Jelenlegi hely

Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika bemutatkozása

Kedves Kismamák!
Engedjék meg, hogy az alábbiakban bemutassuk Önöknek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Szülőszobáját, illetve a szülészeti részleg elérhető és igényelhető szolgáltatásait. Bízunk benne, hogy ezen információk segítik majd Önöket abban, hogy körültekintően tudjanak választani, hol kívánják világra hozni gyermeküket.

Klinikánkon az “együttszülés” már közel három évtizedes múltra tekint vissza, a debreceni Szülészeti Klinika volt az országban az első szülészeti intézmény, mely megnyitotta kapuit a papák számára is. Az akkor tett erőfeszítéseket a WHO is elismerte, és 1992-ben Európában és hazánkban is először “Baby-friendly Hospital”, azaz “bababarát kórház” címet adott intézetünknek. Ezt a címet büszkén viseljük, és az elmúlt 20 esztendőben a folyamatosan változó társadalmi-gazdasági környezetben is sikerrel teljesítettük a cím megtartásához szükséges akkreditációs elvárásokat.

Intézményünkben a Szülőszoba az 1982-ben átadott toldalékszárnyban, annak második emeletén helyezkedik el. Az első emeleten a koraszülött intenzív osztály, a földszinten pedig a szülészeti járóbeteg szakrendelések (ultrahang vizsgálók, genetikai tanácsadó illetve terhesambulancia) kaptak helyet. Mivel mind komfortjában, mind szerkezetileg eljárt felette az idő, így 2011-2013 között két lépcsőben – részben Európai Uniós, részben központi költségvetési forrásokból – teljes felújításon esett át az épületrész, melynek keretében korszerű hőszigetelést és nyeregtetőt kapott az épület, minden nyílászárót kicseréltek és teljesen megújult a klímaberendezés is. Ami azonban ettől is fontosabb, hogy a korábbi, egylégterű szülőszoba helyett ma már csak egyágyas, külön vizesblokkal ellátott szobák vannak, megfelelve a kor igényeinek és a kismamák elvárásainak.

Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján próbálunk betekintést nyújtani napi működésünkbe.

Amennyiben további kérdésük, kérésük lenne, keressék intézetünket az alábbi weboldalon: noiklinika.med.unideb.hu/hu 
(Központi telefon: +36 (52) 411-717 / 55705 Közvetlen telefon: +36 (52) 255-144)


Reméljük, hogy hamarosan Önt is elégedett kismamáink sorában üdvözölhetjük!

A várandósság ideje alatt van-e a kismamáknak lehetősége megismerni az intézményt, és megnézhetik-e a szülőszobát?

Természetesen mindenki számára elérhető, hogy mind az intézményt, mind a szülőszobát megtekintse, erre szervezett formában biztosítunk lehetőséget, a szülésre való felkészítő találkozások segítségével.

A szülésre való felkészülés formája, ideje, ára, résztvevői, tematikája, a bejelentkezés módja?

A felkészítő találkozók megfelelő számú jelentkező pár esetében indulnak (általában min. 5 pár), ezekre jelentkezni a Klinika portáján lehet. A 4 alkalomból álló találkozók során a párok osztályvezető szülésznők kalauzolásával megnézik a szülőszobát, illetve a gyermekágyas osztályt, és információt gyűjthetnek a benttartózkodás során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Klinikánk szakpszichológusa segítségével és koordinálásával pedig kötetlen beszélgetés formájában készülhetnek a párok a szülésre, illetve külön találkozó segít a szoptatással kapcsolatos kérdések tisztázásában.

A felkészítő találkozók díja 5000 ft/pár/4 alkalom, de a részvétel nem kötelező ahhoz, hogy a pár együtt szülhessen. 

Hogyan történik a szülőszobára a felvétel és hol történik az elhelyezés?

A szülőszobára munkaidőben a terhesambulancia érintésével, ügyeleti időben pedig vagy mentővel, vagy önállóan érkeznek meg a kismamák. Mindkét esetben a felvételi helyiségben fogadja Önöket a három, műszakban dolgozó szülésznő egyike. A baba szívhangjának ellenőrzése és adategyeztetés után történik meg a felvételi vizsgálat, melyet a szülőszobán tartózkodó ügyeletes orvosok egyike végez el. Ide tartozik a méh nagyságának és a baba fekvésének ellenőrzése, szükség esetén ultrahang vizsgálat, és a méhszáj állapotának ellenőrzése. Ezek után vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat és testsúlymérés történik, majd a kismamát bekísérik az egyik vajúdóba. A felvételi vizsgálat alatt a papa az előtérben várakozhat, majd őt is beengedik a vajúdó szobába.

Jelenleg 10 db, egyágyas, szobapáronként külön fürdőszobával rendelkező vajúdószobánk van, a további ellátás már itt történik.4 vajúdószoba korszerű, motorosan állítható szülőággyal van felszerelve, így itt a vajúdás és a szülés egy helyiségben zajlik.A másik 6 vajúdószoba esetén a szülőszoba központi részén elhelyezett szülőasztalokra szállítjuk a kismamákat, amikor a szülés a kitolási szakba jut.

Mi történik akkor, ha mégsem szülök?

Természetesen előfordul, hogy árnyékra vetődünk…. A fájások leállhatnak, s az is előfordul, hogy amit magzatvízcsorgásnak gondolt a kismama, valójában csak bővebb hüvelyváladék volt, és a szülés nem indul meg. Ilyen esetekben is néhány órás szülőszobai megfigyelés történik, majd amennyiben a baba és a mama is jól van, terhesosztályra helyezzük le a kismamát, mely a főépület 1. emeletén található.

A terhesosztály 2013-ban esett át teljes felújításon, a kórtermek komfortosabbá váltak, szobapáronként külön fürdőszobát kaptak, jelenleg 3-4 ágyasak.

Szülés után hány ágyas kórteremben vannak a kismamák? Milyen a szobák felszereltsége? Áll-e rendelkezésre külön zuhanyzó, WC?

Amennyiben a hüvelyi szülés komplikációmentesen lezajlik, úgy 2 órát kell még a szülőszobán eltöltenie a kismamának, majd ha sikerült felkelnie és zuhanyoznia, akkor a főépület 1. emeletén található gyermekágyas osztályra kerül leszállításra.
A gyermekágyas osztályon 1-2-3-4 ágyas kórtermeink vannak.

Az egyágyas kórtermek (4 db) térítés ellenében vehetőek igénybe, jelenleg 15.000 ft/éj áron. Ezek a szobák külön zuhanyzóval, WC-vel felszereltek, klimatizáltak, kábel-tv, hűtőgép, mikrohullámú sütő és korszerűbb ágy, valamint bútorzat teszi őket komfortosabbá.

Lehetőség van arra is, hogy az egyik alapítványi szobát a papával együtt vegye igénybe a kismama, ebben az esetben a térítési díj 20.000 ft/éj. Mivel a 4 alapítványi szoba kihasználtsága magas, kérjük, ilyen irányú igényét már a szülőszobai felvételkor jelezze. Előre foglalni ezeket a szobákat nem lehetséges.

A 2 ágyas kórtermek a hosszú folyosón helyezkednek el, szintén külön fürdőszobásak. A 3-4 ágyas kórtermek párban rendelkeznek külön vizesblokkal. A folyosón két nagyméretű hűtőgép és mikrohullámű sütő is a kismamák rendelkezésére áll.

Mit szükséges magával vinnie az anyának és mit biztosít az intézmény?

A baba érkezése természetesen egy teljesen új élethelyzetet teremt minden kismama számára. Intézetünk igyekszik ennek megfelelni, és alapszinten hozzájárulni az újszülött ellátásához szükséges felszerelések biztosításához. A kismama kap hálóinget, betétet, illetve a baba is kap kórházi rugdalozót illetve limitált mennyiségben pelenkát. Egy promóció keretében pedig ajándékcsomag is jár a kismamáknak, mely fürdetőt, popsikrémet, termékmintákat tartalmaz. A „minél több, annál jobb” elve azonban nálunk fokozottan érvényes, ezért kérünk minden kismamát, hogy hozzanak magukkal ruhát, hálóinget, papucsot, alap tisztálkodó szereket, valamint pelenkát és babaápolási cikkeket bőven!

Mikor lehet látogatókat fogadni és hol találkozhatnak a kismamák a látogatókkal? Van-e látogatási rend?

Természetesen látogatási rend a klinikán is van, mely a folyosókon több helyen is kifüggesztésre került. Jelenleg reggel 8.00 és este 20.00 között engedélyezett a látogatás a klinikán, ez természetesen nem vonatkozik azokra a papákra, akik együttszülésre érkeznek párjukkal.

A gyermekágyas és a terhes osztályokon bőven vannak kihelyezve asztalok és székek a folyosón, így a látogatás kényelmesen megoldhtató.

Kérnénk azonban mindenkit, hogy ne a kórteremben látogasson, hiszen az a másik, adott esetben éppen szoptató kismamát nagyon zavarhatja!

A szülésre csak egy kísérő/kisegítő mehet be, vagy lehetőség van 2 embernek is segítenie az anyát (pl. apa és dúla)?

A szülőszobán maxmimálisan ragaszkodunk az „egy kismama – egy kísérő” elvéhez, különben kezelhetetlen élethelyzetek adódhatnak.

Maximálisan támogatjuk azt, hogy a papa jelen legyen a szülésnél, ennek a pszichés segítségnyújtásnak a szerepe a kismama számára talán a legfontosabb.

Kérünk mindenkit azonban, hogy tartsa szem előtt: a szülőszoba olyan, mint egy intenzív osztály, melynek működése során be kell tartani a Kórházhigiénés Osztály irányelveit!

Vajúdás alatt milyen lehetőségei vannak a kismamának? Vihet-e személyes tárgyakat a szülőszobára? Fogyaszthat-e ételt és italt a vajúdás alatt?

Kismamáink nyugodtan behozhatnak minden személyes tárgyat a szülőszobára, így mobiltelefont, laptopot, rádiót stb. Ezek használatát nem korlátozzuk. Célunk az, hogy a szülőszobán eltöltött idő a lehetőségekhez képest a legotthonosabb környezetben történhessen. Ugyancsak bátorítjuk kismamáinkat arra, hogy étel-ital utánpótlással készüljenek. A szülés egy rendkívül megterhelő és energiaigényes élettani folyamat, mindenkinek javasoljuk, hogy szőlőcukor, édes keksz és sok-sok folyadék (elsősorban buborékmentes ásványvíz, tea vagy szűrt gyümölcslevek) legyen kéznél.

Választhat-e szabadon vajúdási testhelyzetet a kismama a szülés során? Állnak-e rendelkezésre ehhez eszközök?

Abban az esetben, ha a szülés élettani körülmények között zajlik, a magzatvíz tiszta, és a baba szívműködése is rendben van, nincs ágyhoz kötve a kismama. Sétálhat, guggolhat, ülhet, állhat, ahogy az a legkényelmesebb számára. Fitball labda és szülőszék is rendelkezésre áll, amennyiben ezt igénylik.

Milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek vannak? Alkalmazhat-e a kismama alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségeket?

A szülés fájdalmainak csillapítására több lehetőség is rendelkezésre áll. Először az epidurális érzéstelenítést (EDA) emelnénk ki, 2013-ban szüléseink csaknem fele EDA-ban zajlott le. Szakképzett és jól felkészült altatóorvosi gárdánk a nap 24 órájában tudja biztosítani az EDA lehetőségét. Ezen kívül lehetőség van vénás fájdalomcsillapításra is.

Természetesen semmi akadálya annak, hogy homeopátiás készítményeket is alkalmazzon a kismama a vajúdás során, a masszázs illetve olajak használata kifejezetten ajánlott, mert lazítják a gát izmait és kötőszöveteit. Ugyancsak jótékony hatású a vajúdás alatt vett langyos zuhany. Kádfürdő jelenleg azonban nem áll rendelkezésre a szülőszobán.

A kitolási szakban, ha az anya és a baba állapota megengedi, lehet-e választani kitolási helyzetet (pl. lehet-e négykézláb, guggolva, állva, szülőszéken szülni)?

A kismama választhat számára kényelmes testhelyzetet a szülés alatt, de biztonsági okokból a szülőszék kivételével nem javaslunk más alternatív módot a szülés legvégén. Ennek az az oka, hogy a kitolási szak során bármikor állhat elő olyan magzati vészhelyzet, ami a szülés azonnali befejezését teszi szükségessé. Ehhez a legideálisabb testhelyzet pedig az un. kőmetsző helyzet, amikor a kismama a szülőasztalon fekszik. Vákuumos szülésbefejező műtét vagy gátmetszés biztonságosan csak ebben a testhelyzetben kivitelezhető.

Kérésre el lehet-e vinni a méhlepényt?

Igen, ennek orvosi szempontból semmi akadálya nincs.

A babák a kórházi tartózkodás alatt végig az anyával vannak-e?

Igen, klinikánkon maximálisan érvényesítjük a „rooming-in” rendszerét, azaz a babák közvetlenül a megszületés után édesanyjuk mellé kerülnek. Törekszünk a háborítatlan bőrkontaktus megvalósítására. Élettani szülések esetén már a köldökzsinór ellátása előtt az anyuka hasára helyezzük az újszülöttet, és ott is maradhat az első ellátás idejéig. Abban az esetben, ha az újszülött közvetlenül a hüvelyi szülés után ellátást igényel (pl. vákuumos szülés, meconiumos magzatvízzel szövődött szülés), az újszülött ellátó helyiségben kapja meg a baba az ellátást az ilyen esetben mindig jelen lévő gyermekorvos által. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a baba a koraszülött intenzív osztályra kerül néhány órás megfigyelésre.

Császármetszés esetén értelemszerűen nincs mód arra, hogy a babát az édesanya hasára tegyük, de ilyen esetekben is mindig törekszünk arra, hogy egy puszi erejéig a bőrkontaktus megvalósuljon. Különösen a műtétes szüléseknél fontos a papa jelenléte, hiszen amíg a kismama a műtőben van, az újszülött édesapja ölében kereshet megnyugvást.

Támogatják-e a szoptatást? Ha az anyának szüksége van segítségre a szoptatással kapcsolatban, kihez fordulhatnak segítségért?

Igen, intézményünk maximálisan „kizárólagos szoptatás” párti. Ezt azt jelenti, hogy nem engedünk be tápszeres prómóciókat a klinikára, nem javasoljuk a cumi és a cumisüveg használatát. Szoptatási irányelveket követünk, mely minden gyermekágyas kórteremben, minden vajúdóban, a terhesosztályon és a terhesambulancián is kifüggesztésre került.

Már közvetlenül a szülés után szakképzet csecsemőápolók nyújtanak segítséget az első mellre helyezésnél, és később is tőlük kérhetnek a kismamák tanácsot és útmutatást a nap 24 órájában, amennyiben bármilyen kérdésük lenne a szoptatással kapcsolatosan.

A szoptatás igény szerinti, vagy időhöz kötött? Kapnak-e a babák bármilyen pótlást az anyatej helyett/mellett?

A szoptatási irányelveknek megfelelően az igény szerinti szoptatást részesítjük előnyben, azaz akkor szopjon a baba, amikor ő akar, nem pedig akkor, amikor az óra egészet üt. Természetesen bizonyos esetekben elkerülhetetlen az, hogy az újszülött pótlásra szorul, ilyenkor elsősorban anyatejet kap pótlásként, vagy tápszert. Cukros vizet és teát nem használunk pótlásra.

Megmutatják-e, hogyan kell tisztába tenni a kisbabát és ellátni a köldökcsonkot?

Igen, mind a tisztába tevéssel, mind a köldökellátással kapcsolatosan kapnak információt és segítséget a kismamák a csecsemős szakápolóktól.

Ha egy baba besárgul, a kékfény kezelést hol kapja?

Időnként előfordul, hogy az élettani mértéket meghaladó sárgaság jelentkezik az újszülöttnél. Ilyen esetekben szükség lehet az un. kékfény kezelésre. Több mobil készülék is rendelkezésre áll az osztályon, így ezek a kezelések a gyermekágyas kórteremben zajlanak, nem kell a babát az újszülött osztályra kivinni ez idő alatt.

Ha nem mennek simán a dolgok: koraszülés, császármetszés

Sajnos nem minden szülés zajlik le problémamentesen. Ma hazánkban minden 10. baba idő előtt jön világra, minden harmadik gyermek pedig császármetszéssel születik. Mivel klinikánk un. harmadik szintű ellátó centrum, ezek a számok még magasabbak. 2013-ban intézetünkben 38% volt a császármetszés frekvenciája és 18% körüli volt a koraszülés aránya. Ez abból adódik, hogy a környező régióból minden kóros terhesség hozzánk kerül beutalásra, mely emeli ezeket a statisztikai mutatókat.

Amennyiben a kismama fenyegtő koraszülés tüneteivel kerül be a szülőszobára, akkor az érvényben lévő szakmai irányelvek alapján mindent elkövetünk a koraszülés késleltetésére, ennek szerves részét képezi a méhtevékenység gyógyszeres leállítása, antibiotikum kezelés indítása és szteroid profilaxis alkalmazása. Ez utóbbi azt a célt szolgálja, hogy az idő előtt világra jövő koraszülött jobban tudjon alkalmazkodni a méhen kívüli élethez.

A korszülöttek megszületés után Magyarország legjobban felszerelt és nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket felmutató koraszülött intenzív osztályára kerülnek, ahol a 21. században jelenleg elérhető legmagasabb szinvonalú ellátásban részesülnek. Ennek köszönhetően ma már nem számít ritkaságnak, hogy a 24. héten 500 grammal született koraszülött is egészségesen kerül hazaadásra. Amennyiben koraszülés történik, igyekszünk minden lehetőséget biztosítani a kismamák számára, hogy minél több időt tölthessenek el az intenzív osztályon lévő újszülöttjük mellett. Szükség esetén klinikai szakpszichológusunk is segítséget nyújt a nehezebb napok átvészelésében.

Amennyiben császármetszésre kerül sor, a műtétet a szülőszoba szerves részét képező „császáros” műtőben végezzük el. Ez azt jelenti, hogy a kismamákat nem kell épületrészek között mozgatni és szállítani, a műtéti indikáció felállításától számítva – sürgős esetben – éjjel-nappal 5 percen belül elkezdhető az operáció.

Műtét után a kismamák a szülőszobán kialakított 5 ágyas örzőben maradnak 8-12 óra hosszat, ezt követően kerülnek leszállításra a gyermekágyas osztályra. A császármetszések 99,5% gerincközeli (spinális vagy epidurális) érzéstelenítésben történik, és szinte minden esetben bikinimetszést végzünk. Műtét után problémamentes esetben a kórházban töltött átlagos ápolási idő 4-5 nap.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére