Jelenlegi hely

A koraszülés

Az újszülöttet igencsak veszélyezteti, ha túl korán jön a világra. Igen ám, de mit értünk a túl korai időszakon, és főleg mit tehetünk a terhesség normális ideig tartó elnyújtásért?

A terhesség normális esetben kilenc hónapig, pontosabban 40 hétig tart. Koraszülésről pedig akkor beszélünk, ha az újszülött a 25. és 36. terhességi hét között születik meg.

Laikusok néha a koraszülöttség fogalmát a 2500 grammnál kisebb születési súlyhoz kapcsolják. Tény, hogy a koraszülöttek általában kis(ebb) súllyal születnek. Létezik azonban egy olyan kóros állapot, melyet latinul intrauterin retardatiónak, magyarul méhen belüli soványságnak nevezünk. Ilyenkor ugyan időre születik, de 2500 grammnál kisebb súlyú magzat. Ennek az ellenkezője is előfordul, amikor nagy súlyú újszülött születne időre – viszont 32.-33. héten is már két és fél kilónál nagyobb újszülött látja meg a napvilágot.
 

Miért veszélyes a koraszülés?

A magzati halálozás és az újszülöttkori megbetegedések döntő többsége a koraszülöttség következménye. A kis születési súly - és még inkább a szervek éretlensége következtében – a koraszülöttek esendők és sérülékenyek. Ennek foka annál nagyobb, minél korábban születik meg a baba.
 

Mit tehet a szülész a koraszülés megelőzésére?

Ahogy a szülés, úgy a koraszülés is indulhat fájásokkal, illetve burokrepedéssel. A fájások (méhösszehúzódások) élettanáról még korántsem tudunk mindent. Különösen arról nem tudunk eleget, hogy mikor és miért kezdődnek a fájások. A jó hír viszont az, hogy korai méhtevékenység esetén az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel sikeresen le lehet állítani a fájásokat. Enyhe méhösszehúzódások esetén ez megoldható tablettával (a várandós nő szigorú ágynyugalma mellett!), ám hatástalansága esetén intravénás gyógyszer alkalmazására lehet szükség, természetesen csak kórházi körülmények között.

Az idő előtti burokrepedés szinte mindig magzatburok-gyulladás következménye. Ennek megelőzésére a várandóság alatt esetleg fellépő hüvelyfertőzéseket és hólyaghurutot kezelni kell.

 

Mit tehet a várandós nő a koraszülés megelőzésére?

Fontos a kívánt terhességet megelőző terhesség-megszakítások lehetőség szerinti elkerülése, illetve megelőzése. Szülést követően a következő terhességig segít a megfelelő (kb. egyéves) várakozás, hogy a méh regenerálódásához szükséges idő biztosítva legyen. Végezetül – és ez talán a legfontosabb – alapvető a terhesgondozáson történő rendszeres részvétel.

Azt is fontos tudni, hogy célszerű a koraszüléseket olyan intézményben kell levezetni, ahol rögtön a megszületés után minden eszköz a rendelkezésre áll a koraszülött ellátásához.  Ahol sok türelemmel, „aprómunkával” – és az anyák bevonásával a gyermek gondozásába – arra törekednek, hogy a korai világrajövetelből semmilyen hátránya ne legyen a gyereknek.

 

Dr. Bárány János

Forrás: bebikkicsiesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére