Jelenlegi hely

Hármashegyi Erdei Iskola

Az erdei iskola legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás- és iskoláskorú gyermekek környezettudatos nevelése. A szálláshelyként is szolgáló erdei iskolában a gyermekek 3-5 napot töltenek el, melynek során számos szakmai foglalkozáson, tanösvénytúrákon vehetnek részt.

Elnevezésének magyarázata, hogy a szél alakította vándorló homokbuckák olykor olyan magasak voltak, hogy hegynek titulálták őket az emberek. 

Hármashegyi Pihenőcentrum

A Hármashegyi Erdei Iskola a Debrecentől 17 kilométerre fekvő terület pihenőközpont, a Hármashegyi Pihenőcentrum közelében található, mely közkedvelt kiránduló és túrázó hely.
A színpaddal kiegészített körszín mellett hatalmas füves játszóterület és részben fedett erdei szalonnasütő helyek várják a csoportokat és a túrázni, kikapcsolódni vágyókat.

Elérhető a Zsuzsi Erdei vonattal vagy autóval, kerékpárral. A vasútállomás mellett található megújult állomásépület, mely egyben turisztikai információs központ is, 60 fős konferenciateremmel, kilátóval, csillagvizsgálóval, Természet Háza bemutatóteremmel várják a látogatókat.
Közelében fajátékokkal felszerelt nagy játszótér, büfé (hétvégén és szervezett programok ideje alatt nyitva) található.
A Zsuzsi vonat hétvégenként tematikus túrákat is szervez, pl. Csillagles, Mesevonat, Mikulásvonat, Halloween Szellemvonat, programjaikról érdemes Facebook oldalukról előre tájékozódni.

Foglalkozások

1. A Nagycserei erdő élővilága: A Nagycserei erdő növény és állatvilágának megismerése, az élő és élettelen környezeti tényezők tükrében.

2. Az erdő és az ember: Az erdő és az ember kapcsolata. Mit ad az erdő a faanyagon kívül? Termések, gombák, gyógynövények keresése, gyűjtése.

3. Az erdész munkája, fenntartható erdőgazdálkodás A fenntartható erdőgazdálkodás. Erdők Magyarországon. Az erdők hármas funkciója. Az erdész munkája. Az erdészeti tevékenységi körök, feladatok bemutatása. A fa életútja. A faanyag feldolgozásának lehetőségei.

4. Tanösvény- túra: A Hármashegyi Kis Tanösvény bejárása és a tájékoztató táblákhoz kapcsolódó feladatok megoldása.

5. A víz és vízpart élővilága: A Hármashegyi-tó élővilágának megismerése, vízminta gyűjtése, a minta mikroszkópos vizsgálata, a talált parányok azonosítása.

6. Tájékozódás a természetben: Hogyan tájékozódhatunk a természetben? Térképek. Turistajelzések. Csillagok. Nap. Hold. A természet „útjelzői”. A tájoló használata.

7. „Nyom”-ozás: Milyen nyomokat hagynak maguk után az állatok az erdőben? Toll, tojás, fészek, agancs, csont, köpet, ürülék, lábnyom, táplálkozási nyomok beazonosítása.

8. Szárnyas barátaink: Magyarországon élő főbb madártani csoportok megismerése. A madarak osztályának jellemzése, hangfelismerés, védett és fokozottan védett madárfajaink, madáretetés jelentősége, bagolyköpet vizsgálata mikroszkóppal.

9. A fa, mint nyersanyag: A fa részei, sokrétű felhasználhatóságának bemutatása, a fa életútjának megismerése, hazai fafajok feltérképezése, a fák korának meghatározása.

10. Környezet- és természetvédelem: A környezet- és természetvédelem aktuális problémái. Természet- és környezetvédelmi egyezmények. Természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. Levegő-, víz-, talajvédelem. Energia. Reklámok, környezettudatos vásárlás. Hulladékgazdálkodás. Zöld jeles napok.

11. Vadgazdálkodás: A vadgazdálkodás alapjai. Vadászható nagyvadak Magyarországon. Az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás kapcsolata. Vadászkutyák megismerése és jellemzése.

12. Esti túra vadlessel: Az este hangjainak „fülelése” az erdőben. Az alkonyatkor illetve sötétben mozgó, vadászó állatok megfigyelése. Kis tisztáson „lesben állva” nagyvadak megfigyelése.

Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet
4032 Kartács utca 25.
Tel: 52/500-430, 52/ 500-434 (Debreceni Erdészet)
30/445-1078 (Huszti Anett – oktatóközpont vezető)
E-mail: Anett.Huszti@ nyirerdo.hu
www.nyirerdo.hu
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére