Jelenlegi hely

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Amikor babát tervezünk és izgatottan vásároljuk a teszteket, vagy épp nem tervezzük és ezért izgulunk, általában olyan egyszerűnek tűnik minden. Kell pár dolog és miénk a boldogság!

Amikor kiderül, hogy megfogant a gyermekünk és elújságoljuk a környezetünknek, nagy érzelmeket kavarunk fel a lelkes gratulációktól a szigorú kérdésekig, és áramlani kezdenek felénk a tanácsok, szüléstörténetek, félelmek, „mi-lesz-ha” kérdések. Ezek általában arról a személyről szólnak, akitől érkeznek, az ő érzelmei, félelmei, gondolatai, tapasztalatai. Hol vagy ebben Te, akiben az új élet fogant? Hányan kérdezik meg mit érzel (a hányingeren túlmutató érzésekre kíváncsian), milyen gondolatok kavarognak benned, vagy szeretnéd-e hallani mindazt, ami épp rád zúdul? Járjuk végig az utat szakmai szempontok alapján, de a lelki történésekre is hangsúlyt helyezve.

A tudat, hogy gyermeketek lesz, sok-sok új érzést hoz, amibe az örömön túl az aggodalom, és a félelmek is beletartoznak. Ez teljesen természetes, hisz olyasmi történik veletek, ami azelőtt soha - akkor is, ha többedik gyereketeket várjátok, hisz 2, 3, 4... stb. gyerekes anyák, apák még nem voltatok idáig, és ezt a gyereket még nem szültétek meg, és csakis egyszer hozhatjátok világra.

A „terhesgondozás” úgy él a köztudatban, mint kötelező orvosi vizsgálatok sora, azt az érzést keltve, hogy szakember kell gondozzon, mert többet tud rólad mint te magad. Fontosnak tartom a vizsgálatokat, hiszen megmutathatják, hogy minden rendben van-e veled és a gyermekeddel, de ugyanilyen fontos, hogy a vizsgálatokon felnőtt, döntésekre képes nőnek érzed magad, ne csak történjen veled valami, amibe nincs beleszólásod, és eltávolít a saját testedtől.

Orvos

Az első nőgyógyászati megjelenésnél általában hüvelyi vizsgálat és ultrahangos vizsgálat történik. A hüvelyi vizsgálat nem szolgál olyan információval, ami a várandósság elején fontos lehet (kivéve ha valaki még soha nem volt nőgyógyásznál és fejlődési rendellenessége van), ám a legtöbb nőben rossz érzést kelt. Racionálisan nehezen megmagyarázható, de annál erőteljesebb érzés a pici babánk féltése. Ezen kívül a hüvelyünk várandósan nagyon érzékeny. Rendben valónak gondolom, ha az orvos megkérdezi szeretnél-e hüvelyi vizsgálatot, majd felvilágosít arról, hogy a vizsgálat után pár óra múlva tapasztalhatsz barnás pecsételő vérzést a bugyidon, ami a vizsgálat miatt van és nem a babádnak van baja. A hüvelyi vizsgálat a magyar orvosi protokoll része, nem minden országban csinálják, de te dönthetsz úgy, hogy nem kéred és úgy is, hogy igen - ha a te döntésed, máris más érzés átélni. Ha nem kéred, nem okozol vele gondot a gyermekednek, és hogy az orvosnak se legyen belőle gondja, hogy nem a protokoll alapján járt el, aláírhatod, hogy saját felelősségre nem kérted.

Ha orvost szeretnél fogadni a szülésedhez, fontos információ számodra, hogy bemutatkozik-e, rád néz-e, szán-e rád időt, megkérdezi-e, hogy kéred-e a vizsgálatot, elmondja-e a fent leírtakat és elfogadja-e a döntésedet. Az is informatív, hogy a rendelőbe érkezéskor hellyel kínál-e, vagy azonnal vetkőzni küld és fél-pucéran beszélget-e veled. Megtudhatod, hogy tisztel-e téged, mint másik autonóm személyt - ez fontos lehet abban a döntésedben, hogy a szülésedhez őt szeretnéd-e majd hívni.

Az első ultrahang (UH) fontos információt ad: megtudhatod, hogy jó helyen fészkelte-e be magát a gyermeked - kizárva ezzel a méhen kívüli terhesség veszélyét - és csak ultrahangos lelettel kaphatsz „várandós kiskönyvet”, mert van olyan betegség, ami pozitív tesztet ad, de nem fogant baba, vagyis az ultrahang bizonyítja, hogy valóban várandósságról van szó. Ha magabiztos vagy a megérzéseidben és érzed, hogy gyereket vársz, az számodra fontos érzés, az anyává születésed folyamatának fontos része, míg az ultrahangos vizsgálat praktikus tudás, nem helyettesítheti a te érzéseidet. Ha nem érzed, hogy megfogant a gyereked, az sem baj, nem vagy kevesebb annál, aki érzi - mások vagyunk, nem ettől leszünk jó anyák.

Ultrahangos vizsgálat

Amikor az ultrahang vizsgálatra időpontot kérsz kérdezd meg, hogy hasi vagy hüvelyi ultrahangra számíts, ill. hogy az adott orvos a várandósság hányadik hetétől végez hasi UH-t. Egyrészt így nem ér váratlanul a vizsgálat (hüvelyi UH esetén egy műanyag, vibrátorra hasonlító készülékre a doktor óvszert húz és a hüvelyedbe helyezi), másrészt eldöntheted, hogy mikor szeretnéd az első UH vizsgálatot. Érdemes azt a megoldást választani ami megnyugtat. Van aki nagyon korán akarja tudni, hogy minden rendben-e a babájával és vele, van akit az nyugtat meg, ha az első hetekben nem kell a hüvelyét érintő vizsgálaton részt vennie. Ahhoz, hogy a későbbi szociális támogatásokat megkapd, a várandósságod 12. hetéig el kell menned a területileg illetékes védőnőhöz egy ultrahangos lelettel.

A 12. hetet az utolsó menstruációs első napjától számold - valójában a babád a számolt 12. héten még nem 12 hete lakik a méhedben, hanem kb. 8-11 hete, vagyis orvosilag írva ez 10-13 hetet jelent. A nagy különbség (hogy 10 vagy 11....vagy 13 hetes vagy) azért lehet, mert nem csak a ciklus közepén, vagyis a 14. napján foganhat meg egy baba, hanem a ciklus elejétől a végéig majdnem bármikor és nem mindenkinek 28 napos a ciklusa, ami máris befolyásolja a baba valódi korát. Miért fontos ez? Mert az orvos által számolt szülési dátumtól függ, hogy meddig hordhatod a babádat és mikortól számít a várandósságod túlhordásnak - ami szülésindítást jelenthet, aminél nagyobb az esélye a császármetszésnek, mint ha magától indul a folyamat. Erről egy következő cikkben írok majd.

 

A cikksorozat előző részeit itt találod:

 

Szülünk, születünk...

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére