soha nem tapasztalt mélységekben tanulmányozhatjuk a Világegyetemünket.
8 perc

Cycle/Körforgás
Kép és zene találkozik Eric Freeman különleges teljeskupolás-filmjében. Az elektronikus zeneszerző egy nyáron keresztül sátrazott és készített lélegzetelállító, 360 fokos timelapse videókat a természetről és az égboltról. Saját komponálású elektronikus zeneműve is segít visszaadni a kaland hangulatát.
7 perc

A két filmet egymás után, megszakítás nélkül vetítjük. A planetáriumi programot 6 éves kortól ajánljuk.

A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Felhívjuk figyelmüket, hogy a planetáriumban javasoljuk a maszk használatát.

2022. június 25., szombat 16.00 június 26., vasárnap 11.00

Planetárium: Europe to the Stars - angol

Europe to the Stars takes the viewer on an epic journey behind the scenes at the most productive ground-based observatory in the world, revealing the science, the history, the technology and the people.
Discover the European Southern Observatory in a story of cosmic curiosity, courage and perseverance; a story of observing a Universe of deep mysteries and hidden secrets; and a story of designing, building and operating the most powerful ground-based telescopes on the planet.
The movie focuses on the essential aspects of an astronomical observatory, while offering a broader view of how astronomy is done. From site-testing to locate the best places in the world for observing the sky, to how telescopes are built and what mysteries of the Universe astronomers are revealing.

Europe to the Stars – fulldome english dubbed movie from 5 pm on every Thursday and Saturday.

The 31-min-movie is suitable from the age of 8 and above. The planetarium has a capacity of 40 people. Thus, visitors can participate in these programs with a limited number, in order of arrival. Participation is possible with the Agora entry ticket.

2022. június 25., szombat 17.00

Villámshow

Mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok? Miért van hangjuk és fényük? Milyen hatással vannak környezetükre és kell-e tőlük félnünk?

A látványos fizikai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. június 26., vasárnap 12.00 és 15.00

Planetárium: The Sun, Our Living Star - angol

The Sun has shone on our world for four and a half billion years. The light that warms our skin today has been felt by every person who has ever lived.
It is our nearest star and our planet’s powerhouse, the source of the energy that drives our winds, our weather and all life.
The passage of the Sun’s fiery disc across the sky — day by day, month by month — was the only way to keep track of time for countless past civilisations.
Don’t be fooled by the terminology; although it is a typical dwarf star, the Sun consumes 600 million tons of hydrogen each second and is 500 times as massive as all the planets combined.
Discover the secrets of our star in this planetarium show and experience never-before-seen images of the Sun’s violent surface in immersive fulldome format.

The Sun, Our Living Star – fulldome english dubbed movie from 5 pm on every Wednesday, Friday and Sunday.

The 24-min-movie is suitable from the age of 8 and above. The planetarium has a capacity of 40 people. Thus, visitors can participate in these programs with a limited number, in order of arrival. Participation is possible with the Agora entry ticket.

2022. június 26., vasárnap 17.00

Szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat. A részletes programról ITT lehet tájékozódni.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére