Jelenlegi hely

Kezit csókolom, hogy tetszik lenni?

Illemszabályok kamaszoknak, mert bezzeg a mi időnkben...

Manapság sokan úgy gondolják, hogy az új generáció neveletlen, tiszteletlen, nem figyel oda az illendőségre. Lehet, hogy ez igaz, de a fiatalok cselekedetei mögött gyakran nem a szándékosság, hanem a tájékozatlanság bújik meg. Hiszen manapság már nincsenek illemórák, a kamaszok azt utánozzák, amit a felnőttektől látnak. De ha valaki már kisgyermekkorában megtanulja, mikor mit illik, akkor udvarias felnőtt válhat belőle, aki példát mutathat saját gyerekeinek. Következzék most 22 kamaszkérdés! A válaszokat pedig a szakma legkiválóbb szakértőjétől kapjuk. Attól az embertől, aki már hét miniszterelnöknek is adott tanácsot. Karrierje során rengeteg állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet, diplomata látogatását bonyolította le, emellett irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Több könyve is megjelent viselkedéskultúra témában. Görög Ibolya, protokollszakértővel beszélgettünk. 

Ha én egy 17 éves fiú vagyok, a szomszédom pedig egy 30 éves nő, akkor tegezzem vagy magázzam, ha legközelebb találkozunk? Köszönjek én elsőnek vagy várjam meg, amíg ő üdvözöl?

A férfi köszön előre a nőnek, fiatal az idősnek. A tegezést nem ajánlom, azt is a nő vagy az idősebb javasolhatja. A 17 évest én már fiatal felnőttnek tekintem, ezért szerintem a jó napot kívánok formát használja. Ha erre a nő sziával köszön vissza, akkor legközelebb már tegezheti.

Azt mondják, a rágógumizás egészséges. Segít megelőzni a fogszuvasodást, javul az agy vérellátása. Ha mindez igaz volna is, illik rágózni vagy sem?

Jaj, nagyon nem illik! Azt mondja az európai ember, hogy aki beszél, nem eszik. „Tele szájjal ne beszélj, gyerekem!”. Ráadásul rossz, ki-ha-én-nem, laza-vagyok-apám hangulatot szül. Persze, tisztítja a fogakat, ezért fogmosás helyett arra a pár percre oké, de utána ki kell dobni. Nagyon sarkosan fogalmaztam, de legalább akkor ne rágózzon, ha valakivel beszélget, állásinterjúra megy, kiszolgál a boltban.

Ki fizessen az első randin?

Nagyon nehéz dolog! Mert annak kell fizetnie, aki meghív, vagy aki megkérdezi, hogy „mit kérsz?”. Ez akkor működik zavartalanul, ha már mindketten dolgoznak, pénzt keresnek. Kamaszkorban mondhatja a fiú, hogy meghívlak egy fagyira, de mást most ne kérj, mert nem tudom kifizetni. Vagyis meg lehet beszélni.

Egy sikeres randi után könnyen elcsattanhat egy csók. Illik csókolózni az utcán?

Persze, hogy az a válaszom – nem. Miért is? Mert ha tényleg szerelemből jön az a csók, ahhoz kell egy kis intimitás. Ilyenkor lecsukják a szemüket a szerelmesek, a lánynak hátra is lendül az egyik lába. Ha tényleg érzelemből indul a dolog, akkor a fiatalok (vagy a nem is egészen fiatalok) egy kapualj mélyedésében állnak meg, vagy legalább a fal mellett. A heccből csókolódzók direkt a járda közepén maradnak, és mind a kettő azt nézegeti a válla felett, hogy hányan látják őket. Na, ez meg minek.

Szabad akkor is elővennem az okostelefonomat, ha társaságban vagyok?

Már megint azzal kell kezdenem, hogy nem. És nem csak az okosat, a butát se, tabletet se. Ha emberek között vagyok, a kapcsolat a szemkontaktuson alapszik. Aki nem néz rám, az nincs ott. Meg is sért vele, ha beszélek hozzá és ő nem rám, hanem a ketyeréjére néz. Csak akkor mobilozzunk beszélgetés közben, ha a másikat meg akarjuk bántani, de ilyet valószínűleg nem tennénk.

SMS, Facebook chat, Viber és társai. Írjunk helyesen (ékezetekkel, minden szót kiírva) az elektronikus beszélgetésekben is?

A nyelvtanilag hibás beszéd olyan, mint a szájszag. Írásban pedig a nyelvtani hibák árulkodnak a szociális alulkulturáltságról. Ha egy üzenetben azt látom, hogy mondjuk a „helyes” szót úgy írja, hogy „hejes”, nem is válaszolok rá. A rövidítések léteznek, egy adott kultúrán belül – mondhatni a 25 év alatti korosztálynál – helyén valóak. De ha egy 18 éves üzenetet ír, mondjuk a 85 éves nagymamájának, akkor ott már ne használjon rövidítést, mert a néni nem fogja érteni. 

Színházba még mindig kizárólag fekete-fehérben illik menni? 

Nem, a fekete-fehérnek emlegetett merev elegancia az operában, komolyzenei hangversenyen elvárt. Én azt mondom, hogy rendesen fel kell öltözni. Hiszen a színészek miattam dolgoznak hónapok óta, nekem adnak ajándékot, ezt tisztességgel meg kell köszönni, a rendes megjelenéssel és a tapssal. Mi az, hogy „rendesen felöltözni”? Semmiképp nem farmer és más sportos cucc. 

Elfogadható, hogy a gyorséttermekben kézzel eszünk? 

Vannak ételek, amiket kézzel kell enni, a hotdog, hamburger, szendvics – az úgynevezett utcai ételek (street-food). Ezt eleve papírba tekerve is adják. A pizzát, amit tányéron kapunk, már késsel-villával kell fogyasztani. 

Milyen nyelven illendő beszélni, ha külföldi is van a társaságban?

Nem illik számára érthetetlen nyelven beszélni, mert sértő, úgy érzi, őt beszéljük ki. Persze, ha van egy harminc fős társaság és egy angol srác, nehéz lenne egész este angolul beszélni, de akkor egy-két másik fiú vagy lány folyamatosan fordítsa neki, hogy miről beszélgetnek éppen. 

Fiúk jobbra, lányok balra? Ki melyik oldalon halad séta közben?

A protokollban a jobboldal a fő hely. De például egy járdán haladva azt kell nézni, hogy honnan jön a veszély (pl. úttest, feltűnően ittas csoport, stb.) és akkor a fiúnak arról az oldalról kell „védeni” a lányt. 

Milyen hangosan illik zenét hallgatni, ha közlekedünk?

A fülhallgatóból ne hallatsszon ki a zene! És egy „nagyanyai” tanács: minél hangosabban dübörög be a fülébe, a dobhártya annál hamarabb megsérül, és később már a normál beszélgetést sem fogja hallani. Erre nagyon jó példa - mármint arra, hogy süketül a nép -, hogy a mozikban a filmeket egyre hangosabban vetítik.  

Előző esti hódításunk részleteiről hol tudósíthatjuk a barátainkat?

Ha csak azért hódítottál, hogy elmondhasd, akkor tedd meg! De ne közösségi oldalon, ha lehet!

Hányadik randi után illik ágyba bújni? Van erre szabály egyáltalán?

Erre nincs szabály. De vannak technikai minimumok: ágy, tiszta ágynemű, fürdőszoba, óvszer. És tudom, hogy teljesen fölöslegesen mondom, mert ma a szex szinte kötelező, de azért tudni kéne, hogy miért is csináljátok. Mert ha jól csinálja valaki, akkor az nagyon jó, tüdőt szaggató érzés. Ha csak a sportot látod benne, rossz partnered volt, hagyd abba, várj egy kicsit, amíg érettebb leszel. 

Kamaszként is illendő borravalót adni, még akkor is, ha nincs igazi keresetünk? 

Borravalót nem kötelező adni. Csak már benne van az embernek a vérében. Akkor adj, ha udvariasan kiszolgálnak az asztalnál, és elégedett vagy a felszolgálással. Akkor ezt díjazhatod.

Hogyan kerüljük el a csúnya szavak használatát, úgy, hogy közben ne tartsanak strébernek bennünket?

Nagyon egyszerű – használjunk igazi szavakat. Tehát az „úgy felb-ták az agyamat” helyett azt, hogy „úgy felidegesítettek”. Figyeld meg, mindenki csodálkozni fog, hogy milyen kifejezéseket tudsz. Minél több a beszédben a vaze, annál kevesebb magyar szót használ, és nem fogja tudni elmondani pl. egy film tartalmát. A csúnya szavak gyakran csak a semmitmondást helyettesítik. 

Milyen témákról nem illik kérdezni kamasz társainkat? 

Ez attól függ, mennyire vagyunk barátok. Van, akivel mindent meg lehet beszélni, van, akivel meg semmit. Szerintem két kamasz között nem igazán probléma, hogy mit kérdezhet meg. Mert ha netán beletrafál valami fájó kérdésbe (apukád hányszor vált el? – és közben özvegy), a másik vagy megüti, vagy nem válaszol, és sokáig nem is beszélget az illetővel.

Anyu, apu beleolvashat a barátaimmal folytatott elektronikus beszélgetéseimbe?

Nem, ez magánügy. De erről a szüleitekkel kéne elbeszélgetnem.

Ha valaki megsértett, hogyan vegyek revansot? Megpofozhatom a bűnöst?

Ha valaki megsért, megbánt, a legütősebb válasz, ha kiegyenesítem a derekam, megemelem a fejem, mosoly nélkül, fagyott arccal ránézek, és nagyon halkan azt mondom, hogy „szégyelld magad” – és lassan elmegyek. No és persze, ha lehet, utána napokig – vagy örökre – átnézek rajta.

Illendő kisminkelve iskolába menni?

Ma már ezt nehéz tiltani. De legalább várjunk vele a középiskoláig. Ráadásul az elkenődött, maszatos sminknél kevés nevetségesebb dolog létezik. Nyáron meg, vagy tornaóra után, egy húzós dolgozat írásakor leizzadva jól össze is csomósodik, ronda lesz. Egy könnycsepp, és folyik le a fekete lé az arcodon. Nem is igazán egészséges, kamaszkorban a pórusoknak folyamatosan levegőznie, tisztulnia kell, hamarabb pattanásos lesz a kislány arca, ha jó vastagon bekeni a make-up-pal. Ha valami olyan esemény van, vagy tényleg nagyon tetszik az a fiú, persze, lehet egy kis szemhéjpúder, egy szempillaspirál, pici ajakfény. A kevesebb az érdekesebb, egy fiú számára.

12 éves vagyok, hordhatok már magas sarkú cipőt?

A rendőr nem ír fel azért, ha hordod, de biztos, hogy nem botladozol benne? Nevetségessé nem szabad válni. 

Imádom a baseball sapkámat, egész nap a fejemen van. Hol illik mégis levennem?

Ha egész nap a fejeden van, jól meg fogsz kopaszodni, ronda zsíros lesz a hajad, szanaszét elnyomódik, de a te dolgot. Zárt helyen le kell venni a kalapot, sapkát. 

Az osztálytársaim állandóan piszkálnak, mert mindig megírom a leckémet, és az órákra is készülök. Most akkor tanulni menő vagy ciki? 

Irigységből cikiznek, hidd el! Tanulni menő – és ezt ők is tudják.

Köszönjük a tanácsokat! 

Szerző: Szentkuti Anna

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére