Jelenlegi hely

Dolce vita Debrecenben

Eddig is édes tudott lenni az élet (pláne, ha az ember egy igazi jó cappuccinoval indította), de mostantól ez Debrecenben garantált: Debreceni Olasz Centrum (DOLCE) néven nyílt kulturális központ október 16-án a városban.

Az új központ a tervek szerint az olasz nyelv és kultúra népszerűsítésén túl teret adhat baráti összejöveteleknek, beszélgetéseknek, nyelvi kurzusoknak, és olyan szabadidős programoknak, amelyek erősíthetik a magyar-olasz kapcsolatokat.

- Debrecenben népszerű az olasz nyelv, hiszen hét oktatási intézményben is tanulhatják a diákok – fogalmazott köszöntőjében Halász D. János. Az Ifjúsági Ház vezetője kiemelte: az ötlettől a megvalósulásig mindössze két hónap telt el, és külön öröm, hogy a DOLCE az olasz nyelv hete keretében nyílhatott meg.

- Még a két nemzet lobogójának színösszeállítása is azonos, talán ez jelképezi legjobban azt a kapcsolatot, ami most a központnak köszönhetően még szorosabbá válhat Magyarország, Debrecen, valamint Olaszország között – hangsúlyozta Halász D. János.

- A szándék, hogy az intézmény falain túl is népszerűsítsük az olasz nyelvet és kultúrát, nem újkeletű, de talán jelzésértékű, hogy a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke az újraalapítás negyedszázados jubileumán ünnepelheti a DOLCE megnyitását – fogalmazott Pete László.

Pete László, a DE olasz tanszékének vezetője hangsúlyozta: a központ a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Debreceni Egyetem olasz tanszéke, a debreceni Olaszbarátok Monti Köre és a Debreceni Ifjúsági Ház összefogásával valósult meg.

A jubileumot pedig azzal szerették volna emlékezetessé tenni, hogy olasz az kultúra és az olasz nyelv terjesztését "kiviszik" az egyetem falai közül. Első lépésként az év elején a budapesti Olasz Kultúrintézettel írtak alá együttműködési megállapodást, amelynek keretében fővárosi olasz kulturális rendezvények egy részét Debrecenbe is elhozzák - ismertette a részleteket.

Az olasz nyelv erős jelenléte a városban nem véletlen: Debrecen hét oktatási intézményében több száz diák tanul olaszul, a Csokonai gimnáziumban magyar-olasz két tanítási nyelvű képzés is folyik, a DE olasz tanszékének pedig mintegy 80 hallgatója van. Debrecennek olasz testvérvárosa is van, Cattolica, egy Rimini megyében fekvő imádnivaló kis halászfaluból mára izgalmas üdülővárossá lett 16 ezres lakosú település.

 

Forrás: Unideb Sajtóiroda - BZs

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére