Jelenlegi hely

Adtál már fel dísztáviratot?

Azt sem tudod, mi az, és képzeld, megszűnik! Búcsúzásképpen harminconvalahány év után újra adtam fel dísztáviratot. A retro érzést teljes mértékben megkaptam ... tanulság: postára csak humorérzékkel és hideg élelemmel menjen minden kalandvágyó a 21. században is.

Húsvét környékén a magazintartalmú déli hírekben elhangzott egy apró kis hír, miszerint 174 év után 2021. április 30-án megszűnik a táviratküldés Magyarországon. Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, 2020-ban már csak 23 ezer volt a feladott táviratok száma.

A Royal szálló (Erzsébet krt 49.,) halljában boy táviratot ad át egy vendégnek 1961-ben – Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

A hírt hallva jelenlévő nő családtagjaimmal betanult musicalkoreográfiaként pördültünk egyszerre a rádió felé a "Még létezik dísztávirat?" mondattal majd egymás felé a "De kár, hogy megszűnik, pedig milyen jó volt!" Szkeptikusabb férfi rokonaim inkább szarkasztikusan bekérdeztek, mikor is küldtünk utoljára táviratot, mire elkezdtek ömleni az emlékeink, mert a mi családunk egy táviratküldő család volt.

Várva várt izgalmas pillanat volt, mikor Nagypapám, Nagybátyám névnapi, születésnapi, anyáknapi jókívánságait nagyalakú táviratos borítékban hozta ki a motoros postás. A selyemre nyomott szépiabarna alkotások máig bennem vannak. Ennél nagyobb volt az az öröm, mikor egy-egy ritka alkalommal mi küldtünk a nagymamának és én választhattam ki a postán a táviratot, asszisztálhattam végig a feladást szüleim oldalán.

Nem feledkezhetünk meg a vicces szövegezésről is: nem volt ékezet, így a hosszú magánhangzókat a dupla rövid jelentette, valahogy így: Ő = ÖÖ; É = EE. Nagyon tömören kellett megfogalmazni az üzenetet, mert szavanként kellett fizetni. (Úgy emlékszem, az első szó – ki tudja, miért) duplának számított. Akkoriban mivel még nem volt mindenkinek telefonja, ez volt a leggyorsabb üzenetküldési mód, hasznos volt családi jeles napok, események köszöntésekor.

Úgy éreztem, hogy át kell élnem újra és utoljára gyerekkorom ezen apró szívmelengető emlékét, elbúcsuznék személyesen is a táviratküldés intézményétől. Elhatároztam, hogy én bizony küldök egy táviratot. Csak alkalmat kell rá találnom, és lőn is hamarosan kitűnő humorérzékkel megáldott húgom névnapja.

A Magyar Királyi Posta táviratküldő szolgáltatásról informáló weboldalán még bíztatnak is rá, hogy tegyük emlékezetessé a napot:

Gyermek születése, tanulmányok befejezése, esküvő, kitüntetés, kinevezés vagy gyászhír? Ne érje be egy SMS-sel, Facebook vagy Instagram reakcióval! Küldjön személyesebb, igényesebb üzenetet.

Retro emlékeket erősítve egy régi, 30 éve is használt virágkosarat ábrázoló képet választottam, előre tájékozódva még a számát is megjegyeztem. Harmincas emlékeim szerint valaha a század elején telefonon is fel lehetett adni a táviratot, de ez megszűnt, így maradt a postára ballagás.

A postán a járványügyi rendelkezéseket betartva haladgatott a sor, darvadoztunk a szélben az utcán, mire végre az ablakhoz kerültem. A feladáshoz egy adatlapot kell kitölteni, melyet az ablakon belül őriz Mordor serege. A blankettát kitöltöttem, újra visszajutottam az ablakhoz, és optimistán jeleztem, hogy a RSZ14-eset szeretném. Szegény kisasszony csak nézett, mert a számítógépes rendszerükbe már senki nem vitte fel a kódszámokat, így manuális üzemmmódban az egeret klikkelgetve kereste ki a kért grafikát. Szépen bepötyögte a nyomtatványra leírt adatokat, feladó, szöveg, címzett. Sajnos a tabulator billentyű funkciója ismeretlen volt számára, így a billentyű - egér - billentyű - egér sorozatot néztem egy darabig.

A felkiáltójel némi izgalmat hozott a monotoniába, többen keresték, mire meglett azon a fránya billenytűzeten a megfelelő gombkombináció. (Nem vicc, sajnos videót nem lehet készíteni, pedig.. ).

Szomorúságomra a számítógépes módszerrel a táviratok olvasását izgalmassá tevő különleges írásmód eltűnt, így a régi izgalom nem minden eleme tér vissza erre a múltidéző alkalomra.

Leperkáltam a nem kis összeget, amiből már egy elemes gitárt is vehettem volna a Tecsóba; és búcsúzkodni kezdtem. Mint Columbo, orvul bekérdeztem az utolsó pillanatban, hogy kaphatok-e egy üres táviratfeladó blankettát, és ezzel levertem a lécet. "Nem! Azt nem lehet!" volt a válasz. Érvelni próbáltam, mert negyvenet túllépve még mindig nem tanultam meg, hogy rendszerek ellen nincs érv, csak lázadás: "Szeretnénk majd még egyet feladni, és ne kelljen kétszer sorban állni járvány idején."  Mondatom segített, hogy megismerkedjem a hivatalvezetővel - nem mutatkozott be, csak a méreteiből gondolom, mert kétszer akkora volt, mint az ügyintéző, és éppen evett - aki sokkal diktatórikusabban közölte, hogy azt nem lehet. Különben is április végén megszűnik! - szólt az érv.

Valóban, április végén megszűnik a távirat, mely nem csodálom, hogy idejét múlta. Kódolva volt a mátrixba, de sokat segített neki ez a sokkal elavultabb kommunikáció...

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére