Jelenlegi hely

Programajánló a Beporzók napjára

Ötödik éve, hogy március 10-én a Beporzókról szól minden vagy szeretnék hogy szóljon. Egyre több program várja az országban az érdeklődőket és rajongókat: nemzetközi rovarbörze, királyi programok, múzeumok családi napjai... debreceni és országos válogatásunkban minden a rovarok körül mozog.

Mi köze a múzeumoknak és a méheknek egymáshoz?

Egy átlag napon 2018 március 10-e előtt azt mondtam volna, hogy semmi. Vagy hogy idézzem kávéivás előtt magam: „Ööööö…” Hogy mitől változott meg a válaszom?

Civilek a rovarokért

A civil kezdeményezésre elindult Beporzók napja idén öt éve, hogy március 10-én a köztünk élő legszorgalmasabb legkisebbeket ünnepli, az összes olyan apró lényt, aki beporzó tevékenységével gazdagabbá teszi világunkat.

Múzeumok a képben: élen a Természettudományi

Nemcsak a múlt, de a jelen értékei is éppoly fontosak, így a magyar múzeumok azonnal a kezdeményezés mellé álltak. Így ezen a napon országszerte jobbnál jobb és különlegesebb programokkal várják a látogatókat.

A Magyar Természettudományi Múzeum idén is felhívásával összefogja a Beporzók napja 2023 idei eseményeit. Március 11-én, szombaton rengeteg program vár náluk: előadások, meseolvasás, diafilmezés, gyerekkoncert, rovarlego és bogarazás, tematikus vásár, beszélgetések és könyvbemutatók sora szerte az országban hívja fel a figyelmet a méhek, lepkék, bogarak tevékenységére.

Királyi rovarok és virágok

A kastély számára is fontos, hogy a fenntarthatóságra és a környezet védelmére is felhívja a figyelmet, ezért a 2020-ban útjára indított Zöld kastély program szerves részévé vált a Beporzók Napja. A kastély épülete mellett az 1994 óta természetvédelmi területté nyilvánított kastélyparkban is várja program az érdeklődőket.

A kastély egykori lakóihoz is kötődnek virágok, melyekben a beporzó rovarok nélkül nem tudnánk gyönyörködni. Gróf Grassalkovich I. Antal, a kastélyépíttető címerében is szerepel rózsa, mely a kastély épületén is megjelenik. Később, a kastély második fénykorában a parkba az ide érkező Erzsébet királyné tiszteletére a számára kedves virágokat: árvácskát és ibolyát ültettek a kertészek.

Az egy hetes, március 6 – 12 között zajló programsorozatról a kastély weboldalán ITT tudsz olvasni.

Kertészeti bemutató a Hortobágyon

Természetesen a legrégebbi Nemzeti Parkunk, a Hortobágyi sem maradhat ki a készülődésből!

A Tiszakürti Arborétumban már hetek óta virágoznak a különleges cserjék, fás szárúak, kora tavaszi virágok. Ők inkább segíteni szeretnének példát és ötleteket mutatva: a beporzó rovaraink segítésére gyepfelületeiken március 10-én virágzó növényeket telepítenek. Ezzel bemutatják, hogy hogyan tehetjük alkalmassá területeinket a saját környezetünkben is a rovarok védelmére.

A program részletei ITT találhatóak.

Bogarazzunk a Nemzetközi Rovarbörzén

Több tucatnyi hazai és nemzetközi kiállító, gyűjtő mutatja be gyűjteményét, preparált és élő állatokat. Megtekinthetők és megvásárolhatók a kiállításon: tudományos igényű rovarképek, rendszerezett rovardobozok mellett élő állatok pl. csigák, pillangók, kaméleonok, sáskafélék.

Március 12-én a KMO Művelődési Központ és Könyvtár-ban – Jegyvétel, info ITT

Szavazzunk, ki a legszorgosabb! - Az év beporzói

Március 10-ig még lehet választani! A faliméhek szorgosak, a bányászméhek dolgosak, a szabóméhek buzgók. Akármelyik csoport nyer, jó a választás, de mégsem mindegy... Ha szavaznál, klikk a Beporzók napja Facebook oldalára!

Debreceni programok Beporzók napjára

A bourbon vanília titka a Dériben

Szerencsére a Déri Múzeumra mindig lehet számítani, így idén sem feledkeztek meg a beporzókról!

Réunion paradicsomi szigete parányi pont Földünk térképén, amely Madagaszkártól keletre, az Indiai-óceán tintakék mélységeiből emelkedik a tenger sós habjai fölé. A kicsiny szigetet bemutató kiállításhoz kapcsolódóan A bourbon vanília titka! - Mező Szilveszter főmuzeológus tart kiselőadást a Déri Múzeumban 2023. március 10-én 14.00 órakor.

Részvétel a kiállításra megváltott belépőjeggyel.

Hétvégi tudomány: A trópusi növények titkai

Egy órában (nem csak) gyerekeknek a trópusi növényekről:  Mikor lehet szüretelni a vaníliát? Mi a kávécseresznye? Veszélyt jelentenek-e számunkra a „fojtó” növények? Latin neve alapján melyik növény az „istenek eledele”? Ezen a vasárnapon a Botanikus Kert trópusi házában találkozhatnak a gyerekek a Föld egyik legősibb növényfajával is.

Az Agóra Tudományos Élményközpont előadása 8-12 éves korosztálynak ajánlott, 2023. március 11., szombat 10:30-11:30; A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni.

Vadvirágok kiállítás

Vuk Aliz Vadvirágok című kiállításának megnyitója stílszerűen március 10-én a Beporzók napján lesz. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet ennek a zöld napnak a jelentőségére. Az érdeklődők megtekinthetik az Év Vadvirágairól készült akvarell festményeket. A kiállításon a festmények mellett ismereteket is szerezhetnek a megfestett virágokról magyar és angol nyelven.
A kiállítást megnyitja: Ősz Aletta, Természetvédelmi mérnök 2023. március 10-én, 18 órakor.

A kiállításon lehetőség nyílik a növényekből összeállított, a művész által rajzolt kifestő könyvek megvásárlására, melynek ára: 4500 Ft/db.

Mindez a Malterban (Debrecen, Baross Gábor utca 16.)

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére