Jelenlegi hely

Szarvasbőgés túrák szeptemberben

Szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben több helyen indulnak vezetett túrák, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével, és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával. 

A szarvasbőgés az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

A különleges kirándulások során az érdeklődök nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

Szarvasbőgés túrák helyszínei és időpontjai:

Szarvasbőgés és csillagok a Holdfényben

Helyszín: Agostyán, az ökofalu parkolója
Időpontok: 2021. szeptember 10-16., 19.00

A különleges túrán a szarvasok bőgése után fülelünk és együtt fürkésszük a csillagos eget a gerecsei éjszakában. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Az azonban már megfigyelhető, hogy a szarvasbikák egyre inkább keresik a helyüket, készülődnek a párzáshoz.

A program alkalmával a párzás előtt álló szarvasbikák bőgését hallgathatják a résztvevők, akik fültanúi lehetnek egy különleges koncertnek, ami évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. 

A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott.

További infó

Szarvasbőgés Expressz Nagybörzsönyben 

Helyszín: Nagybörzsöny
Időpontok: 2021. szeptember 17., 25., 18.30

A Szarvasbőgés Expresszen esti vonatozással és szakmai előadással várják az utasokat, miközben teát, forralt bort és zsíros kenyeret fogyaszthatnak. A tervezett program 22 óra magasságban ér véget. A felnőttjegy 3000, a gyermekjegy pedig 2000 forintba kerül, de 6 éven aluli gyermekeknek nem ajánlják a részvételt.

További infó

Szarvasbőgés a gemenci erdőben

Helyszín: Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Időpontok: 2021. szeptember 3.,4.,10.,11.

A résztvevők az erdei vasúttal juthatnak el a “leghangosabb” erdőrészekbe ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani. A túrák célja, hogy a résztvevők a lassan besötétedő réten vagy tisztáson csendben ücsörögve, sétálva átérezhessék a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. Nem valószínű, hogy meg is pillanthatják a közelükben bőgő szarvasokat, és a bőgés intenzitása is estéről-estére változik.

További infó

Szarvasbőgés túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Helyszín, találkozó: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis. (Táncsics M. út 1.)
Időpont: 2021. szeptember 17., 18., 24., 25., 20.00

Az őszi színes lombú erdők egyedi hangulatú pillanatai a hűvös estéken a szarvasbikák bőgése. A túrán szakvezetővel járhatjuk be a környék erdeit, hallgatva az éjszaka hangjait, különös tekintettel a gímszarvasok nászának kiemelkedő eseményére, a szarvasbőgésre.

Hossza, időtartama: 2 km, 2 óra.
A részt vevők maximális létszáma 30 fő.

Részvételi díj: 3000 Ft/fő – teljes árú, 2250 Ft/fő – kedvezményes

További infó

Szarvasbőgés a Vértesben

Helyszín, találkozó: Kőhányás, Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház
Időpont: 2021. szeptember 9., 10., 11., 15., 17., 18., 23., 24., 25., 17.00

A Vérteserdő Zrt. és a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház idén is kilenc alkalommal várja a természet szerelmeseit. A program során kis szerencsével testközelből élhetik át a nem mindennapi koncertet, és szakemberek segítségével nyerhetnek bepillantást a vadak nászidőszakának titokzatos világába.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, a maximális létszám 30 fő. A részvételi díj felnőtteknek 1500 forint/fő, gyermekeknek 500 forint. 

További infó

Szarvasbőgés hallgató különvonat a Kemencei Erdei Múzeumvasúton

Helyszín, találkozó: Kemencei Erdei Múzeumvasút (Kemence, Csarnavölgyi út 45.)
Időpont: 2021. szeptember 18., 19.00, ill. 19.30

Észak-Börzsönybe a KBK Egyesület és az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében indul a szarvasbőgés hallgató vonat de előtte felkínálnak egy szarvaspörköltes-sztrapacskás vacsorát a Kőrózsa Panzióban.

A programok során a réstvevők ülönvonattal utaznak Feketevölgyig, majd besétálnak  a Fekete-kútig ahol az erdészet munkatársainak útmutatása alapján némán, hallgatózva figyelik az erdő hangjait. Visszafelé a vonaton ülve, némán gurulva, meg-megállva lehet hallgatózni, hogy saját füllel halljuk az őszi erdők legjellegzetesebb hangját: a szarvasbikák vágyakozó bőgését.

További infó

Fontos tudnivalók

Annak érdekében, hogy a szarvasbőgés túra mindenki számára élmény legyen, a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt.
  • Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat.
  • A túra során erdei körülményekre kell számítani. A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
  • Fényképezőgépet lehet hozni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is..

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére