Jelenlegi hely

Meséld el!

Dorogi Erzsébet, Lizy, személyre szóló, egyedi mesekönyveket készít gyermekeknek. Vele beszélgetünk munkáról, gyerekekről, mesékről.

- Honnan indult az ötlet, hogy mesekönyveket írj?

Természetesen engem is a gyermekeim motiváltak, mint ahogy sok másédesanyát is. Dorogi Erzsébet, Lizy vagyok, három gyermek édesanyja. Anyaként, szülőként nagyon fontos dolognak tartom a mesék szerepét a gyermek életében, az olvasás szeretetét. A gyermekek a meséken keresztül ismerik meg és fedezik fel a valóságot, ismerik meg az értékeket, saját magukat. A mesék fejlesztik a fantáziát, értékeket mutatnak gyermeknek, színesítik személyiségüket és segítenek a hétköznapi problémák megoldásában. A gyermekek különösen szeretik azokat a történeteket, melyekben ők szerepelnek, vagy a többi szereplő között felismerik családtagjaikat. A mindennapi meseolvasás lesz az alapja, hogy a gyermek könyvbaráttá, s majdan lelkes olvasóvá váljon.

Zsófika volt az első gyermekem, akit születésnapjára személyreszóló mesekönyvvel ajándékoztam meg. Az ő meséjének szereplői a Százholdas Pagony lakói voltak. Akkoriban őróluk szólt minden: a falvédő, a pizsama, a kirakó, a társasjáték, a mesekönyv és az alvókák is. Mindenki részt vett Zsófi születésnapi bulijának megszervezésében (még Micimackó is!), hiszen mindenki szerette Zsófikát. És jelentem a buli jól sikerült!

Lizike, a második kislányom hatéves születésnapjára kapta meséjét. Az ő meséjének hőse Vajanina baba, aki nevét a vanília fagylaltról kapta (így nevezte Lizike a vaníliát). Ez a baba sajnos nem beszélt, mint ahogy Lizike sem abban az időben. Visszahúzódóvá vált a beszédhibája miatt. Az volt a célom, hogy a mesén keresztül segítsem őt a beszédfejlődésben, a világgal való kommunikációban. Mikor először elolvastam neki a mesekönyvet, átölelt és azt mondta: „Ez a legeslegszebb ajándék, amit világéletemben kaptam!” Mit ne mondjak könnyes lett a szemem és a mai napig is az lesz, ha erre gondolok.

És persze nem maradhatott ki a sorból a legkisebb, Milánka sem. Ő a meséjében Anya intő szava ellenére világgá ment. Az Ő kalandja a Nagy Világfelfedezés, melyben a sok izgalom után csak hazatér, mert akárhogy is nézzük, azért csak a család a legfontosabb!

Amire büszke vagyok, hogy gyermekeim nagyrészt ezeknek a mesekönyveknek köszönhetően olvasást szerető gyermekekké váltak. Ha olvassák ezeket a meséket, úgy csillog a szemük és ragyog az arcuk, amikor a régi emlékeiket elevenítik fel. A tudat, hogy sikerült a gyermekeim számára egy olyan maradandó emléket adni, amely egy szeletkéje a mi kis univerzumunknak boldoggá tesz. Egyszeri és megismételhetetlen csoda, mint ahogy minden gyermek.

Ez indított arra, hogy személyre szóló, egyedi mesekönyveket készítsek gyermekeknek.

- Egyedi, személyre szabott mesekönyveket készítesz. Mit jelent ez pontosan?

Személyre szóló, fejlesztő mesekönyveket készítek 2-10 éves korú gyermekek számára. Célom az ismeretátadás, személyiségfejlesztés, az olvasás szeretetének kialakítása, és ezáltal egy sikeresebb iskolai élet lehetővé tétele, de mindenekelőtt az anya-gyermek, és a családi kapcsolatok kiteljesítése.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a mesék a gyermekekről szóljanak, hogy felismerje magát, a családját, a saját életét a könyv lapjain. Éppen ezért a megrendelő, a szülő szerepe is nagyon fontos, hiszen tőle kapom a gyermekről az információkat, képeket, amiket beleszövök a mesébe. A történetek lehetőséget adnak arra, hogy a gyermek alkotásai megmaradjanak, rajzok, szövegek, színezések formájában. Az elhelyezett feladatok pedig segítik őt a „világ felfedezésében”, különböző készségeik fejlesztésében, ismeretek átadásában.

Jelenleg három téma köré szerveződnek a történetek.

Boldog születésnapot, (gyermek neve)! című könyvben végre elérkezett a nagy nap, a várva-várt születésnap. Nincs is személyreszólóbb, kedvesebb ajándék számára, mint a névre szóló mesekönyv, melyben a családja készülődik az ő születésnapjára. A színes képeken kívül lehetőség van színezésre, meghívókészítésre, személyes üzenet elhelyezésére és nem mellesleg egy finom csokitorta receptjével is megismerkedhetünk. Ezt a fajta könyvet nagy becsben tartják a gyerekek, gyakran ezt kérik esti mesének is.

(Gyermek neve) nagy világfelfedezése című könyv a gyermek története, aki az óvó szülői szó ellenére elmegy otthonról és ezzel kezdetét veszi az ő nagy világfelfedezése. Miközben végigjár az udvari játszótéren, a virágos kertben, az álatok udvarában, és a városban nagyon sok érdekes dolgot tanul meg. Játékos feladatokon, színezőkön keresztül ismerkedik a színekkel és formákkal, az irányokkal és az alapvető viselkedési és közlekedési szabályokkal.

(Gyermek neve) és a jégkorong elsősorban fiúknak szánt könyv, mely a jégkorongozás alapjaival ismerteti meg az olvasót. Természetesen a hős itt is a gyermek. Ha már jégkorongozik, akkor külön élményt nyújthat számára a könyv végén található Személyes Napló.

A megrendelés során a megrendelővel úgymond „együtt dolgozunk”, hogy a lehető legszemélyesebbre készüljenek a könyvek, hiszen lehetőség van személyes üzenetek átadására! A mesekönyv formájában a gyermek nemcsak egy örök emléket kap, hiszen az ő kis élete, a jellemző tulajdonságai köszönnek vissza a könyv lapjairól, hanem lehetőséget a szülővel értékesen eltöltött időre. A közös mesén túl a feladatok megoldása, rajzok színezése, személyes emlékek rögzítése mind-mind erősítik a családi kapcsolatait, önbizalmát, személyiségét.

- Kinek ajánlanád a könyveidet?

A Nagy világfelfedezést 2-6 éves gyermekeknek, a boldog szülinaposat és a Jégkorongosat akár 10 éves korig. A könyveket a gyermekek kapják, így azokat a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket szólítom meg, akik maradandó élményeket, emléket szeretnének szerezni gyermeküknek, unokájuknak, keresztgyermeküknek. Azoknak ajánlom, akik szerint fontos az olvasás szeretete, aki hajlandó a legfontosabbat odaadni a gyermeknek, az idejét és a figyelmét. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy az együtt töltött idő nem nyűg, hanem különleges pillanat, egy szeretetkapocs, amire lehet építeni. Azoknak, akik fontosnak tartják a gyermekük fejlesztését.

- Hol találkozhatunk a könyvekkel?

A mesekönyvekről bővebb információt találhatnak honlapomon és a Facebook Meséld el oldalán. Megrendelni a honlapon a megrendelő adatlap kitöltésével lehet.

Elérhetőségeim:

Meséld el!

http://www.meseld-el.hu/

www.facebook.com/meseldel/

E-mail cím: info@meseld-el.hu
Telefonszám: 06-20/942-8100

A személyreszóló mesekönyvek az én álmaim, megvalósulásuk örömet okoz és remélem azoknak a gyermekeknek és szülőknek is, akik Meséld el! könyv tulajdonossá válnak. Hiszen „Minden gyermeknek jár egy mese!”

 

Sok sikert kívánunk!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére