Jelenlegi hely

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Amikor babát tervezünk és izgatottan vásároljuk a teszteket, vagy épp nem tervezzük és ezért izgulunk, általában olyan egyszerűnek tűnik minden. Kell pár dolog és miénk a boldogság!

Amikor kiderül, hogy megfogant a gyermekünk és elújságoljuk a környezetünknek, nagy érzelmeket kavarunk fel a lelkes gratulációktól a szigorú kérdésekig, és áramlani kezdenek felénk a tanácsok, szüléstörténetek, félelmek, „mi-lesz-ha” kérdések. Ezek általában arról a személyről szólnak, akitől érkeznek, az ő érzelmei, félelmei, gondolatai, tapasztalatai. Hol vagy ebben Te, akiben az új élet fogant? Hányan kérdezik meg mit érzel (a hányingeren túlmutató érzésekre kíváncsian), milyen gondolatok kavarognak benned, vagy szeretnéd-e hallani mindazt, ami épp rád zúdul? Járjuk végig az utat szakmai szempontok alapján, de a lelki történésekre is hangsúlyt helyezve.

A tudat, hogy gyermeketek lesz, sok-sok új érzést hoz, amibe az örömön túl az aggodalom, és a félelmek is beletartoznak. Ez teljesen természetes, hisz olyasmi történik veletek, ami azelőtt soha - akkor is, ha többedik gyereketeket várjátok, hisz 2, 3, 4... stb. gyerekes anyák, apák még nem voltatok idáig, és ezt a gyereket még nem szültétek meg, és csakis egyszer hozhatjátok világra.

A „terhesgondozás” úgy él a köztudatban, mint kötelező orvosi vizsgálatok sora, azt az érzést keltve, hogy szakember kell gondozzon, mert többet tud rólad mint te magad. Fontosnak tartom a vizsgálatokat, hiszen megmutathatják, hogy minden rendben van-e veled és a gyermekeddel, de ugyanilyen fontos, hogy a vizsgálatokon felnőtt, döntésekre képes nőnek érzed magad, ne csak történjen veled valami, amibe nincs beleszólásod, és eltávolít a saját testedtől.

Orvos

Az első nőgyógyászati megjelenésnél általában hüvelyi vizsgálat és ultrahangos vizsgálat történik. A hüvelyi vizsgálat nem szolgál olyan információval, ami a várandósság elején fontos lehet (kivéve ha valaki még soha nem volt nőgyógyásznál és fejlődési rendellenessége van), ám a legtöbb nőben rossz érzést kelt. Racionálisan nehezen megmagyarázható, de annál erőteljesebb érzés a pici babánk féltése. Ezen kívül a hüvelyünk várandósan nagyon érzékeny. Rendben valónak gondolom, ha az orvos megkérdezi szeretnél-e hüvelyi vizsgálatot, majd felvilágosít arról, hogy a vizsgálat után pár óra múlva tapasztalhatsz barnás pecsételő vérzést a bugyidon, ami a vizsgálat miatt van és nem a babádnak van baja. A hüvelyi vizsgálat a magyar orvosi protokoll része, nem minden országban csinálják, de te dönthetsz úgy, hogy nem kéred és úgy is, hogy igen - ha a te döntésed, máris más érzés átélni. Ha nem kéred, nem okozol vele gondot a gyermekednek, és hogy az orvosnak se legyen belőle gondja, hogy nem a protokoll alapján járt el, aláírhatod, hogy saját felelősségre nem kérted.

Ha orvost szeretnél fogadni a szülésedhez, fontos információ számodra, hogy bemutatkozik-e, rád néz-e, szán-e rád időt, megkérdezi-e, hogy kéred-e a vizsgálatot, elmondja-e a fent leírtakat és elfogadja-e a döntésedet. Az is informatív, hogy a rendelőbe érkezéskor hellyel kínál-e, vagy azonnal vetkőzni küld és fél-pucéran beszélget-e veled. Megtudhatod, hogy tisztel-e téged, mint másik autonóm személyt - ez fontos lehet abban a döntésedben, hogy a szülésedhez őt szeretnéd-e majd hívni.

Az első ultrahang (UH) fontos információt ad: megtudhatod, hogy jó helyen fészkelte-e be magát a gyermeked - kizárva ezzel a méhen kívüli terhesség veszélyét - és csak ultrahangos lelettel kaphatsz „várandós kiskönyvet”, mert van olyan betegség, ami pozitív tesztet ad, de nem fogant baba, vagyis az ultrahang bizonyítja, hogy valóban várandósságról van szó. Ha magabiztos vagy a megérzéseidben és érzed, hogy gyereket vársz, az számodra fontos érzés, az anyává születésed folyamatának fontos része, míg az ultrahangos vizsgálat praktikus tudás, nem helyettesítheti a te érzéseidet. Ha nem érzed, hogy megfogant a gyereked, az sem baj, nem vagy kevesebb annál, aki érzi - mások vagyunk, nem ettől leszünk jó anyák.

Ultrahangos vizsgálat

Amikor az ultrahang vizsgálatra időpontot kérsz kérdezd meg, hogy hasi vagy hüvelyi ultrahangra számíts, ill. hogy az adott orvos a várandósság hányadik hetétől végez hasi UH-t. Egyrészt így nem ér váratlanul a vizsgálat (hüvelyi UH esetén egy műanyag, vibrátorra hasonlító készülékre a doktor óvszert húz és a hüvelyedbe helyezi), másrészt eldöntheted, hogy mikor szeretnéd az első UH vizsgálatot. Érdemes azt a megoldást választani ami megnyugtat. Van aki nagyon korán akarja tudni, hogy minden rendben-e a babájával és vele, van akit az nyugtat meg, ha az első hetekben nem kell a hüvelyét érintő vizsgálaton részt vennie. Ahhoz, hogy a későbbi szociális támogatásokat megkapd, a várandósságod 12. hetéig el kell menned a területileg illetékes védőnőhöz egy ultrahangos lelettel.

A 12. hetet az utolsó menstruációs első napjától számold - valójában a babád a számolt 12. héten még nem 12 hete lakik a méhedben, hanem kb. 8-11 hete, vagyis orvosilag írva ez 10-13 hetet jelent. A nagy különbség (hogy 10 vagy 11....vagy 13 hetes vagy) azért lehet, mert nem csak a ciklus közepén, vagyis a 14. napján foganhat meg egy baba, hanem a ciklus elejétől a végéig majdnem bármikor és nem mindenkinek 28 napos a ciklusa, ami máris befolyásolja a baba valódi korát. Miért fontos ez? Mert az orvos által számolt szülési dátumtól függ, hogy meddig hordhatod a babádat és mikortól számít a várandósságod túlhordásnak - ami szülésindítást jelenthet, aminél nagyobb az esélye a császármetszésnek, mint ha magától indul a folyamat. Erről egy következő cikkben írok majd.

 

A cikksorozat előző részeit itt találod:

 

Szülünk, születünk...

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére