Jelenlegi hely

Kirakatban a kínai holdújév

Tudtad, hogy február 12-én kezdődik a Bivaly éve? Tavaszköszöntő kiállítás a Kínai Holdújév alkalmából a Piac utca 28/C kirakatában, közel a Gambrinus közhöz.

A kínai Holdújév februárban kezdődik

A Holdújévvel, vagy más néven Tavaszi Fesztivállal kezdődik el hagyományosan az újév Kínában. Ez Kína legfontosabb, hosszú történelmi múltra visszatekintő, élő és hagyományos fesztiválja, Kína nemzeti szellemi kulturális öröksége. A fesztivál az első holdhónap első napján kezdődik és annak tizenötödik napjáig, az úgynevezett Lámpás Fesztiválig tart.

A Tavaszi Fesztivál ideje alatt Kínában és a világ számos pontján őrzik a régi szokásokat. A házat ekkorra kitakarítják – jelképezve a rossz, ártó dolgok eltávolítását, ezzel beengedve az újévi szerencsét. Ilyenkor találkoznak a távolban élő családtagok is egymással, hogy közösen ünnepeljenek, szórakozzanak, és hogy befogadják az új házaspárokat a nagycsaládba. Az ünnep része a tűzijáték és a petárdázás, a szilveszteri vacsora elfogyasztása, a rokonok és a barátok meglátogatása. Ekkor rendezik a híres oroszlán táncot, a sárkánylámpás játékot, templomi vásárokat. Az ünnep jellemző étele az édes gombóc. A kínai Holdújév erősen nemzeti jellegű, ugyanakkor helyi sajátosságokkal és fesztiváli jellemzőkkel is bíró ünnep.

A kínai új év február 12-én kezdődik el, mely 2021-ben a Bivaly éve lesz. Sokak számára sikereket, kihívásokat és pénzügyekben szerencsés hónapokat hozhat.

Tavaszünnep kirakatkiállítás a Kínai Holdújév alkalmából

A kiállítás megnyitója 2021. február 12-én 14 órakor lesz, mely online megtekinthető az esemény Facebook oldalán itt.

A Tiencsini Képzőművészeti Akadémia (TAFA) Kína kilenc tekintélyes művészeti iskolájának egyike, az északi régió fontos művészeti, oktatási és kutatási központja. Tiencsin az ország harmadik legnagyobb, városa. A Képzőművészeti Akadémia jelen kiállítása három generáció, mintegy 39 művész alkotását mutatja be.

Tavaszünnep – a tianjin-i szépművészeti egyetem tanárainak kiállítása a Kínai Holdújév alkalmából
A több mint ezeréves múltra visszatekintő kínai festészet középpontjában az ember és a természet közötti szimbiózis áll. A hagyományos tájképek monokróm vagy dekoratív színvilágú, aprólékos ecsetvonással megformált papír és selyemalapú jellemzőit sok kortárs kínai képzőművész viszi tovább.


Ezt a kalligrafikus technikát megjelenítő növényi, állati és tájakat ábrázoló képeiken látjuk visszaköszönni.  A megjelenített tájak azonban nem valóságos tájak, sokkal inkább a művészek belső, lelki, gondolati tájai, meseszerűen megformált dombok, hegyek és vizek. A fiatal alkotók a természet kortárs újraértelmezésével új utakat keresve a hagyomáynos témákat a nyugati kultúrából átvett emberábrázolással egészítették ki. Nyugati viseletben és városi környezetbe helyezett zsánerjelenetek a nagyvárosi kínaiakkal vagy képeslapszerű útirajzok a vidék mindennapi életéről.

Az alkotók nemcsak a témák kereteit, de a klasszikus technikák nyújtotta kereteket is kitágították: a tus, és az akvarell mellett megjelent az olaj, elterjedt az új médiumok használata is,  a táj térbeli ábrázolása, installáció és szobor formájában.

A kirakattárlat monitorán futó képsorok a több mint ezeréves kínai tájképfestészeti hagyomány továbbélését szemléltetik. A sokféle stílusú és technikájú munka a kortárs kínai képzőművészetet változatossá és mozgalmassá teszi.
A Konfuciusz Intézet által szervezett Holdújév tárlat az egymás mellett élő, különböző irányzatok változatosságát, a kelet és nyugat, a régi és az új békés együttélését mutatja be.

A kiállítás megtekinthető: 2021. február 12 - február 26 között a Piac utca 28-as számú épület kirakatában (Gambrinus köznél)
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére