Jelenlegi hely

Száraz bőr és striák: hogyan veheted fel a harcot ellenük?

Egy nő számára a bőrápolás alapvető fontosságú, azonban vannak olyan helyzetek, amik alaposan megnehezítik a dolgunkat. Egy babavárás során például a bőr extrém terhelésnek van kitéve, hiszen alaposan meg kell nyúlnia a pocak növekedésével. A hideg, valamint a hormonszintek is befolyásolják például a bőr szárazságát, ezért vannak helyzetek, amikor nem elég a napi rutin, hanem kicsit erősebb hidratálásra, ápolásra van szükség.

Mindenkit érinthet a bőrszárazság

A száraz bőr problémája időnként mindenkinél előkerülhet, igen sok kellemetlenséget okozva. A száraz bőrrel ugyanis nem csak az a baj, hogy fakó, élettelen, hanem az is, hogy kellemetlenül feszül és viszket. Ezzel pedig akár az éjszakai pihenéssel is probléma lehet, hiszen a viszketés miatt nem tudunk nyugodtan aludni. Nem mellesleg a vakarózás sem tesz jót a bőr állapotának.

Egy jó minőségű olajos testápoló hatékonyan tud segíteni a problémán, ha éppen extrém a helyzet. Ilyen előfordulhat szinte bármikor, de legtöbben télen szenvednek a nagyon száraz bőrtől, illetve hormonális hatásra, a ciklus bizonyos részeiben is előjöhet. Éppen ezért fontos, hogy legyen készenlétben olyan testápoló, ami a megszokottnál jobban hidratál.

A kamaszok és a várandós nők rémálmai a striák

Striák általában háromféle élethelyzetben alakulnak ki: nagyobb mértékű hízás hatására, a kamaszkorban jellemző hirtelen növekedés miatt, valamint a várandósság során a hason, illetve a mellen szoktak megjelenni csíkok, szintén a gyors növekedés következményeként. A stria tulajdonképpen annak az eredménye, hogy a bőr nem bírja a tempót, és megrepednek a szövetek. Eleinte vöröses, lilás színű, később halványul és kifehéredik, de nem tűnik el teljesen.

A striák ellen a legjobb védekezés a megelőzés, ami nagyjából abból áll, hogy igyekszünk minél jobban hidratálni a kritikus területet. Ennek ellenére azért a stria kezelés sem lehetetlen, a megfelelő készítményekkel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a már kialakult csíkok is minél kevésbé legyenek láthatóak a későbbiekben.

Mitől függ, hogy kialakulnak-e a csíkok?

A striák kialakulása sok tényezőn múlik. A helytelen táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód is felelőssé tehető érte, illetve gyakori kiváltó ok még a kevés folyadékbevitel: a belső hidratálás is nagyon fontos! A bőr nedvességtartalma nagyon sokat számít a rugalmasság szempontjából, ezért ezt nem szabad elhanyagolni.

Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a dolognak van genetikai vonatkozása is. Van, aki akkor sem lesz striás, ha az égvilágon semmit nem tesz a megelőzés érdekében, más pedig sajnos akkor is, ha mindent igyekszik elkövetni, hogy elkerülje – de nem mindegy, hogy milyen mértékben!

Ha megvan a genetikai hajlam, akkor is lehet például csökkenteni a striák mennyiségét a megelőző intézkedésekkel. Ráadásul senki sem tudhatja, hogy hajlamos-e rá, amíg nem kerül olyan helyzetbe, hogy kialakulhatnának, ezért mindenkinek ajánlott a rendszeres mozgás, egészséges étkezés, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és egy jó hidratáló képességű testápoló használata a kritikus területeken. Ártani biztosan nem fogunk vele!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Néha kicsit átvernek

Zöldnek lenni trendi! Néha egy kicsit átvernek...

Vagy egy kicsit többször is. Igen, sajnos ez az igazság. Ma olyan szemléletes példákkal készültem Nektek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy jó tisztában lennünk a fogalmak pontos jelentésével, a flakonok tartalmával és az egymásra nagyon hasonlító, de teljesen mást jelentő hívószavak mögöttes tartalmaival. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a levesbe: ételecet vagy ecetsav-esszencia!
Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
Ugrás az oldal tetejére