Jelenlegi hely

Százhetven év női titkai

Kiállítás a nőkről, a nővé válásról divaton és tárgyakon keresztül, azaz a polgárosodás női titkai a Déri Múzeumban.

Nagyanyáink és dédmamáink ékszeres dobozaiban és szekrényeiben, a padlásokon elrejtett titkokra vadászni a legizgalmasabb nyári elfoglaltságaink közé tartozott gyerekkoromban.

A Déri Múzeum dolgozóit is lázba hozhatta, hogy a múzeum raktáraiban rejtőzködő értékeket most egy időszakos kiállítás keretéig elővehették. A megannyi apró tárgy, gyönyörű ruha a múzeum "Polgári sikk" elnevezésű új kiállításán május 3-ig csodálható meg.

Miért öltözködtek krinolinba a nők és kínozták magukat a fűzőkkel? Hogyan alakult ki a melltartó? Hány és milyen színű pongyolája kellett legyen a staffirungba egy mennyasszonynak és mennyi egy nagypolgári életet élő nőnek? Hogyan zajlottak a bálok és miért lettek inkább teadélutánok? Tudtad, hogy az ötórai teára hét óra előtt nem illet érkezni? Megannyi apró kérdés, melynek megválaszolásával finom részleteiben rajzolódik ki az elmúlt 170 év társadalmi és öltözködési korrajza.

A kiállításon megannyi női titok, ruhák, ékszerek, kiegészítők a legyezőktől a fehérneműkig, enged betekintés egy polgári otthon, a divat és a polgárosodás debreceni sajátosságokat is felvonultató  életmódjába.

Polgári sikk kiállítás - Déri Múzeum Debrecen, 2020. május 3-ig. Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10.00 - 18.00 óráig.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére